Μαρία Σγούρδου*

Το Σεμινάριο «Δημοσιογραφίας» στο Citycampus αποτελεί κορυφαίο πρόγραμμα εκμάθησης αλλά και πρακτικής και δίνει την ευκαιρία σε νέους δημοσιογράφους να αφιερώσουν λίγο χρόνο από τις καθημερινές τους εργασίες για να εξερευνήσουν σε βάθος τη δημοσιογραφία. Στην πορεία των μαθημάτων ασχοληθήκαμε με τομείς  που καλύπτουν όλα τα ζητήματα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Μέσα στο σεμινάριο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έναν άνθρωπο με απίστευτη μεταδοτικότητα αλλά και πάθος και ζήλο για την σωστή λειτουργία του μαθήματος του, τον Κωνσταντίνο Πολέμη.

Επέλεξα να εξερευνήσω και εγώ αυτό τον κόσμο του σεμιναρίου. Με βοήθησε πολύ στο να καταλάβω ότι για να είσαι δημοσιογράφος απαιτεί να έχεις πολύπλευρη γνώση, κριτική και συνθετική σκέψη και φυσικά άριστη χρήση του γραπτού και προφορικού λόγου. Ωστόσο, ο δημοσιογράφος γνωρίζει ότι με τα λεγόμενά του διαμορφώνει την κοινή γνώμη, γι’ αυτό σέβεται και ακολουθεί τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένη, επομένως το συνιστώ ανεπιφύλαχτα.

Το σεμινάριο καλύπτει αρκετά μεγάλο φάσμα της ύλης μεταπτυχιακών σπουδών. Σε προετοιμάζει αργά και σταθερά για τη σωστή συγγραφή άρθρων. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, δεν είμασταν αυτό το ακροατήριο που απλά άκουγε και βαριότανε ένα διδάκτορα. Ακούγαμε την θεωρία πολύ αναλυτικά και μετά την εφαρμόζαμε σε άλλα άρθρα, αναλύαμε θέματα της επικαιρότητας, σχολιάζαμε άρθρα, σχολιάζαμε ταινίες, πραγματοποιούσαμε και εμείς δικά μας άρθρα, ο διδάσκων μας βοηθούσε οποιαδήποτε ώρα τον χρειαζόμασταν, δημιουργήσαμε δικά μας site και πολλά ακόμα με πολύ γέλιο. Αυτό που έχω να θυμάμαι από αυτό το σεμινάριο είναι ότι με έκανε να αγαπήσω τις Δευτέρες, αφού οι διαλέξεις γινόντουσαν κάθε Δευτέρα.

Δεν είναι χάσιμο χρόνου, αποτελεί επένδυση για εμένα, μαθαίνεις απίστευτα πράγματα για τον μαγικό κόσμο της δημοσιογραφίας και βρίσκεσαι πλάι σε πολύ αξιόπιστους και έμπειρους ανθρώπους. Με το τέλος των μαθημάτων σου δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστείς και εσύ σε αυτό τον εθελοντικό οργανισμό και να γράφεις άρθρα που θα δημοσιεύονται. Δοκίμασε το και εσύ και δεν θα χάσεις, αντίθετα θα βγεις πολύ κερδισμένος από αυτό.

*Η Μαρία Σγούρδου είναι απόφοιτη του Σεμιναρίου Δημοσιογραφίας του citycampus.gr και Editing Team Leader στο citycampus.gr