Εικονική επίσκεψη: 15 διάσημα μουσεία (Μέρος Α)

του Στέλιου Αμπατζίδη

Ο κορονοϊός έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας. Το πρόσφατο απαγορευτικό σε όλη την χώρα μάς αναγκάζει να μένουμε σπίτι και να νιώθουμε ανία. Ωστόσο, υπάρχει μία λύση, που μπορεί να μας ωφελήσει ποιοτικά σε μορφωτικό και ψυχαγωγικό επίπεδο. Αυτή είναι σίγουρα η εικονική επίσκεψη σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο.

Παρακάτω λοιπόν θα αναφέρουμε τα πέντε πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, τα οποία μπορούμε να επισκεφθούμε εικονικά μέσω του υπολογιστή μας. Με αυτό τον τρόπο, θα περάσουμε όμορφα και δημιουργικά τον ελεύθερο μας χρόνο.

Διάσημα μουσεία: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη 

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1875 από μία ομάδα και άρχισε με τρεις ιδιωτικές συλλογές και 174 πίνακες. Απαριθμεί περίπου 5.000 χρόνια πολιτισμού, με εκθέματα, που ξεπερνούν τα 2.000.000. Μπορεί να δει κανείς κάποιες από τις πιο σημαντικές εκθέσεις, όπως η μεγαλύτερη εκτός Καΐρου με μάσκες, μούμιες και έναν ολόκληρο Ναό, η πτέρυγα Ροκφέλερ με αντικείμενα πρωτόγονης τέχνης που καλύπτει 3000 χρόνια και 3 ηπείρους, ο τομέας Ασιατικής τέχνης, καθώς και ο τομέας Ευρωπαϊκής ζωγραφικής με έργα 2500 καλλιτεχνών.

Για περιήγηση, εικονική επίσκεψη εδώ.

Διάσημα μουσεία: Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

Το μουσείο αυτό διαθέτει πάνω από 350.000 εκθέματα ανεκτίμητης αξίας. Αρχικά κτίστηκε για φρούριο το 1190, μετατράπηκε σε παλάτι τον 16ο αιώνα και ξεκίνησε η Βασιλική συλλογή τέχνης με 12 πίνακες από την Ιταλία και πρώτη έκθεση για το κοινό το 1793. Τελικά λίγο αργότερα ανακαινίστηκε από τον Ναπολέοντα και μετατράπηκε σε μουσείο.

Οι συλλογές του αποτελούνται από πολλά είδη τεχνών, μεταξύ των οποίων είναι η Γαλλική, Αιγυπτιακή, Αρχαιοελληνική, Ρωμαϊκή, Ισλαμική και Ιταλική τέχνη. Στα πιο σημαντικά του εκθέματα συγκαταλέγονται η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Μόνα Λίζα, ο Μυστικός Δείπνος και άλλα πολλά.

Για περιήγηση, εικονική επίσκεψη εδώ.

Μουσεία του Βατικανού, Ρώμη

Τα συγκεκριμένα διάσημα μουσεία βρίσκονται μέσα στο Βατικανό με εκθέματα ανεκτίμητης αξίας. Εκτείνεται μόνο σε 500 στρέμματα και τα 10 περίπου μουσεία περιλαμβάνουν συλλογές με αιγυπτιακές, ελληνικές, ετρουσκικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, παλαιοχριστιανική, αναγεννησιακή και μοντέρνα τέχνη και μια παγκόσμιας κλάσης εθνογραφική συλλογή.

Από τα πιο σημαντικά εκθέματα αυτών θεωρούνται έργα των Ραφαήλ, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου, Καραβάτζιο και βέβαια η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Επίσης, θα μπορούσε να περιηγηθεί κανείς εικονικά μέσα από μία κάμερα 360 μοιρών σε όλο τον χώρο.

Για περιήγηση, εικονική επίσκεψη εδώ

Μουσεία Πράδο, Μαδρίτη

Το Πράδο περιλαμβάνει μία από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης παγκοσμίως, για αυτό και προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

Ο κεντρικός άξονας των εκθεμάτων του επικεντρώνεται στην εξαιρετική Βασιλική Συλλογή με πίνακες κυρίως του 16ου και 17ου αιώνα και το κυριότερο θέλγητρό του είναι τα εκθέματα Ισπανικής ζωγραφικής με έργα πολλών καλλιτεχνών όπως ο Γκόγια και ο Βελάσκεθ. Επίσης, θα μπορούσε να δει κανείς τα περίφημα έργα των Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Ρούμπενς και Ελ Γκρέκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μουσείο εκθέτει περίπου το ένα τρίτο από τους πίνακες που έχει στην κατοχή του, με αποτέλεσμα τα εκθέματα να εναλλάσσονται και άρα μια βόλτα σε αυτό δεν είναι ποτέ ίδια με την προηγούμενη.

Για περιήγηση, εικονική επίσκεψη εδώ. 

Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Το μουσείο αυτό βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νέβα. Περιλαμβάνει μία από τις από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες συλλογές έργων τέχνης του κόσμου. Το ίδιο διαθέτει ανεκτίμητα αριστουργήματα καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο και ο Ρέμπραντ, καθώς και εκθέματα αφιερωμένα σε προϊστορική, κλασική και ανατολίτικη τέχνη.

Το Ερμιτάζ περιλαμβάνει επίσης το Χειμερινό Ανάκτορο, την προ-επαναστατική κατοικία των τσάρων, όπως και τη μεγάλη συλλογή ειδών κοσμηματοποιίας.

Για περιήγηση, εικονική επίσκεψη εδώ. 

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!