Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” 2021

Ο εκπαιδευτικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Afixis επιστρέφει και μεταμορφώνει την εκπαίδευση για ακόμα μία φορά διοργανώνοντας τον Γ’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό “Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας” 2021 διαδικτυακά τον Μάρτιο και Απρίλιο. Λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του COVID-19, ο Afixis μεταφέρει την επιτυχημένη διοργάνωση του αποκλειστικά διαδικτυακά, ώστε ταυτόχρονα να μείνουμε ασφαλείς, αλλά και να απολαύσουμε για ακόμη μία χρονιά την εμπειρία που έχει γίνει πλέον θεσμός!

Για τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί 20-21 Μαρτίου 2021, ενώ ο τελικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Απριλίου 2021 και σε αυτόν θα προκριθούν οι καλύτερες ομάδες του προκριματικού. Εφόσον, όμως, υπάρξει μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων ομάδων, ο προκριματικός γύρος θα επεκταθεί και στις 27-28 Μαρτίου 2021 και θα οριστεί με κλήρωση ποιες ομάδες θα συμμετέχουν σε καθένα από τα δύο σαββατοκύριακα.

Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα λόγω της εξάπλωσης
του ιού, ο Afixis παραμένει αφοσιωμένος στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και φοιτητές. Αποστολή του αποτελεί η αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης και η φιλοσοφία του συνοψίζεται στη σκέψη ότι η εκπαίδευση πρέπει να καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες των μαθητών και των φοιτητών και να τους παρέχει τα μέσα για να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, οι Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας, που είναι ένα από τα πρότυπα προγράμματα του οργανισμού, αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Γυμνασίου και Λυκείου. Οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη του Πρωταγόρα για τους μαθητές;

Τα παιδιά χρειάζονται μία πληθώρα εμπειριών, ώστε να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να συνειδητοποιήσουν πως πραγματικά θέλουν να εξελιχθούν στο μέλλον. Το πρόγραμμα τους βοηθάει να εξασκήσουν τη λογική τους, καθώς καλούνται να σχηματίσουν την υπεράσπιση της θέσης τους και να εντοπίσουν τα λογικά λάθη της αντίπαλης ομάδας. Μέσα από αυτό γνωρίζουν τον κόσμο της Δικαιοσύνης από μικρή ηλικία, καλλιεργούν τις ρητορικές τους ικανότητες, καταπολεμούν την αγοραφοβία τους εξασκούμενοι στο να μιλούν μπροστά σε κοινό, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα. Σημαντικό, επίσης, πλεονέκτημα των συμμετεχόντων είναι ότι διευρύνουν τους ορίζοντες τους μέσα από τη συζήτηση ποικίλων θεμάτων, από την κλωνοποίηση και τη γενετική μηχανική μέχρι τη θανατική ποινή και τα δικαιώματα της μειονότητας. Πάνω απ’ όλα όμως, οι εικονικές δίκες ψυχαγωγούν τους μαθητές και τους χαρίζουν ατελείωτες ώρες ενασχόλησης, συζητώντας και ανακαλύπτοντας το που στέκονται πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν ως αυριανοί πολίτες της χώρας.

Πως μπορώ να πάρω μέρος;

Εάν επιθυμείτε το σχολείο σας να πάρει μέρος, μπορείτε να συμπληρώστε τη φόρμα “Αίτηση
Ομάδας” κάνοντας ένα κλικ στην αντίστοιχη επιλογή. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα μαθητών θα πρέπει να αποτελείται από πέντε (5) μαθητές και κάθε σχολείο δύναται να συμμετέχει με περισσότερες από μία (1) Ομάδες στον Διαγωνισμό. Αφού συμπληρώσετε την αίτηση, η ομάδα του Πρωταγόρα θα επικοινωνήσει μαζί σας για να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή σας.

Εάν είστε φοιτητής ή φοιτήτρια και επιθυμείτε να συμμετέχετε, υπάρχει θέση στο πρόγραμμα και για εσάς. Μπορείτε να λάβετε μέρος ως Κριτές, συμπληρώνοντας τη φόρμα “Αίτηση Κριτή” και ανεβάζοντας το βιογραφικό σας σημείωμα μέσω της επιλογής “Μεταφόρτωση Βιογραφικού” εντός της φόρμας.

Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μας: Afixis και Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας”, και τις σελίδες μας στο Facebook: Afixis και Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας”.