Εθελοντισμός και φύση: Αρκτούρος

Της Κωνσταντίνας Γκολφομήτσου*

Ο Αρκτούρος έκανε το θαύμα του!!

Ο Πάτρικ ξανά στην φύση!

Σημασία δεν έχει αν τα ζώα έχουν λογική

                        ή αν μιλάνε, αλλά εάν υποφέρουν”

                                            – Τζέρεμι Μπένθαμ –

Αρκτούρος

Ο Αρκτούρος δημιουργήθηκε το 1992 και αποτελεί μια αστική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση. Προσπαθεί να προστατέψει την άγρια πανίδα  και το φυσικό περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφορμή για την ίδρυση του οργανισμού στάθηκε η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. Σκοπός του Αρκτούρου είναι η ευαισθητοποίηση μας για το περιβάλλον και τα ζώα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση ή αιχμαλωτίζονται! Ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ασκήσει πολιτική πίεση βασιζόμενος σε ολοκληρωμένα προγράμματα και λύσεις. Μια επίσκεψη  στον περιβαλλοντικό χώρο του οργανισμού στην Φλώρινα  θα έπειθε καθέναν από εμάς.

Πριν λίγο καιρό ο Αρκτούρος επέστρεψε ένα μικρό ορφανό αρκουδάκι  στο φυσικό του περιβάλλον. Ο Πάτρικ, όπως ονομάζουν το αρκουδάκι, αφέθηκε ελεύθερος μετά από αρκετούς μήνες φροντίδας και περίθαλψης. Δίνοντάς του μια ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος στη φύση!

Ο Πάτρικ βρέθηκε το Μάρτιο του 2015 στο Βροντερό Φλώρινας και ήταν μερικών μόλις εβδομάδων πράγμα που καθιστούσε αδύνατον την ένταξή του στο φυσικό του σπίτι! Ο Αρκτούρος ανέλαβε την περιποίησή του και το πρόγραμμα περίθαλψης για περίπου 2 μήνες, αν και η επανένταξη στο φυσικό χώρο γίνεται πιο νωρίς, οι υψηλές όμως θερμοκρασίες της εποχής δεν το επέτρεψαν. Έτσι το αρκουδάκι τοποθετήθηκε σε φωλιά διαχείμασης, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε κατευθείαν στο δάσος με απόλυτη ασφάλεια, αφού πρώτα ναρκώθηκε.

Η επιστημονική ομάδα του Αρκτούρου, τοποθέτησε τροφή στο μικρό αρκουδάκι στο σημείο που αφέθηκε ελεύθερο, με σκοπό  να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στις πρώτες μέρες ζωής του ως ελεύθερη αρκούδα. Στον Πάτρικ τοποθετήθηκε ένα κολάρο-πομπός, που εκπέμπει σήμα 24 ώρες το 24ωρο.

Η τρίτη αυτή επιχείρηση της ομάδας του Αρκτούρου αποτέλεσε και  την πιο δύσκολη, διότι ο μικρός αρκούδος βρέθηκε σε  πολύ μικρή ηλικία και μεγάλωσε αρκετό καιρό υπό ανθρώπινη φροντίδα. Πράγμα που τελικά έκανε τον μικρό αρκούδο να επιστρέψει πάλι κοντά στο καταφύγιο φροντίδας του Αρκτούρου.

Αρκτούρος

Ο λόγος φυσικά ήταν η έντονη επαφή του με την ανθρώπινη φροντίδα. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου, τον βρήκε μέσω του πομπού που του είχε τοποθετήσει και τον οδήγησε σε προστατευμένο  χώρο. Όσο καιρό ο Πάτρικ ήταν ελεύθερος δεν είχε προσεγγίσει  κατοικημένες περιοχές και όσες φορές τις προσέγγισε, απομακρύνθηκε χωρίς να εισέλθει. Τώρα πλέον θα παραμείνει για ένα περίπου χρόνο σε χώρο του Κτηνιατρικού Κέντρου και στη συνέχεια όταν θα ενηλικιωθεί θα ενταχθεί στο Καταφύγιο μαζί με τις υπόλοιπες αρκούδες.

Η επιστημονική ομάδα με την σειρά της θέλει να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους πολίτες που υποστήριξαν το πρόγραμμα ανατροφής και επανένταξης του Πάτρικ. Την εταιρεία Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών που χάρη σε αυτούς βρέθηκε ο Πάτρικ. Καθώς και την εταιρεία iSquare, επίσημου διανομέα των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία με χορηγία της κάλυψε τα έξοδα για τη διατροφή και περίθαλψη του Πάτρικ.

Ο οργανισμός, βέβαια, εκτός από την καφέ αρκούδα έχει και άλλα προστατευόμενα είδη. Μερικά από αυτά είναι ο λύκος, ο ελληνικός ποιμενικός, το αγριόγιδo, η ευραστιατική βίδρα, το ελάφι, το ζαρκάδι, που αποτελεί το πιο μικρό είδος των ελαφιών, και τέλος το τσακάλι. Για περισσοτερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Αρκτούρου: www.acturos.gr

Με την βοήθεια των εθελοντών ο Πάτρικ μπόρεσε να γυρίσει στο φυσικό του περιβάλλον. Ο εθελοντισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις. Σκοπός του είναι η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά.

Μέσω του εθελοντισμού συμβάλλεις στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως αυτό της καταστροφής  του περιβάλλοντος. Είναι ένας θεσμός που προωθεί την συνεισφορά τον αλτρουισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αποκομίζεις εμπειρίες και ιδέες, αλλάζεις απόψεις και στάση ζωής γιατί άλλωστε ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής.

Ταυτόχρονα γνωρίζεις τον κόσμο, αλληλεπιδράς κοινωνικά και συνάμα προσφέρεις όσο περισσότερα μπορείς. Μέσα από τις διαδικασίες του μαθαίνεις νέα πράγματα όπως μια ξένη γλώσσα ή μια νέα κουλτούρα, γίνεσαι ευέλικτος, και πιο ανοιχτός άνθρωπος προς τον κόσμο. Ειδικά στις μέρες μας το τελευταίο είναι μεγάλο προτέρημα λόγω των εντόνων ρυθμών ζωής. Ένα ακόμα στοιχείο του είναι η δημιουργία ανεξίτηλων φιλιών και οι πολλές ευκαιρίες διασκέδασης

Τέλος, βοηθά στην εύρεση εργασίας στο μέλλον (πολλοί εργοδότες θα εκτιμήσουν θετικά την συμμετοχή σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα).

Όλα αυτά βέβαια ή έστω τα μισά μπορεί να τα αποκτήσεις δίνοντας αγάπη σε ό,τι κάνεις, απολαμβάνοντας την χαρά της δημιουργίας, έχοντας την αίσθηση ότι είσαι χρήσιμος άνθρωπος και κάνοντας την κάθε μέρα ενδιαφέρουσα και ουσιαστική. Ο εθελοντισμός, λοιπόν, σε βγάζει από την καθημερινότητά σου, προάγοντας σώμα και πνεύμα!!!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!