Τελικά είναι τα ταξίδια τόσο ακριβά;

Tου Νίκου Παγανού

Έχοντας κάνει αρκετά ταξίδια τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο εξωτερικό, έχω ακούσει πολλά αρνητικά σχόλια κατά καιρούς από πολύ κόσμο ο οποίος θεωρεί πως πρέπει να είναι κάποιος πλούσιος για να ταξιδέψει στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Όμως, προσωπικά διαφωνώ κάθετα με αυτήν την άποψη. Προφανώς ένα ταξίδι θα κοστίσει κάποια χρήματα, αλλά δεν είναι τόσα πολλά όσο θεωρούν οι περισσότεροι.

Αρχικά πιστεύω πως έχει να κάνει με το πού θέλει ο καθένας να διαθέσει τα χρήματά του. Δεν έχουν όλοι τα ίδια ενδιαφέροντα. Άλλοι διασκεδάζουν πηγαίνοντας συχνά για φαγητό έξω ή βγαίνοντας κάθε μέρα για καφέ. Άλλοι θέλουν να πηγαίνουν συχνά σινεμά ή να αγοράζουν ρούχα. Επίτηδες αναφέρω τα συγκεκριμένα παραδείγματα, γιατί θεωρώ πως είναι μικρά έξοδα που αν τα ελαττώσει κάποιος για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να εξασφαλίσει τα χρήματα ενός ταξιδιού. Υπάρχουν πάρα πολλές συνήθειες που όλοι έχουμε στην καθημερινότητά μας, τις οποίες αν τις μειώσουμε ή τις αποφύγουμε τελείως για ένα χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα σεβαστό πόσο για κάποια άλλη χρήση, που στην περίπτωσή μας είναι το ταξίδι. Για παράδειγμα, πηγαίνοντας στη δουλειά ή στη σχολή δεν είναι ανάγκη να πάρουμε καφέ από την κοντινή καφετέρια ή να πάρουμε το μεσημέρι ένα σάντουιτς απ’ έξω. Μπορούμε να ετοιμάσουμε και να πάρουμε μαζί μας καφέ και φαγητό από το σπίτι. Έτσι και πιο υγιεινά θα τραφούμε και θα εκπλαγούμε από το πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε. Φυσικά δεν είναι ο καθένας υποχρεωμένος να κάνει αυτές τις θυσίες για ένα ταξίδι. Από την άλλη, όμως, δεν σημαίνει πως όσοι θυσιάζουν ορισμένα πράγματα για έναν τέτοιου είδους σκοπό, είναι πλούσιοι.

Επίσης, ένα πολύ βασικό ζήτημα είναι το πώς θέλει να περάσει ο καθένας το χρόνο του στις διακοπές του. Πολλοί ακούνε για παράδειγμα ότι κάποιος πηγαίνει στη Γαλλία, στην Αγγλία ή στην Ελβετία και απορούν. Τους φαίνεται περίεργο πόσα λεφτά μπορεί να ξόδεψε. Το θέμα είναι ότι δεν είναι ανάγκη να ξοδέψεις μια περιουσία για να πας ένα ταξίδι ακόμα και σε έναν, κατά γενική ομολογία, ακριβό προορισμό. Απλώς ακόμα και εκεί χρειάζονται κάποιες θυσίες. Προφανώς, δεν γίνεται να τρως όλη μέρα έξω όντας σε τέτοιους προορισμούς, γιατί τότε όντως θα σου φύγει μια περιουσία. Μπορείς να πάρεις από την Ελλάδα ορισμένα προϊόντα για να τρως για πρωινό και να ψωνίσεις από το σούπερ μάρκετ της πόλης που επισκέπτεσαι ορισμένα υλικά για να μαγειρέψεις σπίτι και να πάρεις το φαγητό με ταπεράκι να το φας για παράδειγμα στη βόλτα σου. Τι καλύτερο άλλωστε από το να κάτσεις σε ένα παρκάκι να φας; Θα εκπλαγείς με το πόσα χρήματα θα σου μείνουν στην τσέπη. Επιπλέον, η επιλογή σπιτιού αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας, καθώς όσοι δεν ξέρουν, δίνουν υπερβολικά πολλά χρήματα σε καταλύματα κακής ποιότητας, ενώ μπορούν να μείνουν σε ένα διαμέρισμα. Η airbnb, στην οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο, είναι μια υπηρεσία που μπορεί ο εκάστοτε ντόπιος να προσφέρει το σπίτι του για να μείνει κάποιος τουρίστας. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα της γνωριμίας με την κουλτούρα και την καθημερινότητα των πολιτών μιας χώρας ακόμα και μέσα από τον τομέα της εστίας. Τις περισσότερες φορές το κόστος είναι υπερβολικά χαμηλότερο απ’ ότι στα ξενοδοχεία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχω μείνει στο Παρίσι με 50 ευρώ ανά ημέρα χρησιμοποιώντας την εν λόγω εταιρεία, ενώ γνωστοί μου έδωσαν 120 ευρώ για να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο κάκιστης ποιότητας.

Κλείνοντας, λοιπόν, η συμβουλή μου είναι ότι τα ταξίδια είναι εφικτά ακόμα και στην περίοδο της κρίσης αρκεί να μπορείς να κάνεις θυσίες, να είσαι ευέλικτος και να ψάχνεις πολύ τα πάντα σχετικά με

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!