Δωρεάν μεταπτυχιακά σε χώρες της Ευρώπης

της Αθηνάς Πολατσίδου

Η σχολή σιγά σιγά τελειώνει και έρχεται η στιγμή που πρέπει να επιλέξεις το κατάλληλο μεταπτυχιακό έτσι ώστε να κάνεις μια παραπάνω ειδίκευση στο αντικείμενο σου. Στις μέρες μας ειδικά, που η αγορά είναι πολύ ανταγωνιστική, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ευκολότερη εύρεση εργασίας. Τα μεταπτυχιακά όμως , πολλές φορές αποδεικνύονται πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, καθώς σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό χρειάζεται να πληρώσεις προκειμένου να αποκτήσεις την εξειδίκευση. Υπάρχουν, όμως, και χώρες στις οποίες προσφέρονται δωρεάν προγράμματα απόκτησης μεταπτυχιακού και 7 από αυτές βρίσκονται και στην Ευρώπη.

Φινλανδία

Εάν δεν έχεις κάποιο θέμα με το κρύο , τότε η Φινλανδία είναι μια από τις οικονομικότερες λύσεις που θα μπορούσες να συναντήσεις. Τα πανεπιστήμια στην Φινλανδία δεν χρεώνουν στους φοιτητές τίποτα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους , ούτε για τα προπτυχιακά, αλλά ούτε και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται. Το μέσο κόστος ζωής , συμπεριλαμβανομένων όλων των παραγόντων, είναι γύρω στα 700 με 900 ευρώ, ενώ προκειμένου κάποιος αλλοδαπός φοιτητής να πάρει άδεια παραμονής πρέπει να αποδείξει ότι έχει εισόδημα τουλάχιστον 560 ευρώ το μήνα. Ο κάθε φοιτητής έχει τη δυνατότητα να βρει κάποια δουλειά, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του, παρόλα αυτά θα ήταν καλό να γνωρίζει κάπως και τη γλώσσα.

Δανία

Η Δανία και συγκεκριμένα η πρωτεύουσα της η Κοπεγχάγη, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για σπουδές που υπάρχουν. Τα πανεπιστήμιά της έχουν πολύ μεγάλη ιστορία, διαθέτει αρκετά προγράμματα και οι ξένοι φοιτητές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους εγχώριους σε θέμα παιδείας, η οποία τους παρέχεται δωρεάν. Το κόστος ζωής όμως στη χώρα είναι αρκετά υψηλό και είναι ένας παράγοντας που ίσως επηρεάσει τους σπουδαστές. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα με ένα δωμάτιο κοστίζει περίπου 300 έως 600 ευρώ το μήνα ανάλογα την περιοχή διαμονής.

Τσεχική Δημοκρατία

Το να μπορέσει κανείς να παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Τσεχία εξαρτάται από το πόσο καλά γνωρίζει τη γλώσσα και το εάν τελειώνει τις σπουδές του στην ώρα του. Όσοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα και γνωρίζουν πολύ καλά την τσέχικη γλώσσα, η φοίτηση είναι δωρεάν. Όσοι, παρόλα αυτά επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στην αγγλική γλώσσα τα δίδακτρα τους ανέρχονται περίπου σε 4000 ευρώ το χρόνο.

Νορβηγία

Αν είσαι Ευρωπαίος πολίτης τότε είσαι πάρα πολύ τυχερός , καθώς η νορβηγική κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σε όποιον επιθυμεί να σπουδάσει στη χώρα. Η κατοχή ενός πτυχίου στη νορβηγική γλώσσα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα παραπάνω προτέρημα, αλλά οι περισσότεροι Νορβηγοί μιλούν πολύ καλά αγγλικά. Το κόστος ζωής στη συγκεκριμένη χώρα είναι λίγο πιο ακριβό, παίρνοντας ως παράδειγμα το ενοίκιο, που στο κέντρο του Όσλο ξεπερνάει πολλές φορές και τα 1000 ευρώ.

Αυστρία

Η Αυστρία , παρόλο που είναι κι αυτή κάπως ακριβή, είναι μια απίστευτα όμορφη χώρα που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση στους Ευρωπαίους πολίτες με την προϋπόθεση ότι θα τελειώσουν τα προγράμματά τους στην ώρα τους, δηλαδή 8 εξάμηνα για το bachelor και 6 εξάμηνα για το Master. Σε αντίθετη περίπτωση, οι σπουδαστές θα αναγκαστούν να πληρώσουν το ποσό των 360 ευρώ ανά εξάμηνο, ποσό μικρό σε σχέση με άλλες χώρες.

Εσθονία

Στην Εσθονία, όλοι οι φοιτητές ανεξαρτήτως της καταγωγής τους δεν πληρώνουν δίδακτρα αν καταφέρουν να συμπληρώσουν 60 διδακτικές μονάδες ανά έτος στην εσθονική γλώσσα, καθ’όλη τη διάρκεια της φοίτησης τους εκεί. Σε περίπτωση, όμως, που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να χρεώσουν όσες διδακτικές μονάδες υπολείπονται.

Σουηδία

Τέλος, μια ακόμη χώρα που μπορεί κανείς να κάνει δωρεάν μεταπτυχιακό είναι και η Σουηδία. Στη Σουηδία προσφέρεται δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, τα οποία κουβαλούν πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς πολλά είναι κτισμένα από το 15ο αιώνα. Το θέμα με την ακριβή ζωή της χώρας ίσως αποτελέσει πρόβλημα για τους φοιτητές, καθώς τα συνολικά έξοδα για τους φοιτητές κυμαίνονται από 700 εώς 900 ευρώ.