κοσμητική-χημεία

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: ΠΜΣ Κοσμητική Χημεία

της Ελένης Ιωαννίδου

Κοσμητική Χημεία είναι ο κλάδος της Χημείας, που ασχολείται με την παραγωγή καλλυντικών και την εύρεση των κατάλληλων συνδυασμών χημικών ουσιών για δημιουργία ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων. Αυτό, εξάλλου, συνάγεται από την ετυμολογία της λέξης “κοσμητική”, που ανάγεται στο αρχαιοελληνικό ρήμα κοσμώ, που σημαίνει στολίζω. Έτσι κοσμητολογία είναι ο κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με τα προϊόντα ομορφιάς που κοσμούν, στολίζουν, δηλαδή, την εμφάνισή μας. Σήμερα ο τομέας αυτός γνωρίζει μεγάλη άνθηση λόγω της ευρείας χρήσης  αυτών των προϊόντων και συνιστά μια ενδιαφέρουσα και κερδοφόρα εξειδίκευση.

Για αυτό το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Κοσμητικής Χημείας που προσφέρει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι μια καλή ευκαιρία για απόκτηση νέων γνώσεων σε αυτό το πεδίο.

Πληροφορίες προγράμματος

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προκηρύσσεται προσφέρει θέσεις για 50 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Όσοι δεν λάβουν υποτροφία, υποχρεούνται στην καταβολή του ποσού των 4.500€ συνολικά. Η φοίτηση διαρκεί 3 εξάμηνα, εκ των οποίων το τελευταίο προορίζεται για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Επίσης, σε κάθε εξάμηνο αντιστοιχούν 30 ECTS. Συνολικά το πρόγραμμα προσφέρει 8 μαθήματα, τα οποία κατανέμονται ισότιμα στα δύο πρώτα εξάμηνα ως ακολούθως:

Α’ εξάμηνο 

 • Αρχές Κοσμητικής Χημείας (7,5 ECTS) (9 ώρες εργαστηριακής άσκησης)κοσμητική-χημεία
 • Νανοχημεία (7,5 ECTS)
 • Ερευνητική Μεθοδολογία (7,5 ECTS)
 • Φυσικά Προϊόντα και Αρώματα (7,5 ECTS)

Β’ εξάμηνο

 • Νανοϋλικά στα Καλλυντικά (7,5 ECTS)
 • Σύνθεση και Παραγωγή Καλλυντικών (7,5 ECTS) (18 ώρες εργαστηριακής άσκησης)
 • Εφαρμοσμένη Βιοχημεία και Τοξικολογία στα Καλλυντικά (7,5 ECTS)
 • Προηγμένη Επιχειρηματικότητα και Ψηφιακό Μάρκετινγκ (7,5 ECTS)

Γ’ εξάμηνο

 •  Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (30 ECTS)

Τα μαθήματα θα διεξάγονται τόσο δια ζώσης όσο και μέσω διαδικτύου (υβριδικά), ενώ η παρακολούθηση τους είναι υποχρεωτική για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου.  Η παρακολούθηση του προγράμματος θα πραγματοποιείται από Παρασκευή έως και ίσως την Κυριακή και θα ανέρχεται σε 12 εβδομαδιαίες ώρες. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με αγορά εργασίας καθώς θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις απευθείας από εταιρείες που ειδικεύονται στην κοσμητική χημεία, όπως η APIVITA, QAKS LAB και η HENKEL, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας θα τους ενημερώσει για τις ευρεσιτεχνίες στην κοσμητολογία.

Δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να υποβάλλουν:

 1. Αίτηση/ Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος
 2. Αντίγραφα πτυχίων (θετικών επιστημών, επιστημών υγείας, μηχανικών, γεωτεχνικών επιστημών ή άλλων συναφών σχολών της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής)
 3. Αναλυτικές βαθμολογίες των αντίστοιχων πτυχιών
 4. Συστατικές επιστολές από δύο (2) ακαδημαϊκούς
 5. Βιογραφικό σημείωμα

Η υποβολή των αιτήσεων του Β’ κύκλου θα είναι μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!