Διπλές πανελλαδικές το 2016

Διπλές Πανελλαδικές

Της Νάντιας Μορφωνιού

Αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των Πανελλαδικών εξετάσεων φέρνει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας, προβλέποντας ”μεικτό” εξεταστικό σύστημα για τους υποψήφιους του ερχόμενου σχολικού έτους.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, δήλωσε πως όσα παιδιά δεν πέτυχαν ή επιθυμούν να ξαναπροσπαθήσουν του χρόνου, θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, συμμετέχοντας σε ένα “διπλό” σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με αυτό, οι υποψήφιοι που έδωσαν φέτος Πανελλαδικές, θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του παλιού συστήματος των έξι μαθημάτων που ίσχυε ως σήμερα, ή του νέου συστήματος που άρχεται από τη σχολική περίοδο 2015-2016 και προβλέπει εξέταση μόνο σε τέσσερα μαθήματα. Φυσικά, παραμένει αναλλοίωτη η δυνατότητα συμμετοχής με το 10%, διατηρώντας τη φετινή βαθμολογία και συμπληρώνοντας απλά το μηχανογραφικό που προβλέπει το ισχύον σύστημα. Συνακόλουθα, οι υποψήφιοι θα κληθούν, ανάλογα με το σύστημα εξέτασης που έχουν επιλέξει, να συμπληρώσουν ένα από τα δύο προβλεπόμενα μηχανογραφικά: όσοι επιλέξουν το παλιό σύστημα, αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, ενώ οι εξεταζόμενοι με το νέο σύστημα ένα καινούριο, προσαρμοσμένο στις αλλαγές που θα γίνουν στα επιστημονικά πεδία το ερχόμενο έτος.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το νέο πολυνομοσχέδιο, η παράγραφος 9 του άρθρου 58 του ν.4310/2014 αντικαθίσταται προβλέποντας τα εξής, όσον αφορά τα ποσοστά των θέσεων που θα διεκδικήσουν στα πανεπιστήμια και τις προυποθέσεις εισαγωγής τους:

«9. Απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχ. έτος 2014-2015, μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ανωτέρω σύστημα εισαγωγής κατά το επόμενο σχολικό έτος 2015-2016, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο θα ορισθεί με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4327/2015 (Α΄ 50). Στην περίπτωση αυτή:

α) οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και

β) οφείλουν να καταθέσουν εντός της προθεσμίας που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.»

Επισημαίνεται πως οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις προθεσμίες που ισχύουν για την Γ’ Λυκείου, δηλαδή, καλούνται να δηλώσουν μέχρι τον Σεπτέμβρη την Ομάδα Προσανατολισμού και αργότερα μέσα στη σχολική χρονιά το «πακέτο» μαθημάτων στο οποίο επιθυμούν να εξεταστούν.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!