διεθνής καριέρα

Επαγγέλματα με προοπτικές διεθνούς καριέρας

του Αλέξανδρου Λαβιδά-Μωϋσίδη

Η δεκαετία της κρίσης, εκτός των άλλων, έφερε και μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα εκροή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Τόσο μεγάλη ήταν η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος που, πλέον, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για μια την επιλογή ενός επαγγέλματος, η δυνατότητα διεθνούς καριέρας. Για πολλούς νέους η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον την αρχή και το τέλος της σταδιοδρομίας τους, αλλά την αφετηρία για σπουδές ή/και εργασία σε μια άλλη χώρα. Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα βρεις προτάσεις για επαγγέλματα που θα σε βοηθήσουν να επιβιώσεις στη διεθνή αγορά εργασίας.

Αρχικά, για να εργαστείτε στο εξωτερικό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να γνωρίζετε πολύ καλά τη γλώσσα της χώρας στην οποία σκοπεύετε να εργαστείτε. Επίσης, για διαμονή πέραν των 3 μηνών σε ξένη χώρα, πιθανόν να χρειαστείτε και βίζα, εφόσον η χώρα επιλογής σας δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση προσωρινής διαμονής, αν η παραμονή σας εκεί ξεπερνά το διάστημα αυτό.

Κάποια επαγγέλματα με καλές προοπτικές για μια διεθνή καριέρα βρίσκονται στους εξής χώρους:

  • της εκπαίδευσης
  • της ιατρικής/νοσηλευτικής
  • των πολυεθνικών εταιρειών
  • του τουρισμού/ξενοδοχειακών επαγγελμάτων

Εκπαίδευση

Ο νόμος 4415/2016 αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ρυθμίζει την οργάνωση και παροχή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές και ενηλίκους που δεν είναι κατ’ ανάγκη ελληνικής καταγωγής και επιθυμούν να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Τα προγράμματα αυτά προέρχονται από Τμήματα Ελληνικών Σπουδών. Υφίστανται, επίσης, προγράμματα από θεολογικές σχολές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξένων χωρών. Η γενική στελέχωση όλων των προγραμμάτων αυτών γίνεται με αποσπασμένους φιλολόγους, τους οποίους αποστέλλει το Υπουργείο Παιδείας.

Οι προαπαιτήσεις κάθε θέσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αν, λοιπόν, είστε εκπαιδευτικός και σκέφτεστε να ασχοληθείτε με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά Ελλήνων μεταναστών (σαν δάσκαλος ή καθηγητής) ή σε αλλοδαπούς του εξωτερικού,  είναι σημαντικό να πληροφορηθείτε σχετικά με τις αιτήσεις, τους όρους, τα κριτήρια, τη διάρκεια απόσπασης και το συμβούλιο επιλογής αιτούντων εκπαιδευτικών.

Ιατρικά και νοσηλευτικά επαγγέλματα

Ένας ακόμη τομέας που προσφέρει ευκαιρίες για μια διεθνή καριέρα είναι αυτός της υγείας. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ένας νέος ιατρός επιλέγει να μεταναστεύσει έχουν να κάνουν με τη δυσκολία εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, αλλά και τις πολύ χαμηλές αποδοχές.

Στην Ελλάδα, ο βασικός μισθός ενός επιμελητή Β΄ στο ΕΣΥ είναι περίπου 1.200 ευρώ και διεθνής καριέραενός διευθυντή με τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσία, περίπου 1.900 ευρώ. Σε αντίθεση με τα δεδομένα της Ελλάδας, ο μισθός ενός νέου γιατρού σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης κυμαίνεται κοντά στα 4.000 ευρώ. Επιπλέον, οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών είχαν παγώσει και η μόνη τροφοδότηση του ΕΣΥ με ιατρικό δυναμικό γινόταν με μονοετείς συμβάσεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση ανανεώνονται, αλλά χωρίς ιδιαίτερη προοπτική εξέλιξης και με μόνιμη την ανασφάλεια για το τι θα γίνει στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τους νοσοκόμους/μες, συνήθως απαιτείται το ελάχιστο των 2 χρόνων εργασιακής εμπειρίας, αλλά οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν σε κάθε χώρα. Σίγουρα, πάντως, προαπαιτείται καλή γνώση Αγγλικών.

Πολυεθνικές εταιρίες

Η εργασία σε πολυεθνική εταιρεία παρέχει πολλά οφέλη, όπως: ευκαιρίες για ταξίδια και γενικά μετακινήσεις, γνωριμία με άτομα διαφορετικής εθνικότητας και κουλτούρας, πράγμα που σημαίνει ευρύ δίκτυο γνωριμιών, δυνατότητα μετακίνησης του εργαζομένου με αίτηση του στα γραφεία της πολυεθνικής σε άλλη χώρα, ταχεία εξέλιξη κλπ.

Οι περισσότερες πολυεθνικές αναζητούν άτομα με ηγετικές ικανότητες, οργανωτικότητα, ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, συναισθηματική νοημοσύνη, επιμονή και αντοχή στο στρες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας, εργαζόμενοι σαν υπεύθυνοι αποθήκης ή δικτύου πωλήσεων, σαν απλοί πωλητές, γραμματείς, λογιστές, διευθυντές, προϊστάμενοι, τεχνικοί Η/Υ και δικτύων ή μάντζερς.

Πολλές πολυεθνικές αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν οι ίδιες τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, εφόσον αυτοί δεν έχουν προϋπηρεσία, ώστε να τους μυήσουν εξαρχής στο δικό τους σκεπτικό εργασίας και απόδοσης, απαλλαγμένους από ξένα πρότυπα. Συνήθως δε, ζητούν πτυχίο, μεταπτυχιακό, πιστοποιημένη γνώση Η/Υ, αγγλικά ή γερμανικά σε επίπεδο c1 αλλά και τη γνώση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, ανάλογα με τις χώρες που συναλλάσσονται.

Η εύρεση δουλειάς σ’ αυτόν τον τομέα, συνήθως, προδιαθέτει ειδίκευση σε κάποιον κλάδο, ηγετικές ικανότητες, αυτοπειθαρχία και προσαρμοστικότητα. Επίσης, η γνώση ξένων γλωσσών είναι κάτι που μπορεί να εμπλουτίσει το βιογραφικό του καθενός.

Τουριστικά και ξενοδοχειακά επαγγέλματα

Αν σπουδάσατε/σπουδάζετε τουριστικά επαγγέλματα, μιλάτε ξένες γλώσσες και θέλετε να εμπλουτίσετε τις εμπειρίες σας ζώντας στο εξωτερικό, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με εργοδότες μέσω εκθέσεων (job fairs) που διοργανώνονται όλο το χρόνο σε διάφορες χώρες, ή να υποβάλετε το βιογραφικό σας σε γραφείο εύρεσης εργασίας, μέσω του οποίου θα σας αναζητούν συνεργαζόμενοι με το γραφείο αυτό εργοδότες.

Αν ενδιαφέρεστε για μια θέση σε ξενοδοχεία μπορείτε να εργαστείτε στον τομέα της γαστρονομίας σαν: chef, cook, commis, ή σε ξενοδοχεία, στην εξυπηρέτηση πελατών/διοίκηση, σαν Receptionist, concierge, administrative/room staff, manager, director, event planner.

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να δεσμευτείτε με τη ζωή στο εξωτερικό, μπορείτε να επιλέξετε μια εποχική εργασία σε ξενοδοχεία, resort και κρουαζιερόπλοια.

Πληροφορική

Αν και πρόκειται για μια σχετικά καινούργια επιστήμη, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την επιρροή της πληροφορικής στις ζωές μας. Καθώς μεγαλώνει συνεχώς η εισροή της τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας, τόσο ανοίγονται όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας στο πεδίο.

Για να ακολουθήσετε μια καριέρα διεθνώς στους υπολογιστές, κατά πάσα περίπτωση θα χρειαστείτε ένα μεταπτυχιακό σε έναν σχετικό τομέα. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια καλοπληρωμένη δουλειά, αν και ο ακριβής μισθός εξαρτάται από το μέρος και το πόστο εργασίας.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!