Διεθνής Διαγωνισμός  “FameLab”

της Όλγας Συμεωνίδου

Ένας μεγάλος διαγωνισμός έρχεται για άλλη μια χρονιά από το British Council, σε συνεργασία με το Hub Science, για τους λάτρεις της θετικής επιστήμης. Το FameLab είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς για την επικοινωνία της επιστήμης στον κόσμο και έχει σκοπό την ανάδειξη για δωδέκατη συνεχή χρονιά, νέων ταλέντων στον τομέα αυτό. Αν είσαι άνω των 18, ασχολείσαι και έχεις πάθος με την επιστήμη και μπορείς να εξηγήσεις ένα επιστημονικό θέμα με τρόπο απλό και κατανοητό για το ευρύ κοινό μέσα σε τρία λεπτά, τότε δεν έχεις παρά να δηλώσεις συμμετοχή στον διαγωνισμό και να κερδίσεις μοναδικά βραβεία. Το FameLab σου δίνει ακριβώς την ευκαιρία να εξωτερικεύσεις και να μοιραστείς το πάθος σου με το κοινό και να ξεχωρίσεις για την επικοινωνιακή σου δεινότητα.

Τη φετινή χρονιά ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα 12 και την Τετάρτη 14 Μαρτίου στο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα) και στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 13 Μαρτίου στο British Council (Τσιμισκή 43, Θεσσαλονίκη), ενώ προκριματικοί γύροι θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Όπως προαναφέρθηκε, οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους αυστηρώς 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με απλό και διασκεδαστικό τρόπο μπροστά σε κοινό, βοηθώντας το να κατανοήσει την εφαρμογή της επιστήμης στη καθημερινότητα. Το περιεχόμενο των προφορικών παρουσιάσεων πρέπει να είναι επιστημονικά ακριβές, έγκυρο και εμπεριστατωμένο, εμπεριέχοντας όλες τις έγκυρες απόψεις που μπορεί να υπάρχουν για ένα θέμα, αλλά και σαφές και κατανοητό για το ευρύ κοινό, δίνοντάς του την δυνατότητα να κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενο της παρουσίασης.

Στο τέλος της προκριματικής φάσης, η κριτική επιτροπή, απαρτιζόμενη από διακεκριμένα πρόσωπα προερχόμενα από τους χώρους της επιστήμης, της επικοινωνίας της επιστήμης, των ΜΜΕ, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των διαγωνιζομένων προηγούμενων ετών, θα επιλέξει αυτούς που θα περάσουν στον μεγάλο τελικό, αφού θέσουν ερωτήσεις σε κάθε διαγωνιζόμενο και κάνουν σχόλια για την παρουσίασή του.Οι 10 συμμετέχοντες που θα προκριθούν στον μεγάλο τελικό, θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass για την Επικοινωνία της Επιστήμης, που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους στη παρουσίαση, ενώ οι τρεις finalist της κριτικής επιτροπής, όσο και ο αγαπημένος του κοινού, θα κερδίσουν μοναδικά δώρα τεχνολογίας. Φυσικά όλοι οι συμμετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία μάθησης, δικτύωσης, ακόμα και συνεργασίας με άλλους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γενόμενοι μέλη μιας μεγάλης ομάδας νέων και δραστήριων επιστημόνων και του δικτύου των FameLabbers που μεγαλώνει κάθε χρόνο με περισσότερους από 5.000 νέους ερευνητές και επιστήμονες να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο διαγωνισμό από 25 διαφορετικές χώρες.

O μεγάλος τελικός για την ανάδειξη του Έλληνα νικητή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στην Τεχνόπολη στα πλαίσια του Athens Science Festival, της μεγαλύτερης γιορτής της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Τέλος ο νικητής του ελληνικού FameLab θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία τον Ιούνιο με όλα τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International FameLab 2018.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση έως την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό και τους κανόνες του, καθώς και για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr/en/famelab.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!