Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ο Άνθρωπος Πρωταγωνιστής

της Κατερίνας Μαρίντσιου

Για 16η συνεχόμενη χρονιά, από 9 έως 12 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ – HELEXPO)  το πιο σημαντικό ετήσιο γεγονός για το βιβλίο, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΚΒΘ). Τιμώμενες χώρες για φέτος θα είναι οι ισπανόφωνες, τόσο, δηλαδή, η λογοτεχνία της Ισπανίας, όσο και των ισπανόφωνων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Κεντρικό Θέμα

Κεντρικό θέμα της φετινής έκθεσης είναι το «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία». Με τη συγκεκριμένη ενότητα αναδεικνύεται ο ρόλος του πλήθους, είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως κομπάρσος, ενώ ανιχνεύεται και ο τρόπος με τον οποίο λογοτεχνία και ιστοριογραφία αντιμετωπίζουν το πλήθος διαχρονικά. Μάλιστα, τονίζεται και η έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει στις μέρες μας μεταξύ των ατομικιστών και των ανθρώπων-υποστηρικτών της κοινωνίας.

Οι υπόλοιποι θεματικοί άξονες με ποικίλες εκδηλώσεις ο καθένας ξεχωριστά είναι οι εξής:

  • Λογοτεχνία και Μνήμη
  • «Η άνθρωπος»*: Φύλο και Λογοτεχνική Performance
  • Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία

*Τίτλος ποιήματος της Ζωής Καρέλλη

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ

Στην ΔΕΚΒΘ διοργανώνονται και δύο Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Μετάφρασης και το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών. Σε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός για το ελληνικό και ξένο βιβλίο, δε θα μπορούσαν να λείπουν 2 τόσο σημαντικά αφιερώματα. Τόσο οι μεταφραστές, που έχουν διευκολύνει την επικοινωνία λαών και πολιτισμών, όσο και οι νέοι Έλληνες λογοτέχνες, που συνεχίζουν αυτό το τεράστιο έργο, θα αναδειχθούν μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις που απευθύνονται  σε επαγγελματίες, αλλά και στο κοινό.

Τέλος, οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, θα είναι ποικίλες και θα ξεπερνούν σε αριθμό τις 100. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει η δυνατότητα για δύο ημέρες, Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Μαΐου, να γίνονται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων με την έγκριση και συνεργασία της Περιφέρειας Εκπαιδευτικής Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!