Μεταπτυχιακό «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΚΠΥ

Μεταπτυχιακό «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

της Νάντιας Βαβουράκη

To Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και πιο συγκεκριμένα, η σχολή θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών ανακοίνωσε νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» που θα διαρκέσει δύο έτη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ενώ για όσους εισαχθούν στο μεταπτυχιακό, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριου του 2023. Φυσικά, λόγω της φύσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου οι σπουδές θα γίνονται εξ’ αποστάσεως μέσω υπολογιστή ενώ οι φοιτητές θα μπορούν να σπουδάζουν στο δικό τους χρόνο και χώρο. Η φυσική παρουσία των φοιτητών προϋποτίθεται μόνο στις τελικές εξετάσεις που διεξάγονται σε εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Δομή μεταπτυχιακού προγράμματος

Οι εισακτέοι στο εν λόγω μεταπτυχιακό οφείλουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις με σκοπό να εξειδικευτούν. Ειδικότερα, αυτές θα είναι η «Ενέργεια και Ρύπανση», ενώ η δεύτερη θα είναι η «Διαχείριση και Προστασία Χερσαίων Οικοσυστημάτων». Ο τίτλος που θα απονεμηθεί θα είναι M.Sc. ενώ οι συνολικές Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες ανέρχονται σε 120 ECTS. Η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η ελληνική, όπως και με τα περισσότερα προγράμματα σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, αν και μερικά βιβλία και επιστημονικά άρθρα διατίθενται στην αγγλική οπότε απαιτείται πολύ καλή γνώση της αγγλικής.

Ακόμα, όσοι εισαχθούν στο πρόγραμμα και μπορέσουν να το φέρουν σε πέρας, θα πρέπει να ετοιμάσουν μια μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα που αποφασίζουν μαζί με τον επιβλέποντα καθηγητή. Η μεταπτυχιακή διατριβή θα εκπονηθεί στα δύο τελευταία εξάμηνα, ταυτόχρονα με κάποια άλλα μαθήματα.

Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα

Στο παρόν μεταπτυχιακό μπορούν να συμμετάσχουν οι εξής:

  • Απόφοιτοι προπτυχιακού ή/και μεταπτυχιακού επιπέδου σε συναφή με το περιβάλλον αντικείμενα/πεδία και κυρίως σε αποφοίτους Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα στη Δασολογία, Γεωπονία, Βιολογία, Γεωλογία, Φυσική, Χημεία, Επιστήμη Περιβάλλοντος, Χημική Μηχανική και άλλες επιστήμες της Μηχανικής.
  • Εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες σχετικές με το περιβάλλον.
  • Εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
  • Εργαζόμενοι σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες άμεσα ή έμμεσα σχετικές με το περιβάλλον.
  • Άλλοι πτυχιούχοι με ευρύτερα ενδιαφέροντα στα θέματα του περιβάλλοντος και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Δίδακτρα

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ όσοι επιλεγούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οφείλουν να πληρώσουν συνολικά το ύψος των διδάκτρων που θα είναι 5.400 ευρώ.

Φυσικά υπάρχουν πρόσθετες εκπτώσεις για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως άνεργους, μονογονείς, πολύτεκνους, ΑμεΑ και απόφοιτους άλλων προγραμμάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Για αναλυτικές λεπτομέρειες, πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

Περισσότερα…

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στο στο +357 22411600 και στο +357 22411711 ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο admissions@ouc.ac.cy.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε, σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!