#JingleDays: Η διατροφή κατά την περίοδο των εορτών

Έξυπνες διατροφικές συμβουλές ώστε να αποφύγουμε τα περιττά κιλά

της Μαρίας Ανθούλη

 

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, τα χρώματα, οι γιρλάντες τα στολίδια, τα ελκυστικά εδέσματα δε λείπουν από κανένα σπίτι! Μυρωδιές και γλυκά, οικογενειακές στιγμές, πρόσωπα αγαπημένα έρχονται σε επαφή και τα τραπέζια φαγητών πάνε και έρχονται, είναι ισχυρή η σύνδεση των εορτών με την έννοια του φαγητού. Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη σχέση μας με το φαγητό διαμορφώνοντας σωστές διατροφικές συμπεριφορές. Συνήθως γίνεται κατάχρηση του φαγητού, παραμερίζονται κάθε είδους διατροφικοί περιορισμοί, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε καταστάσεις άστατης υπερφαγίας.

Παρακάτω, δίνονται χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε σωστά το φαγητό των εορτών, με τρόπο τέτοιο ώστε να αποφύγετε τις στερήσεις και να περάσετε ευχάριστα τις γιορτινές ημέρες.

Προτιμήστε να βάλετε από την αρχή στο πιάτο σας το φαγητό που θα καταναλώσετε

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Μπορείτε να χωρίσετε το πιάτο σας σε δύο ίσα μέρη προσθέτοντας τις σωστές αναλογίες: γεμίστε το ένα μέρος σαλάτα και λαχανικά αλλά και το υπόλοιπο με τρόφιμα της αρεσκείας σας. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά φαγητά (κρέμες γάλακτος, πλήρη τυριά, τηγανιτά), τις σάλτσες και τα αλλαντικά.

Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα είναι αυτή που κυριαρχεί στο γιορτινό τραπέζι. Αποτελεί ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε λευκό άπαχο κομμάτι και δώστε προσοχή στην υπερκατανάλωση της γέμισης – είναι πλούσια σε λίπος και θερμίδες. Φροντίστε η μερίδα σας να συνοδεύεται με σαλάτα.

Προσοχή στην ποσότητα και στην ποιότητα κατανάλωσης χοιρινού κρέατος: επιλέξτε άπαχο κομμάτι και αφαιρέστε όπου υπάρχει ορατό λίπος. Καλύτερες επιλογές χοιρινού κομματιού κρέας αποτελούν το ψαρονέφρι και το χοιρινό μπούτι. Μην ξεχνάτε να το συνδυάσετε με την αντίστοιχη ποσότητα σαλάτας.

Προσοχή στους γλυκούς πειρασμούς…!

Σε κάθε σπίτι και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας πληθώρα γλυκών. Δε χρειάζεται να θέσουμε απαγορεύσεις, όταν καταναλώνονται με μέτρο δεν αποτελούν απειλή. Ο συχνός προβληματισμός όλων έχει να κάνει με το ποια τελικά είναι η σωστότερη επιλογή: το μελομακάρονο ή ο κουραμπιές; Βάση θρεπτικής αξίας κερδίζει με διαφορά το μελομακάρονο, αντίθετα με τις αρκετές του θερμίδες, περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα λόγω των υλικών παρασκευής του (ελαιόλαδο, μέλι, πορτοκάλι, κανέλα, καρύδια).

Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο

Η πιο υγιεινή επιλογή ποτού που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι το κρασί. Η ήπια κατανάλωσή του φέρει πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία μας· διαθέτει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα είναι αρκετά, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή που να απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ. Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ θα δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα των επιθυμητών, συνοδευόμενα με προβλήματα στην υγεία μας και αύξηση του σωματικού βάρους.

Μην παραλείπετε τα μικρά συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα

Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα 4-5 μικρό-γεύματα μέσα στην ημέρα. Παραλείποντας τα γεύματα αυτά, αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και συνήθως καταλήγουμε σε υπερκατανάλωση τροφής. Μείνετε σε ένα πιάτο κύριου φαγητού. Αποφύγετε να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας, χωρίς να παρασυρθείτε και να καταναλώσετε άσκοπη τροφή.

Η διατροφή μετά τις γιορτές

Σε περιπτώσεις υπέρβασης των ορίων και υπερκατανάλωσης τροφής, οι περισσότεροι μετά το τέλος των εορτών καταφεύγουν σε στερητικές δίαιτες, ώστε να διορθώσουν την κατάσταση. Αποφύγετε τέτοιου είδους δράσεις και ακολουθείστε απλά ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, ώστε να επανενταχθείτε ομαλά στην διατροφική καθημερινότητα. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε καθημερινά αρκετό νερό. Στη σωστή διαχείριση του βάρους είναι πολύ σημαντική η καθημερινή επαρκής ενυδάτωση.

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!