Διακοπές στο χωριό:  Ένας οδηγός επιβίωσης

Της Όλγας Συμεωνίδου

*Σημειώνεται πως το παρόν άρθρο είναι καθαρά χιουμοριστικό ως προς το πρώτο σκέλος του και δεν έχει σε καμία περίπτωση σκοπό να προσβάλλει ή να υποτιμήσει την ζωή στην επαρχία, την οποία προσωπικά δε θεωρώ διόλου άσχημη προοπτική για μια όμορφη ζωή*

Διακοπές στο χωριόΜπορεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου να έχεις μόλις αρχίσει (και πάλι κοντεύεις να λιώσεις από τη ζέστη στα πανεπιστημιακά έδρανα σαν να είναι Ιούλιος) αλλά οι διακοπές δε σταματάνε. Οι τουριστικοί προορισμοί και οι παραλίες εξακολουθούν να γεμίζουν, οι φωτογραφίες στην παραλία δεν έχουν σταματημό, στο νησί ή όπου αλλού ανεβαίνουν στα social media, ενώ οι φίλοι σου μιλούν με ενθουσιασμό για τα φθινοπωρινά τους σχέδια και εσύ με κάποιον τρόπο και χωρίς να ξέρεις ποιος σε καταράστηκε καταλήγεις για διακοπές στο χωριό και μάλιστα το Σεπτέμβρη. «Έκτακτα!», σκέφτεσαι, ενώ αναρωτιέσαι από ποια ραχούλα να πηδήξεις πριν σε πάρει χαμπάρι ο τσομπάνης του χωριού και σε ρωτήσει «Τίνος είσαι εσύ;».

Διακοπές στο χωριόΜε τα πολλά φορτώνεσαι στο αυτοκίνητο, τρένο, ή σε όποιο άλλο μέσο με τα μπαγκάζια σου, σταυρώνεις τα χέρια και μένεις σιωπηλός και μουτρωμένος μέχρι να φτάσεις στο «μαρτύριο» σου, προσπαθώντας μάταια να μην κοιτάζεις τις φωτογραφίες των τυχερών φίλων σου στο facebook, ευχόμενος να είσαι στη θέση τους σε εκείνη την παραλία, ενώ όταν φτάνεις πια στο χωριό περνάς τις περισσότερες ώρες σκαρφαλωμένος στα πιο απίθανα μέρη προς αναζήτηση σήματος, κοιμάσαι ως αργά, κλείνεσαι μέσα και δε μιλάς σε άνθρωπο. Για να μην καταλήξεις λοιπόν σαν την κοπέλα που έπεσε σε έναν λάκκο με φίδια προς αναζήτηση του πολυπόθητου και σωτήριου σήματος στο κινητό (true story) και για να μην καταφέρεις πράγματι να μετατρέψεις τις διακοπές σου σε μαρτύριο, σου έχουμε μερικές προτάσεις για να κάνεις τις μέρες σου στο χωριό αν όχι πιο ευχάριστες, περισσότερο ανώδυνες.

Διακοπές στο χωριόTo ξέρουμε ότι είναι πολύ «κλασσική» συμβουλή, αλλά, πράγματι, τα πάντα είναι θέμα οπτικής και προσέγγισης. Αν πας στο χωριό με αρνητισμό, χωρίς διάθεση να δώσεις ευκαιρίες, αλλά απλά κάθεσαι και κλαις τη μοίρα σου και απέχεις από όλα, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ! Δεν θέλει και πολύ σκέψη για να το καταλάβεις, πως σε ό,τι γυρνάς την πλάτη θα σου γυρίσει την πλάτη και αυτό. Εξάλλου η διάθεση και η στάση μας επηρεάζει το πώς μας βλέπουν οι άλλοι και ποιος άνθρωπος θα σε προσέγγιζε και θα ήθελε να περάσει χρόνο μαζί σου, όταν έβλεπε τέτοια μούτρα; ΚΑΝΕΝΑΣ! Οπότε, ακόμα και αν είσαι σίγουρος πως δεν θα περάσεις καλά, δε χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις να δεις την όλη κατάσταση πιο θετικά, να είσαι πιο ανοιχτός και δεκτικός, γεγονός που μας οδηγεί στην επόμενη συμβουλή,

Από όλους τους ανθρώπους μπορείς να μάθεις κάτι. Ναι, από ΟΛΟΥΣ! Ακόμα και από κάποιον που δεν έχει πάει ποτέ του σχολείο. Προσωπικά μια από τις καλύτερες συμβουλές ζωής που έχω πάρει, την οφείλω σε μια αγράμματη γιαγιά που είχα την τιμή να συνομιλήσω σε μια βαρετή όπως νόμισα αρχικά συνάντηση ηλικιωμένων που με πήρε μαζί η γιαγιά μου.  Αν κάνεις  λοιπόν πέρα τον αρνητισμό σου και πλησιάσεις τους άλλους, θα εκπλαγείς από τα πόσα έχει κάθε άνθρωπος να σου μάθει, ή έστω να μοιραστεί μαζί σου βάζοντάς σε σέ σκέψεις. Πλησίασε τη γιαγιά σου και δες πως μαγειρεύει, ρώτα την για συμβουλές, δες πως κάνει τις δουλείες της τόσο γρήγορα και καλά, πλησίασε τον παππού σου, δες πως δουλεύει τον κήπο, ή τα μηχανήματα. Μάθε. Ρώτα ακόμα και τον γείτονα, ρώτα για οτιδήποτε σου κινεί το ενδιαφέρον και θα ήθελες να μάθεις. Είναι ευκαιρία τώρα που έχεις χρόνο και περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους με πείρα. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορούν να σου χρειαστούν αυτά που θα μάθεις και θα βγεις σοφότερος από αυτή τη διαδικασία. Ακόμα και αν δεν το κάνεις για σένα και μόνο το να ακούσεις τις ιστορίες κάποιου ηλικιωμένου πίστεψέ με θα του δώσει ιδιαίτερη χαρά και εξάλλου δεν πρέπει να κάνουμε και μια καλή πράξη που και που; Θα νιώσεις όμορφα, θα δεις.

Προσαρμόσου λίγο στις συνήθειες του τόπου που πήγες. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να υποχωρούμε καμιά φορά. Ξύπνησε νωρίς και κοιμήσου νωρίς. Πέραν του ότι θα κάνει πολύ καλό στον οργανισμό σου, θα εκπλαγείς από το πόσο όμορφη είναι η ανατολή του ήλιου στην φύση, ακόμα και το λάλημα του πετεινού δεν είναι τόσο άσχημο όταν έχεις κοιμηθεί καλά το βράδυ και αρχίζεις νωρίς τη μέρα σου. Παρατήρησε πως περνούν τη μέρα τους οι ντόπιοι και προσαρμόσου λίγο. Γίνε πιο δραστήριος και εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να απολαύσεις τη φύση και τους πιο ήρεμους ρυθμούς της επαρχίας γεμίζοντας τις μπαταρίες σου με ενέργεια και κάνοντας πέρα τις ανθυγιεινές συνήθειες που είχες όλο το χρόνο.

Φάε όσο πιο πολλά φρούτα και λαχανικά μπορείς, πιες φρέσκο γάλα, δοκίμασε τα χωριάτικα αυγά και τις πίτες. Το χωριό είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθεί ο οργανισμός σου από το junk food που έτρωγες μέσα στη χρονιά και να χαρίσεις στο σώμα σου πολύτιμα συστατικά που θα το ενδυναμώσουν και θα το θρέψουν. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Μην το παρακάνεις με το φαγητό! Όλοι ξέρουμε πως λίγο η καλή μαγειρική της γιαγιάς, της θείας, της γειτόνισσας, αλλά και η ανία που νιώθουμε κάποιες φορές μας κάνουν να τρώμε περισσότερο. Φάε με μέτρο και πες ευγενικά και σταθερά όχι όταν έχεις χορτάσει και μην ξεχνάς το φαγητό δεν πρέπει ποτέ να είναι το καταφύγιό σου όση συναισθηματική φόρτιση και αν έχεις.

Διακοπές στο χωριόΘυμάσαι εκείνο το πράγμα που ήθελες τόσο πολύ να κάνεις μέσα στην χρονιά και ΠΟΤΕ δεν έβρισκες το χρόνο; Μάντεψε! Αυτή είναι η ευκαιρία σου! Είτε αυτό ήταν να διαβάσεις ένα βιβλίο, είτε να μάθεις κάτι, να αρχίσεις μια νέα δραστηριότητα-χόμπι, να γυμναστείς, να χορέψεις, να ασχοληθείς με τον εαυτό και τα ενδιαφέροντά σου, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνεις. Χαλάρωσε, βάλε μουσική, κλείσε τα μάτια και σκέψου. Τι θα σε έκανε χαρούμενο τώρα, με τι θα ήθελες πραγματικά να ασχοληθείς; Έπειτα φτιάξε μια λίστα με όλα τα πράγματα που μπορείς και θέλεις να κάνεις και πιάσε δουλειά. Πίστεψέ με δε θα βρεις ποτέ περισσότερο χρόνο από αυτόν που έχεις τώρα. Οπότε μην αφήνεις το χρόνο να περνά στην αδράνεια που σου δημιουργεί τόσο άσχημα συναισθήματα. Εκτός αν θες να γυρίσεις πίσω έχοντας περάσει κενό χρόνο και σπαταλήσει άσκοπα τις μέρες σου ψάχνοντας για άλλη μια φορά μετά χώρο στο φουλ πρόγραμμά σου για αυτά που θέλεις να κάνεις και «ποτέ δεν προλαβαίνεις».

Μην το κουράζεις πολύ με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάρε το ενδεχομένως κακό ή ανύπαρκτο σήμα ως οιωνό. Δε θα σου κάνει κακό να κάνεις ένα διάλειμμα και από αυτά. Εξάλλου πίστεψέ με είναι πολύ σπαστικό να μη στέλνονται τα μηνύματά σου, να τρέχεις από κει και από εδώ με το κινητό στο χέρι μόνο και μόνο για να δεις μερικές γραμμούλες να ανεβαίνουν καταλήγοντας να χάνεις όλη σου τη μέρα σε αυτές τις ταχύτητες. Τουλάχιστον εγώ γρήγορα ένιωσα κάπως ανόητη και υπόδουλη του κινητού μου και τελικά για καλή μου τύχη τα παράτησα. Τώρα αν εσύ εξακολουθείς να θέλεις να κοιτάς και να ξανακοιτάς τις φωτογραφίες των άλλων στο νησί που εσύ δεν κατάφερες να πας και να γεμίζεις με απελπισία, ζήλια και άλλα τέτοια συναισθήματα, είναι δική σου απόφαση. Πάντως δε σου λέω να διακόψεις κάθε επικοινωνία με τον «έξω κόσμο». Μην με παρεξηγήσεις.

Διακοπές στο χωριόΤώρα που έχεις ξεμείνει στο χωριό με την (ευρύτερη) οικογένεια είναι ευκαιρία να κάνετε πιο πολλά πράγματα μαζί, να έρθετε πιο κοντά και να αναπληρώσετε τις στιγμές που δεν είχατε την ευκαιρία να περάσετε μαζί μέσα στη χρονιά είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου. Καλώς ή κακώς αυτοί οι άνθρωποι σε νοιάζονται περισσότερο και θα είναι πάντα κοντά σου στα δύσκολα, τα εύκολα, τις χαρές και τις λύπες σου, οπότε εκμεταλλεύσου το χρόνο που περνάτε μαζί και δημιούργησε δεσμούς και αναμνήσεις που θα κρατήσουν και στις οποίες θα ανατρέχεις όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, ή τα χρόνια περάσουν, με ένα χαμόγελο.

Περπάτησε, τρέξε, κολύμπα, κάνε ποδήλατο, πάρε τα ξαδέλφια σου και ακολουθήστε ένα άγνωστο μονοπάτι. Ποτέ δεν ξέρεις πού βρίσκονται τα πιο όμορφα και απίθανα μέρη για να ανακαλύψεις! Η φύση είναι πανέμορφη και το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή να την εξερευνήσεις! Ρώτα τους ντόπιους για όμορφες διαδρομές, ή μέρη, κρυμμένες παραλίες, ή ποια γειτονικά χωριά αξίζει να επισκεφτείς και αν δεν έχεις παρέα, μη σκας∙ κάποιον θα βρεις να μιλήσεις, ή και αν προτιμάς τη μοναξιά θα χαλαρώσεις θα απολαύσεις την ηρεμία και τον χρόνο με τον εαυτό σου. Εξ άλλου, ακόμα και η πιο απλή άσκηση όπως το περπάτημα απελευθερώνει ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες της χαράς, οπότε σίγουρα θα νιώσεις ευεξία και θα αισθανθείς πιο ευδιάθετος, δυνατός και χαρούμενος.

Αυτά από εμάς και σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο διακοπών και να περνάτε πολύ όμορφα!