Γυναίκες και ποδόσφαιρο: Γιατί όχι;

Του Γιάννη Κάρμα

Ποιος είπε πως οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν μεγάλες επιτυχίες στον τομέα του ποδοσφαίρου; Μπορεί μια γυναίκα να αναλάβει τα καθήκοντα προπονητή αντρικής ομάδας ποδοσφαίρου; Φαίνεται πως μπορεί και με το παραπάνω, αφού η Ανθούλα Σαββίδου αφήνει εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για την πρώτη προπονήτρια που αναλαμβάνει αντρική ομάδα ποδοσφαίρου στην χώρα μας. Η ίδια, εκτός του ότι έχει παίξει ποδόσφαιρο, κατέχει και το δίπλωμα προπονητικής της UEFA. Όλα αυτά οδήγησαν τον πρόεδρο του Αχιλλέα Νεοκαισάρειας Πιερίας στην πρόσληψή της στον πάγκο της ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα της Πιερίας αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική κατηγορία, όπου και το επίπεδο των ομάδων είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Έτσι, η απόφαση της διοίκησης για τη γυναίκα προπονήτρια είναι αρκετά σημαντική.

Πέρα όμως από το αγωνιστικό κομμάτι, η πρόσληψη γυναίκας ως προπονητή σε αντρική ομάδα είναι ιδιαίτερα καινοτόμα και αντικρούει τα υπάρχοντα κατεστημένα του ποδοσφαίρου, τα οποία θέλουν τις γυναίκες μακριά από το άθλημα. Στις μέρες μας, είναι πολύ σημαντικό οι παράγοντες των ομάδων να παίρνουν, έστω και με ρίσκο, ρηξικέλευθες αποφάσεις που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, αλλά και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού.

Η κίνηση αυτή της ομάδας από την Μακεδονία είναι βαρυσήμαντη, καθώς μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την προπονητική στο ποδόσφαιρο. Κόντρα, λοιπόν, στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, η ευκαιρία που δόθηκε στην Ανθούλα Σαββίδου μπορεί να αλλάξει ριζικά το ”φαίνεσθαι” αλλά και το ”είναι” στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο περνάει κρίση κι έχει χάσει τις αξίες του, μπορεί να αλλάξει με την άφιξη νέων προσώπων και δη των γυναικών! Μπορεί να αλλάξει και να δημιουργήσει ξανά κίνητρα για τους νέους και τις νέες που έχουν όραμα και φαντάζονται αλλιώς το ποδόσφαιρο, αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα.

Αυτή η προσπάθεια της ομάδας από την Πιερία θα πρέπει να αγκαλιαστεί από την ίδια τη διοίκηση, από τους φίλους της ομάδας, από όλο τον κόσμο αλλά και από την πολιτεία.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!