Γιατί ταξιδεύουμε;

Του Νίκου Παγανού

γιατί ταξιδεύουμεΈχοντας συνομιλήσει με αρκετούς ανθρώπους περί ταξιδιών έχω καταλήξει πως, δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί που δεν αγαπούν τα ταξίδια και τους φαίνεται περίεργο κάποιος να μπορεί να στερείται ορισμένες «χαρές της ζωής», ώστε να κάνει μερικά ταξίδια το χρόνο. Στην ερώτησή τους, λοιπόν, για το λόγο που μου αρέσει να ταξιδεύω, η απάντηση «γιατί είναι φθηνά», προφανώς δεν κάλυψε ούτε αυτούς, αλλά ούτε και εμένα, οπότε η ερώτησή τους, γύριζε μέσα στο μυαλό μου. Δεν μπορούσα να το αφήσω αναπάντητο και ως εκ τούτου μάζεψα όλα τα επιχειρήματα σε μια λίστα και θα σας τα παρουσιάσω παρακάτω. Για πάμε να τα δούμε, λοιπόν, ένα-ένα.

Ξεφεύγεις από την καθημερινότητα

Οι σπουδές μας, οι δουλειές μας και γενικά η καθημερινότητά μας είναι πολύ σκληρή και επίπονη. Περνάμε πολλές ώρες διαβάζοντας ή δουλεύοντας, και αρκετές φορές νιώθουμε ότι κουραζόμαστε. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα ταξιδάκι με το έτερον ήμισυ ή με φίλους; Περνώντας μερικές ημέρες μακριά από τη ρουτίνα, σε ένα όμορφο μέρος, θα αναζωογονηθείς και θα επιστρέψεις πίσω κεφάτος και γεμάτος ενέργεια. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πας κάπου μακριά. Ακόμα και ένα κοντινό μέρος μπορεί να σου προσφέρει χαλάρωση και ξεκούραση.

Η προετοιμασία και η προσμονή του ταξιδιού

Προσωπικά θεωρώ πως ένα ταξίδι ξεκινάει από τη στιγμή που ψάχνεις προορισμό. Τότε είναι που αρχίζει όλη η μαγεία του: να βρεις τον κατάλληλο προορισμό, να ψάξεις για αξιοθέατα, για εισιτήρια, για διαμονή. Ακόμα και η διαδικασία εύρεσης του κατάλληλου εστιατορίου, της κατάλληλης καφετέριας, του δρομολογίου του μεταφορικού μέσου που θα σε πάει σε εκείνο το μικρό χωριουδάκι που ανακάλυψες, αποτελούν μικρά πράγματα που θα σε γεμίσουν τόσο όμορφα συναισθήματα και συμβάλλουν ώστε η προσμονή σου για το ταξίδι να μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα. Έτσι, όταν έρθει η στιγμή της αναχώρησης η αγωνία και η λαχτάρα σου έχουν φτάσει στο έπακρο. Αυτή η γλυκιά αναμονή είναι ό, τι πιο όμορφο σε ένα ταξίδι.

Γνωρίζεις νέα μέρη και νέους ανθρώπους

γιατί ταξιδεύουμεΟ άνθρωπος από τη φύση του είναι εξερευνητής. Ως εκ τούτου ψάχνει συνεχώς νέα μέρη να γνωρίσει. Πέρα από τα μουσεία και τα αξιοθέατα, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να πιάσει την αύρα μιας πόλης. Προφανώς και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό στην εντέλεια μέσα σε τόσο λίγες ημέρες. Για αυτό το λόγο πρέπει, όμως, όσο μπορείς, να συνομιλείς με κατοίκους της περιοχής. Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις για την καθημερινότητά τους και να δεις τις διαφορές στον τρόπο σκέψης και στις ιδεολογίες τους. Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις λίγη από την αύρα μιας πόλης και ενός λαού, είναι μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης σπιτιών Airbnb.com. Με την εν λόγω πλατφόρμα θα ασχοληθούμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο, αλλά εν τάχει μπορούμε να πούμε ότι μέσω αυτής μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα σπίτι κάποιου ανθρώπου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε για συγκατοίκηση με τον οικοδεσπότη είτε χωρίς αυτόν μέσα. Με τον εν λόγω τρόπο διαμονής δίνεται η δυνατότητα στον ενοικιαστή να επικοινωνήσει με τον οικοδεσπότη και να γνωρίσει πολλά πράγματα για την περιοχή. Είναι σαν να έχεις ένα γνωστό, ένα φίλο, σε μια πόλη που να μπορεί να σε καθοδηγήσει και να σου δώσει συμβουλές.

Η γλυκιά μελαγχολία της επιστροφής

Όσο κι αν τις περισσότερες φορές μας στενοχωρεί η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά από ένα ταξίδι, θεωρώ πως είναι και αυτή μέρος του ταξιδιού. Είναι αυτή η πίκρα που νιώθουμε όταν είμαστε στο δρόμο της επιστροφής ή τις επόμενες ημέρες που σκεφτόμαστε όλα όσα ζήσαμε και τα αναπολούμε. Καθώς τα περιγράφουμε, όμως, σε γνωστούς και φίλους, πρέπει να νιώθουμε περήφανοι και χαρούμενοι που μπορέσαμε να περάσουμε τόσο όμορφες και ξεχωριστές στιγμές.

Υ.Γ.1 : Αυτό είναι το πρώτο μου άρθρο. Ελπίζω να σας άρεσε και να σας έκανε να σκεφτείτε αν τελικά αξίζει να ταξιδεύετε ή όχι. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Ακολουθούν πολλά ακόμα ταξιδιωτικά άρθρα. Μείνετε συντονισμένοι.

Υ.Γ.2 : Να θυμάστε πως η καλύτερη αποσκευή σε κάθε σας ταξίδι είναι η καλή διάθεση.