Γιάννης Πολυχρονάκης

Γιάννης Πολυχρονάκης: Συνέντευξη με τον νικητή του διαγωνισμού Erasmus for Young Entrepreneurs

της Ευανθίας Νικολάου

Ο Γιάννης Πολυχρονάκης είναι επιχειρηματίας από το Ρέθυμνο και διευθυντής της οικογενειακής επιχείρησης που εντάσσεται στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και καινοτόμα έργα. Το 2019 διακρίθηκε ως νικητής του διαγωνισμού Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες και είχαμε την τιμή να μας παραχωρήσει την παρακάτω συνέντευξη, προκειμένου να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Κύριε Πολυχρονάκη, έχετε γίνει ευρέως γνωστός μετά την ανάδειξή σας ως νικητής του διαγωνισμού του Erasmus for Young Entrepreneurs στην κατηγορία «Επιχειρηματίας Υποδοχής της Δεκαετίας», η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη διάκριση που έχει γίνει ποτέ στα πλαίσια του προγράμματος. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, προκειμένου να σας γνωρίσει καλύτερα το κοινό.

Κατάγομαι και ζω στην Κρήτη διευθύνοντας την οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο. Την τελευταία δεκαετία έχουμε υλοποιήσει σημαντικά έργα, κάποια από τα οποία διακρίθηκαν για τις καινοτόμες σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις τους. Η ενασχόλησή μου με τον ξενοδοχειακό κλάδο αφορά μικρές τουριστικές μονάδες στο Νομό Ρεθύμνου. Από το 2012 συμμετέχω ενεργά σε διεθνή σεμινάρια και συνέδρια με αντικείμενο τη νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ τότε ξεκίνησε παράλληλα και η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus for Young Entrepreneurs μέσω του οποίου υλοποίησα 15 συνεργασίες με άλλους Νέους Επιχειρηματίες από το εξωτερικό.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για τον διαγωνισμό, ώστε να μάθουν τι πρεσβεύει όσοι από το αναγνωστικό κοινό μας ίσως δεν τον γνωρίζουν;

Το Erasmus for Young Entrepreneurs είναι ένα πρόγραμμα κινητικότητας της Ε.Ε. που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών συνεργασιών. Το 2019 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος και με αφορμή την επέτειο αυτή, η Ε.Ε. ανακοίνωσε τον διαγωνισμό. Σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Οργανισμό στην Ελλάδα, Asset Τεχνολογική, και τον υπεύθυνο επικοινωνίας κ. Μάνο Ανδρεάδη, υπέβαλα αίτηση και στην συνέχεια σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019 στις Βρυξέλλες με την παρουσία 200 Ενδιάμεσων Οργανισμών από όλη την Ευρώπη, Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητή.

Τι αποκομίσατε από την εμπειρία αυτή;

Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία από την αρχή μέχρι το τέλος με «μεγάλες δόσεις» ανταγωνισμού. Επίσης, ήταν μία ευκαιρία να μετρήσω τις δυνάμεις μου με άλλους νέους επιχειρηματίες του εξωτερικού αλλά και να ακούσω και να ανταλλάξω επιχειρηματικές εμπειρίες και να γίνει ένα εκτεταμένο networking. Τέλος, με την επιβράβευση μου σαν καλύτερος νέος επιχειρηματίας της 10ετίας 2009-2019 μεταξύ 14.000 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η επιχείρηση μου, η πατρίδα μας αλλά κι εγώ προσωπικά έλαβα ένα πολύ σημαντικό exposure.

Έχετε πραγματοποιήσει σπουδές πάνω σε κάποιο τομέα που ταιριάζει με τον χώρο τον επιχειρήσεων ή σας βοήθησε να ενταχθείτε ομαλότερα σε αυτόν;

Σπούδασα Πολιτικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του  Πανεπιστημίου Πατρών  και αργότερα μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και το Μάνατζμεντ στο Πανεπιστημιακό κολλέγιο του Λονδίνου (UCL). Νομίζω οι πρώτες σπουδές με βοήθησαν να αποκτήσω πρακτική σκέψη. Θυμάμαι μας έλεγαν οι καθηγητές: «είστε μηχανικοί και πάντα θα πρέπει να δίνετε λύση στα προβλήματα» ενώ οι δεύτερες σπουδές μου, μου έδωσαν κυρίως  γνώσεις οικονομικών, μάνατζμεντ, στρατηγικές οργανώσεις και ανάπτυξης μιας επιχείρησης καθώς και των πωλήσεων.

Πώς είναι για έναν νέο άνθρωπο της σημερινής εποχής να ασχολείται με τον χώρο της επιχείρησης; Είναι ένας τομέας που θέλατε από μικρός να εξερευνήσετε;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο το «επιχειρείν», ειδικά σε χώρες όπως την Ελλάδα. Χρειάζονται πολλές θυσίες και σίγουρα ο νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ψυχολογικά ότι θα αντιμετωπίσει άπειρες αναποδιές και δυσκολίες μέχρι να φθάσει στο στόχο του. Όμως, εν τέλει, μπορεί να τα καταφέρει και παρά τις «αντιξοότητες» που αντιμετωπίζει κάποιος στην πατρίδα μας. Εν τέλει, η χώρα μας είναι ένα περιβάλλον που μπορείς να βρεις τομείς να δραστηριοποιηθείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Από μικρός θυμάμαι ξεφύλλιζα τα βιβλία που έφερνε ο πατέρας μου σπίτι. Κάτι αμερικανιές του τύπου «πώς να γίνεις επιτυχημένος επιχειρηματίας», «πώς να φθάσεις στην κορυφή» και άλλα που ήταν αυτοβιογραφίες επιτυχημένων επιχειρηματιών, όπως πχ του Άκιο Μορίτα, ιδρυτή της Sony και άλλα πολλά τέτοια. Οπότε από μικρός απέκτησα αυτό το μικρόβιο. Επίσης, με το δεδομένο ότι ο πατέρας μου ήταν εργολάβος δημοσίων και ιδιωτικών έργων, «βίωνα» το επιχειρείν σε καθημερινή βάση από μικρός.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και, πιθανόν, να λάβουν μέρος σε αντίστοιχα προγράμματα και διαγωνισμούς;

Θα προέτρεπα τους νέους που οραματίζονται να δημιουργήσουν και να «επιχειρήσουν», να μην φοβηθούν να τολμήσουν! Εάν δεν τολμήσεις, εάν δεν κάνεις λάθη, δεν θα μάθεις – «ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό!». Τέτοιου είδους προγράμματα και διαγωνισμοί δίνουν σημαντικά εφόδια και εμπειρίες στους νέους επιχειρηματίες και το πρόγραμμα «Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες» αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουν όλοι. Και μόνο η συμμετοχή είναι σημαντική εμπειρία.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι για την καριέρα σας;

Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω την ανάπτυξη της οικογενειακής μας επιχείρησης. Να επεκτείνω τις συνεργασίες μου με επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να υποστηρίξω άλλους Νέους που μπαίνουν στον επιχειρηματικό στίβο, αλλά και να βοθήσω όσο μπορώ στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας του «επιχειρείν».

Κύριε Πολυχρονάκη, σας ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρήσατε αυτήν τη συνέντευξη και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να πετυχαίνετε τους στόχους σας!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!