5+1 λόγοι να σπουδάσεις στο Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Από τότε που ήμουν μικρή, θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου είτε χωμένο σε κάποιο ξένο λογοτεχνικό βιβλίο, είτε να σκαρώνει στιχάκια στα γερμανικά . Άρχισα να ακούω Marteria φανατικά και τότε, οι φίλες μου ήταν πλέον σίγουρες πως κάτι πήγαινε στραβά με μένα. Όμως εγώ δεν πτοήθηκα ποτέ! Αντιθέτως, μετουσίωσα το πάθος μου για τη γερμανική γλώσσα και χρόνο με το χρόνο ρουφούσα σα σφουγγάρι κάθε γραμματικό κανόνα, κάθε νέα, περίεργη, μεγάλη λέξη-σιδηρόδρομο.

Ο καιρός πέρασε… μεγάλωσα… έδωσα Πανελλήνιες (μη σας τύχει) και επιτέλους ήρθε η ώρα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Έβλεπα φίλους μου να είναι αναποφάσιστοι με τη σειρά προτίμησης των σχολών που θα δήλωναν και να εναποθέτουν το μέλλον τους στα χέρια της αβεβαιότητας. Εγώ όμως ήξερα πάντα αυτό που ήθελα να κάνω. Τελικά τα πράγματα καμιά φορά είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο νομίζουμε… Τι; Όχι;

Χμμμ… ας προσπαθήσω λοιπόν να σε πείσω για ποιους λόγους η σχολή που φοιτώ, συνιστά μια εξαιρετική επιλογή σε κάθε περίπτωση!

Γνώριζες ότι το τμήμα της γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας αποτελεί ένα από τα πιο μικρά και ευέλικτα τμήματα; Με μικρό αριθμό φοιτητών το μάθημα γίνεται ευχάριστο και η διδασκαλία δεν ταλαιπωρεί κανένα φοιτητή και καμία φοιτήτρια. Οι καθηγητές του τμήματος είναι κάτι παραπάνω από συνεργάσιμοι και δε θα σου αρνηθούν ποτέ τη βοήθεια τους. Άλλωστε, οι περισσότεροι από αυτούς δε μιλούν γρι ελληνικά και έτσι η παράδοση γίνεται αποκλειστικά στα γερμανικά! Νομίζεις υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκτήσεις οικειότητα με τη γλώσσα;

γερμανική φιλολογίαJa, ja, ja… Το ξέρω ότι δε χωνεύεις τα γερμανικά! Ξέρω ότι κάθε φορά που ακούς κάποιον να τα μιλάει, θες να σπεύσεις και να του προσφέρεις λίγο νερό, διότι νομίζεις ότι πνίγεται! Δεν είναι όμως τόσο βαριά και απρόσιτη γλώσσα όσο νομίζεις. Η Γερμανική επηρεάστηκε βαθιά από την Ελληνική ανά τους αιώνες και έτσι πολλά είναι τα αυτούσια και μεταφραστικά δάνεια, τα οποία υποβοηθούν τη γλωσσική της εκμάθηση (π.χ. σύνθεση = synthese). Συνεπώς, διατηρείται μία στενή σχέση ανάμεσα στις δύο γλώσσες που οδηγεί σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις!

Είσαι λάτρης του φιλοσοφικού και λογοτεχνικού αντικειμένου; Μάθε λοιπόν, πως στο τμήμα μας μελετάμε μερικούς από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες της σύγχρονης ευρωπαϊκής κουλτούρας! Παραδείγματα αποτελούν ο γερμανός φιλόσοφος I. Kant, ο οποίος με τα γραπτά του έθεσε τη βάση της σύγχρονης ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και ο Γερμανός λογοτέχνης J. W. Goethe, ο οποίος αφιέρωσε πολλά έργα του στην Ελληνική Αρχαιότητα.

Βρίσκεις βαρετή τη διδασκαλία της γερμανικής στη δημόσια ή την ιδιωτική εκπαίδευση; Τα ποικίλα επαγγελματικά πεδία απασχόλησης στη σύγχρονη αγορά εργασίας θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό απόφοιτο! Συγκεκριμένα, μπορείς να αναζητήσεις εργασία στον κλάδο της διαφήμισης, σε εκδοτικούς οίκους, στα ΜΜΕ, στις δημόσιες σχέσεις, σε βιβλιοθήκες, υπουργεία και διεθνείς υπηρεσίες.

Θέλεις να διευρύνεις περαιτέρω τους πνευματικούς σου ορίζοντες και να ειδικευτείς σε διαφορετική κατεύθυνση; Το πλούσιο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) του τμήματος σου δίνει τη λύση! Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα μεταπτυχιακών όπως η Γλωσσολογία Υπολογιστών, η Πολιτισμική Διοίκηση, οι Διαπολιτισμικές Σχέσεις κ.α..

Σήμερα η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Καταλαβαίνω πως η αλήθεια είναι σκληρή, όμως πρέπει να παραδεχτούμε πως εν καιρώ κρίσης επηρεάζει το μέλλον της χώρας και τις αποφάσεις μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στη Γερμανία, η οποία δίνει τη δυνατότητα ικανοποιητικής επαγγελματικής αποκατάστασης σε υποψήφιους εργαζόμενους. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, χρήσιμοι θα φανούν οι καθηγητές γερμανικών, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διδασκαλία της γλώσσας σε τέτοια άτομα.

Τέλος, μην ξεχνάς πως είμαστε από τις τοπ τουριστικές χώρες του κόσμου! Σύμφωνα με στατιστικές, πλήθος Γερμανών καταφθάνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για διακοπές. Μετάφραση; Οι δουλειές στον τουριστικό τομέα ευδοκιμούν στο έπακρο! Εκμεταλλεύσου λοιπόν αυτή την ευκαιρία και χρησιμοποίησε τη γνώση της Γερμανικής προς όφελός σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα να διαμορφώσεις μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη και να σου έδειξα πτυχές της Γερμανικής Γλώσσας που βρήκες ενδιαφέρουσες!

Πάρε το μέλλον στα χέρια σου λοιπόν και… Viel Glück!!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος: http://www.gs.uoa.gr/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!