Γενιά: Τι είναι και κάθε πόσα χρόνια αλλάζει;
της Χριστίνας Αμπαζάι

Τι είναι

Τί είναι, λοιπόν, η γενιά; Η γενιά ή γενεά είναι μια έννοια που προσδιορίζει το σύνολο ανθρώπων της ίδιας ηλικίας σε σχέση με τους προγόνους και τους απογόνους.

γενιές XYZΔηλαδή, είναι το χρονικό διάστημα από την στιγμή που γεννιέται ένα παιδί μέχρι την στιγμή που κανονικά θα έχει γεννηθεί ο απόγονός του. Στην Ευρώπη η μέση ηλικία απόκτησης του πρώτου απογόνου κυμαίνεται γύρω στα 29 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, το 51,2% των γυναικών στην Ευρώπη γεννούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 20-29, ενώ το 40,6% σε ηλικία 30-39.

generations 3Επομένως, το εύρος της γενιάς έχει αυξηθεί κάποια χρόνια, αν σκεφτείς πως οι μαμάδες μας και οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν οικογένεια σε μικρότερη ηλικία.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις χώρες τις Ε.Ε, και αυτό γιατί κάθε κοινωνία, χώρα, οικονομία, ήπειρος, έχει διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές επιρροές από τις υπόλοιπες. Ο διαχωρισμός των γενεών γίνεται με βάση πολιτισμικές, πολιτικές, οικονομικές αλλά και τεχνολογικές επιρροές. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να αρχίσει να γίνεται και με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις και επιρροές. Επομένως, κάθε γενεά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και κατ’επέκταση τη δική της ονομασία.

Πως διαχωρίζονται

Περίπου από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι γενιές του δυτικού πολιτισμού, χωρίζονται και ονομάζονται ως εξής:

generationsΗ χαμένη γενεά ή η γενεά του 1914*
The Lost Generation – The Generation of 1914
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1890 – 1915

Η σπουδαιότερη γενεά*
The Greatest Generation
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1910 – 1924

Η σιωπηρή γενεά*
The Silent Generation
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1925 – 1945

Γενεά Baby Boomers
Baby Boomer Generation
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1946 – 1964

Γενιά Χ
Generation X (Baby Bust)

Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1965 – 1980

Γενιά Υ ή Ν
Generation Y – The Millennial – Gen Next
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1981 – 1995 (ή 2000)

Γενιά Ζ
Generation Z
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1996 – 2010 (ή 2015)

Γενιά Άλφα
Gen Alpha
Όσοι είναι γεννιούνται μεταξύ 2011 – 2025

*Συχνά αναφέρονται και ως η Προπολεμική γενιά ή οι Παραδοσιακοί (The Builder Generation).

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!