Βρετανικό Κοινοβουλευτικό debate: Τί είναι και γιατί αξίζει να ασχοληθείς μαζί του

της Αγγελικής Ρουμπάτη

Τι είναι το βρετανικό κοινοβουλευτικό debate;

Το βρετανικό κοινοβουλευτικό Debate είναι ένα παιχνίδι, χόμπι και για μερικά άτομα άθλημα. Μέσα στο παιχνίδι αυτό υπάρχουν τέσσερις ομάδες των δύο ατόμων οι οποίες καλούνται να διαφωνήσουν σχετικά με ένα θέμα για το οποίο έχουν δεκαπέντε λεπτά προετοιμασίας μπροστά σε κριτές οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιος είναι ο νικητής. Η διαφορά του σε σχέση με το αυστραλιανό και το αμερικάνικο είναι απλώς στον αριθμό των παικτών όπου στο αμερικάνικο τα άτομα είναι τέσσερα και στο αυστραλιανό έξι.

Βασικοί κανόνες

Στο Βρετανικό Κοινοβουλευτικό debate υπάρχουν δύο πλευρές η υπέρ ή αλλιώς κυβέρνηση και η κατά ή αλλιώς αντιπολίτευση. Η πλευρά που έχει να υποστηρίξει κάθε ομάδα επιλέγεται πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και δεν έχει καμία σχέση με τις απόψεις του κάθε ατόμου σχετικά με το θέμα καθώς το θέμα ανακοινώνεται μετά την επιλογή των θέσεων. Κάθε παίκτης έχει 7 λεπτά στη διάθεσή του προκειμένου να υποστηρίξει την πλευρά του και να κερδίσει τις υπόλοιπες ομάδες. Νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που θα υποστηρίξει καλύτερα την πλευρά του και θα καταρρίψει τα επιχειρήματα των άλλων ομάδων.

Οφέλη του debate

  • Βελτίωση των δημόσιων δεξιοτήτων : Το debate γενικότερα βοηθά τα άτομα να αποκτήσουν εξοικείωση με τις παρουσιάσεις καθώς οι παίκτες καλούνται να υποστηρίξουν τη θέση τους μπροστά σε άλλα άτομα τα οποία μπορεί να μην γνωρίζουν και μερικές φορές να επιχειρηματολογήσουν για θέματα για τα οποία μπορεί να μην έχουν τις βασικές γνώσεις. Επιπλέον, μέσα από αυτή τη διαδικασία ένα άτομο εξασκεί την ικανότητα του να οργανώνει τις σκέψεις του και να τις παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται κατανοητές από το κοινό του.
  • Κριτική σκέψη : Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ένας debater θα πρέπει να υπερασπιστεί μία θέση η οποία είναι αντίθετη με τις δικές του πεποιθήσεις.Η διαδικασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να μπορεί να σκέφτεται κριτικά και να εξετάζει ένα θέμα από  διαφορετικές πλευρές μιας και αυτό είναι που πρέπει να κάνει προκειμένου να βρει επιχειρήματα.
  • Ταξίδια :Το debate μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για ταξίδια για όσους θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο με το άθλημα. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πρωταθλήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στα οποία συγκεντρώνονται άτομα από διάφορες πόλεις-χώρες. Αυτό επίσης αποτελεί ευκαιρία για γνωριμία με άτομα από άλλες χώρες ή πόλεις τα οποία μοιράζονται την ίδια επιθυμία για να ασχοληθούν με το άθλημα.
  • Ενασχόληση με τα κοινά: Το debate απαιτεί από τα άτομα που ασχολούνται ενεργά να είναι κοινωνικά και πολιτικά ενήμερα προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε θέματα τα οποία έχουν σχέση με την επικαιρότητα.Έτσι το άτομο μπαίνει σε μια διαδικασία μέσα από την οποία ενημερώνεται σχετικά με το τι γίνεται στην κοινωνία όπου ζει καθώς και στον κόσμο γενικότερα προκειμένου να μπορεί να σχηματίσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο.
  • Ενίσχυση βιογραφικού: Όσο κι αν μπορεί να ακουστεί περίεργο το debate μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του βιογραφικού ενός ατόμου καθώς δείχνει την ενασχόληση του με κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους υποψηφίους, την ικανότητα να παρουσιάζει μπροστά σε άλλους και την κριτική σκέψη. Ειδικά στο εξωτερικό το άθλημα είναι πιο διαδεδομένο μέσα στα πανεπιστήμια λόγω των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει.

Αν, λοιπόν, σε ενδιαφέρει κι εσένα το βρετανικό κοινοβουλευτικό debate τότε μπορείς να παρευρεθείς στις συναντήσεις που διοργανώνει ο ρητορικός όμιλος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ρητορικός όμιλος της Νομικής σχολής Αθηνών, του Deree,του Γεωπονικού της Αθήνας,του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!