Οδηγός επαγγελμάτων: Βιβλιοθηκονομία
της Μαίρης Λιαρομμάτη
Ένα πτυχίο στην επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας παρέχει στους φοιτητές δεξιότητες έρευνας, ηγεσίας και διαχείρισης δεδομένων. Οι συγκεκριμένες δεξιότητες μπορούν να οδηγήσουν σε μια ανταποδοτική επαγγελματική σταδιοδρομία. Σε διεπιστημονικό επίπεδο, η βιβλιοθηκονομία διερευνά τις αρχές, τις πρακτικές και τα εργαλεία διαχείρισης πληροφοριών. Ένα πρόγραμμα επιστήμης της βιβλιοθηκονομίας, εκπαιδεύει τους φοιτητές στην διαχείριση, στην οργάνωση, στην αξιολόγηση και στην διανομή βιβλίων, περιοδικών και βάσεων δεδομένων. Επίσης, βοηθά στην απόκτηση δεξιοτήτων πληροφοριών και εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι/ες που ενδιαφέρονται να εργαστούν σε μία βιβλιοθήκη ή ένα αρχείο αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια.
Σπουδές στην Ελλάδα: Βιβλιοθηκονομία
Στα τμήματα των επιστημών της Βιβλιοθηκονομίας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα (10.370 μόρια)
- Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα (9.700 μόρια)
- Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Θεσσαλονίκη (9.575 μόρια)
Επαγγελματικά δικαιώματα
Αρχικά, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων βιοβλιοθηκονόμων κατοχυρώνονται από το προεδρικό διάταγμα 385, ΦΕΚ 169/16-6-1989 τ.Α. Οι απόφοιτοι του τετραετούς προγράμματος σπουδών Βιοβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητες, ώστε να εξασκήσουν το επάγγελμα του βιβλιοθηκομόνου σε διαφόρους επαγγελματικούς κλάδους. Η διάρκεια σπουδών περιλαμβάνει οχτώ εξάμηνα, εκ των οποίων η πρακτική άσκηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Το πτυχίο της βιβλιοθηκονομίας αποτελεί προαπαιτούμενο για να εργαστεί κάποιος ως βιβλοθηκάριος, αρχειονόμος, ταξινόμος και επιστήμονας της πληροφόρησης.
Επαγγελματικές προοπτικές
Το κίνητρο πίσω από την απόκτηση πτυχίου στην επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας συχνά ξεκινάει με ένα ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο κλάδο, τη δέσμευση και την επιθυμία, να εργαστεί κάποιος σε μια βιβλιοθήκη. Μέσω της απόκτησης ενός μεταπτυχιακού τίτλου, οι επίδοξοι βιβλιοθηκονόμοι εξερευνούν τις βασικές αρχές του επαγγέλματος και χτίζουν βάσεις, εμβαθύνοντας τις γνώσεις τους. Ακόμη, επενδύουν χρόνο και πόρους, στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Όλα αυτά μπορούν να φανούν βοηθητικά στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων της βιβλιοθηκονομίας αποκτούν επίσης, σημαντικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να εκτελέσουν με μεγάλη επιτυχία τα επαγγελματικά τους καθήκοντα. Κάποιες από αυτές τις δεξιότητες είναι επικοινωνιακές, ανάληψης πρωτοβουλιών, διαπροσωπικές, οργανωτικές, ανάγνωσης και επίλυσης προβλημάτων.
Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα σπουδών προσφέρουν ευκαιρίες στους απόφοιτους, για την ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων τους. Η τεχνογνωσία είναι χρήσιμη σε βιβλιοθήκες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, διάφορες ιδιωτικές εταιρείες και κρατικούς φορείς. Τέλος, οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν επαγγελματικά σε όλων των ειδών τις βιβλιοθήκες, όπως για παράδειγμα: Κεντρικές (Βουλής), Ακαδημαϊκές (Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Σχολικές), Λαϊκές (Δημοτικές, κοινοτικές), Αρχεία, Μουσεία και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Ενδεικτικά επαγγέλματα
Εξοπλισμένοι με δεξιότητες, οι απόφοιτοι/ες μπορούν να εξερευνήσουν διαφόρους επαγγελματικούς κλάδους. Ένας επαγγελματίας βιβλιοθηκάριος, μπορεί να επεκτείνει την σταδιοδρομία του, πέραν της βιβλιοθήκης. Μερικά πιθανά επαγγέλματα, περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ειδικός ερευνητής
- Διευθυντής βιβλιοθήκης
- Σχολικός βιβλιοθηκάριος
- Νομικός βιβλιοθηκάριος
- Αρχειονόμος
- Ειδικός συντήρησης
- Υπεύθυνος Αρχείων