Βερνίκια νυχιών: Δολοφόνοι…με το «βαμβάκι»

της Κωνσταντίνας Πετροπούλου

Ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις για την απόσυρση των κυριότερων τοξικών ουσιών που ανιχνεύονται στα βερνίκια νυχιών. Δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι με την πάροδο των χρόνων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη η χρήση τους από το γυναικείο κοινό. Απλά, μόνιμα, ημιμόνιμα και άλλες μορφές βερνικιών «καταναλώνονται» μανιωδώς, αγνοώντας τις τοξικές επιδράσεις αυτών στον οργανισμό. Αλήθεια, πόσο ασφαλή είναι τα βερνίκια νυχιών;

Απλά βερνίκια νυχιών

To βάψιμο των νυχιών είναι μία απλή συνήθεια της καθημερινότητας των γυναικών, που δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Συχνά, αυτά τα μικρά γυάλινα φιαλίδια περιέχουν πληθώρα ουσιών, που ο καταναλωτής συνήθως δε γνωρίζει. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι ιδιαίτερα τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό από τη στιγμή εισόδου στην κυκλοφορία. Ενδεικτικά…

Τολουόλιο

Χρησιμοποιείται ως διαλύτης στην οργανική σύνθεση. Σε αυτό οφείλεται η χαρακτηριστική και έντονη οσμή της φόρμουλας των βερνικιών. Η παρουσία του σε αυτά προσφέρει ομαλό τελείωμα. Ωστόσο, συχνή και μεγάλης διάρκειας έκθεση σε τολουόλιο συνδέεται με διαταραχές στο αναπαραγωγικό αλλά και στο νευρικό σύστημα. Άτομα που εργάζονται σε ινστιτούτα αισθητικής εμφανίζουν τακτικά ζαλάδες, κεφαλαλγίες, τάση για λιποθυμία αλλά και ναυτία.

Φορμαλδεΰδη

Πρόκειται για ένα χημικό μόριο του οποίου η τοξικότητα συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθός του. Περιέχεται στα βερνίκια νυχιών ως σκληρυντικός παράγοντας αλλά και ως συντηρητικό. Ερεθιστικό του δέρματος, των οφθαλμών, του αναπνευστικού συστήματος και ισχυρά καρκινογόνο. Παρατεταμένη έκθεση σε μεγάλη συγκέντρωση φορμαλδεΰδης σχετίζεται με πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως η διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και η εμφάνιση λευχαιμίας. Επίσης, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά αλλεργιών και δερματίτιδων, οφειλόμενων σε αυτό το τοξικό παράγοντα.

Ρητίνη της φορμαλδεΰδης

Αρκετές αλλεργίες οφείλονται στη ρητίνη αυτή, με κυριότερο εκπρόσωπο την αλλεργική δερματίτιδα. Δεν θεωρείται καρκινογόνος. Λόγω της φύσης της ανιχνεύονται και υπολείμματα φορμαλδεΰδης στο μείγμα των βερνικιών.

Φθαλικός διβουτυλεστέρας (DBP)

Προσδίδει λάμψη και ελαστικότητα. Χαρακτηρίζεται ως ενδοκρινικός απορρυθμιστής. Με την είσοδό του στο ανθρώπινο σώμα αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό εγκυμονώντας μακροπρόθεσμους κινδύνους για το ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι το DBP, μιμείται τη δράση των οιστρογόνων και επιδρά στη σύνθεση τεστοστερόνης. Ακόμα, εμπλέκεται σε διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος αλλά και της διανοητικής ανάπτυξης του εμβρύου σε μία εγκυμονούσα γυναίκα.

Καμφορά

Συστατικό υπεύθυνο για το τοπικό αίσθημα ψύχους ενώ είναι γνωστό για την ήπια αναισθητική του δράση. Απορροφάται έντονα από το δέρμα και όταν εισπνέεται σε υπερβολικά μεγάλες δόσεις οδηγεί στην εμφάνιση ζαλάδας, ναυτίας και κεφαλαλγίας. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την κύηση διότι διαπερνά τον πλακούντα και μεταφέρεται στο έμβρυο.

Ημιμόνιμα και μόνιμα βερνίκια νυχιών

Εκτός από τη χρήση των βερνικιών που αναφέρθηκαν πριν, το παζλ έρχεται να συμπληρωθεί με την χρήση λαμπών UV. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επανειλημμένη και μακράς διάρκειας έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γήρανση του δέρματος και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Τα συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω απορροφώνται από το δέρμα και τα νύχια και ένα ποσοστό αυτών εισέρχεται στην κυκλοφορία. Στο σημείο αυτό ας τονίσουμε ότι το βερνίκι νυχιών δεν αποτελεί κίνδυνο όταν χρησιμοποιείται σπάνια. Επίλεξε συσκευασίες που αναγράφουν τα ειδικά σήματα «3-free» ή «5-free», τα οποία μεταφράζονται ως εξής. Το πρώτο δηλώνει την απουσία των τριών κυριότερων τοξικών ουσιών δηλαδή του τολουολίου, της φορμαλδεΰδης και του DBP, ενώ το δεύτερο στερείται ρητίνης της φορμαλδεΰδης και καμφοράς επιπλέον. Και μη ξεχνάς: Πριν την αγορά οποιουδήποτε βερνικιού, δώσε προσοχή στα συστατικά του προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των άκρων σου!