Μια αγάπη μικρή: Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι

της Κατερίνας Μαρίντσιου

Σχεδόν κάθε βδομάδα πραγματοποιούνται live διάφορων ανερχόμενων γκρουπ σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικιών. Ένα από τα πιο επιτυχημένα live πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου, σε ένα μικρό και ζεστό χώρο, με αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι.

Το γκρουπ “Μια αγάπη μικρή…” με τη Χριστίνα Σαμαρά στη φωνή και τη Σοφία Καλπουρτζή στο πιάνο, ενθουσίασε το κοινό, καθώς, παρόλο το νεαρό της ηλικίας τους, ερμήνευσαν με ένα μοναδικό τρόπο τα τραγούδια του Χατζιδάκι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, το Κεμάλ. Η βραδιά κύλισε με αρμονική εναλλαγή τόσο γνωστών όσο και λιγότερο διαδεδομένων τραγουδιών, με τον κόσμο να ταξιδεύει μέσα στις υπέροχες μελωδίες.

Στο πρώτος μέρος της βραδιάς, εκτός από το Κεμάλ, ακούστηκαν τραγούδια όπως «Η Μαριάνθη των ανέμων», «Πες μου μια λέξη», το σατυρικό «Η Παναγία των Πατησίων» αλλά και το «Φέρτε μου ένα μαντολίνο» και «Ιλισσός», με τον κόσμο να τραγουδά τα δύο αυτά αγαπημένα κομμάτια μαζί τους. Στο τέλος του πρώτου μέρους, η Σοφία στο πιάνο μας ταξίδεψε με τις εκτελέσεις πολύ γνωστών τραγουδιών του Έλληνα συνθέτη.

Στο δεύτερο μέρος, που ήταν και το μεγαλύτερο σε διάρκεια, η Χριστίνα ερμήνευσε τραγούδια όπως το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» και το «Έγινε παρεξήγηση (Η προδοσία)», ταξιδεύοντας τον κόσμο με την φωνή της. Μάλιστα στα κομμάτια «Μανούλα μου» και στο «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι», η συγκίνηση του κόσμου ήταν εμφανής.

Παρόλο που σε κάποια σημεία ο κόσμος συζητούσε λίγο έντονα, ενοχλώντας τους υπόλοιπους, η μαγεία της όλης βραδιάς δεν χάθηκε. Αντιθέτως, όταν ερμηνεύτηκαν τραγούδια που είχαν γίνει ευρέως γνωστά μέσα από τις ταινίες της Βουγιουκλάκη, όπως το «Μες σ’ αυτή τη βάρκα», «Θάλασσα πλατιά» και το «Έχω ένα μυστικό», με το ανάλογο νάζι, η βραδιά θύμιζε κάτι από ταινία. Το πιο συγκλονιστικό σημείο της βραδιάς ήταν  η ερμηνεία του «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», μία από τις καλύτερες επανεκτελέσεις από ανερχόμενους τραγουδιστές, κατά τη γνώμη μου. Το πρόγραμμα έκλεισε με το γνωστό σε όλους «Χάρτινο το φεγγαράκι», φέρνοντάς μας στο μυαλό διάφορες υπέροχες εικόνες.

Εκτελεστικά, το δίδυμο του “Μια αγάπη μικρή…” ήταν εξαιρετικό. Η χημεία που είχαν μεταξύ τους φαινόταν στις πολύ ωραίες επανεκτελέσεις των τραγουδιών με το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι να είναι άκρως πετυχημένο. Τόσο το πιάνο, όσο και η φωνή που αξίζει να τονιστεί πως άγγιξε τον κόσμο, κέρδισαν πολλά συγχαρητήρια, με σχόλια όπως “Μπράβο”, “Είναι πολύ καλές”, “Το είπε τέλεια” να ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Δεν θα μπορούσαμε να μην ομολογήσουμε λοιπόν, πως ήταν ένα από τα πιο σπουδαία αφιερώματα που έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και ότι, κατά πως φαίνεται, τα κορίτσια αυτά θα έχουν μία μεγάλη και ελπίζουμε μακροπρόθεσμη πορεία. Ανυπομονούμε για τις επόμενες μουσικές τους εμφανίσεις αλλά και τις δικές τους προσωπικές δημιουργίες!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!