Ασύγχρονη επικοινωνία στην εργασία 

της Χριστίνας Γούρα

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και η εμφάνιση του Covid 19, έφεραν τα πάνω κάτω τόσο στην καθημερινότητα, όσο στον χώρο της εργασίας. Έπρεπε να βρεθεί γρήγορα μια λύση, όπου οι εργαζόμενοι θα συνέχιζαν τη δουλειά τους, παραμένοντας ταυτόχρονα ασφαλείς. Για αυτόν ακριβώς το λόγο έκαναν την εμφάνιση τους πλατφόρμες ειδικές για τηλεργασία. Οι πλατφόρμες αυτές έδωσαν τη δυνατότητα σε αρκετούς εργαζόμενους να δουλέψουν με ασφάλεια και άνεση, από το σπίτι τους. Μερικές από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιήθηκαν είναι το Zoom, το Meet και το Teams. Εκτός από τους εργαζόμενους, τις πλατφόρμες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μαθητές σχολείων, φοιτητές, αλλά και όσοι ακόμα έπρεπε να κρατήσουν μία απόσταση ασφαλείας.

ασύγχρονη επικοινωνίαΜπορεί η πανδημία να έχει κοπάσει, όμως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι παραιτούνται μαζικά από τις δουλειές τους, εξαιτίας του φόβου και της κούρασης που δημιούργησε η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και της γενικότερης οικονομικής κρίσης που έχει αφήσει ο Covid πίσω του. Αυτό σημαίνει ότι η ασύγχρονη επικοινωνία ήρθε για να μείνει στις ζωές όλων των ανθρώπων και να τις διευκολύνει.

Τι είναι όμως η ασύγχρονη επικοινωνία; 

Στην ασύγχρονη επικοινωνία συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα εργαλεία, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι λίστες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, οι ομάδες συζητήσεων και οι χώροι συζητήσεων.

Διαδικασία μετάβασης σε ασύγχρονη επικοινωνία

Το βασικότερο είναι η εκπαίδευση για τα εργαλεία αυτά. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις απαραίτητες γνώσεις για όλα αυτά τα καινούργια εργαλεία. Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να τους εκπαιδεύσει κατάλληλα, είτε μέσα από σεμινάρια, είτε μέσα από ειδικές ώρες διδασκαλίας. Οι παρουσιάσεις θα είναι μαγνητοσκοπημένες, για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να τις ξαναδούν όσες φορές θέλουν μετά την λήξη της κύριας διδασκαλίας.

Ωστόσο η ασύγχρονη επικοινωνία βοηθάει και σε άλλα κομμάτια της εργασίας, όπως για παράδειγμα στο κομμάτι των συνεντεύξεων. Ο υποψήφιος μπορεί να πραγματοποιεί μία συνέντευξη ηλεκτρονικά και χωρίς το άγχος που θα είχε σε μία επιτόπια συνέντευξη. Για να γίνει αυτό, υπάρχουν εργαλεία, τα οποία βοηθούν στο να υπάρχει οπτική και ακουστική επαφή, φέρνοντάς τον έτσι σε άμεση επαφή με τον εργοδότη.

ασύγχρονη επικοινωνίαΤέλος, διευκολύνει και στην οργάνωση των project. Όταν για ένα project δουλεύουνε πολλά άτομα είναι δύσκολο να συντονιστούν. Έτσι ένα βιντεοσκοπημένο ή ηχογραφημένο μήνυμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση τυχόν προβλημάτων. Στα μηνύματα αυτά πρέπει αναλύονται οι  λεπτομέρειες, τα βασικά στοιχεία που πρέπει να δοθεί έμφαση, διαγράμματα και ένα γενικό περίγραμμα του project.

Με μία σύντομη ματιά…

Γύρω μας δουλεύουνε τόσο πολλοί άνθρωποι, μαζί, την ίδια ώρα, κάτι το οποίο αναπόφευκτα δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το άγχος, με την ελλιπή εκπαίδευση, με τον όγκο της δουλειάς και των ατόμων. Για αυτό και σήμερα έχουν αναπτυχθεί τα ηλεκτρονικά εργαλεία, τα οποία ανάλογα με την βαρύτητα της δυσκολίας μπορούν να βοηθήσουν. Με αυτά μειώνεται ο χρόνος εργασίας, οι δυσκολίες επικοινωνίας, τα επίπεδα άγχους και ο όγκος εργασίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!