Ασυνήθιστα αθλήματα απ’ όλο τον κόσμο!

του Βαγγέλη Ρουσοχατζάκη

Τα σπορ και γενικά ο αθλητισμός υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στις ζωές των ανθρώπων. Είτε ως ενασχόληση, είτε για απλή πληροφόρηση, όλοι κάποια στιγμή έχουμε έρθει σε επαφή με ένα ή περισσότερα αθλήματα.

Στην Ελλάδα το πιο γνωστό άθλημα ήταν ανέκαθεν το ποδόσφαιρο και αργότερα με την επιτυχία του Μουντομπάσκετ της Εθνικής Ελλάδος το 1987, μπήκε και το μπάσκετ στη ζωή των Ελλήνων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και άλλες επιτυχίες, στους κρίκους ή στο άλμα επί κοντώ για παράδειγμα, αλλά όλα τα παραπάνω ανήκουν στα πλαίσια των ευρέως γνωστών αθλημάτων.

Κουίντις

Ανά τον κόσμο υπάρχουν αθλήματα που σ’ εμάς φαντάζουν περίεργα και ξένα. Αυτό που αξίζει να μπει πρώτο στη λίστα μας είναι το Κουίντις. Αν κάποιος έχει διαβάσει ή έχει δει ταινία του Χάρι Πότερ θα καταλάβει αμέσως περί τίνος πρόκειται. Συμμετέχουν 14 παίχτες, κάθε ομάδα αποτελείται από 7 άτομα και υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν στην ίδια ομάδα και γυναίκες και άντρες αλλά θα πρέπει να υπάρχει αναλογία 3-4 ή 4-3. Οι παίχτες τρέχουν με μία σκούπα ανάμεσα στα πόδια τους προσπαθώντας να περάσουν μια ξεφούσκωτη μπάλα από στόχους-δαχτυλίδια, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος μεταξύ τους. Οι αντίπαλοι παίχτες τούς πετάνε μπαλάκια με σκοπό να τους δυσκολέψουν να πετύχουν γκολ για την ομάδα τους. Σύμφωνα με την ιστορία του Χάρι Πότερ στο παιχνίδι υπάρχει και μία μικρή, χρυσή μπάλα με φτερά η οποία τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και όποιος την πιάσει κερδίζει το παιχνίδι άσχετα αν χάνει στο γενικό σκορ τερμάτων. Είναι άξιο περιέργειας πως το πετυχαίνουν αυτό στην πραγματικότητα.

Κυνήγι τυριού

Μετά, λοιπόν, από αυτό το άθλημα που προέρχεται από ένα βιβλίο με μάγους, θα γνωρίσουμε ένα άθλημα που έχει εμπνευστεί από κάτι που … τρώγεται! Όλοι μας ξέρουμε ότι το τυρί είναι συνοδευτικό για το φαγητό, στη Βρετανία όμως έχουν διαφορετική άποψη. Στο αγώνισμα αυτό λοιπόν, στο κυνήγι του τυριού, μαζεύονται στην πλαγιά ενός λόφου ο οποίος έχει μεγάλη κλίση και πετάνε από την κορυφή του ένα κεφάλι τυρί. Οι συμμετέχοντες κατεβαίνουν την πλαγία ‘’κουτρουβαλώντας’’ με σκοπό να φτάσει κάποιος πρώτος στο τυρί. Το άθλημα αυτό διεξάγεται κάθε χρόνο.

Chessboxing

Τέλος, άλλο ένα αξιοπερίεργο σπορ, το οποίο προέρχεται από το συνδυασμό δύο άσχετων μεταξύ τους αγωνισμάτων, είναι το chessboxing. Είναι συνδυασμός ενός πνευματικού αθλήματος, που χρειάζεται ηρεμία και συγκέντρωση όπως το σκάκι, και της πυγμαχίας που απαιτεί δύναμη και ένταση. Δημιουργήθηκε το 2003 εμπνευσμένο από ένα κομικ. Η μάχη πραγματοποιείται σε 11 διαδοχικούς γύρους, στους οποίους εναλλάσσονται η  πυγμαχία και το σκάκι. Ο κάθε γύρος διαρκεί 3 λεπτά και ο νικητής ανακηρύσσεται είτε με νοκ ουτ, είτε με ματ, είτε με απόφαση του διαιτητή, ή τέλος, αν κάποιος από τους δύο ξεπεράσει το χρονικό περιθώριο.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σπορ που περιλαμβάνονται στη λίστα των πιο αξιοπερίεργων σπορ στον κόσμο. Ανεξάρτητα από τον ασυνήθιστο χαρακτήρα τους, δεν παύουν και αυτά να συμβάλλουν τόσο στην εξάσκηση του σώματος των συμμετεχόντων, όσο και στην ανάπτυξη πτυχών της προσωπικότητάς τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον αθλητισμό εν γένει.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!