αποφθέγματα επιχειρηματικότητα

Πέντε αποφθέγματα για την επιχειρηματικότητα

του Αλέξανδρου Λαβιδά-Μωυσίδη

Η επιχειρηματικότητα είναι ένας κλάδος που δεν μένει ποτέ στάσιμος. Αλλάζει συνεχώς, προσαρμόζεται στις συνθήκες, τους ανθρώπους και τις απαιτήσεις κάθε εποχής. Υπάρχουν όμως κάποιες αξίες οι οποίες παραμένουν ίδιες. Αυτές θα δούμε παρακάτω μέσα από πέντε αποφθέγματα για την επιχειρηματικότητα.

Το ταξίδι είναι το παν

Όπως μ’ ένα ταξίδι γνωρίζουμε νέους τόπους έτσι και με την επιχειρηματικότητα ανοίγεται μια πόρτα στη δημιουργικότητά μας. Και καθώς «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», το άλλο «ήμισυ» είναι το ταξίδι. Μέσα λοιπόν απ’ την επιχειρηματικότητα μαθαίνουμε να μη βιαζόμαστε στις αποφάσεις μας, να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά, να κάνουμε έρευνα για κάθε νέα προσφορά, να ταξιδεύουμε για συνέδρια, να δεχόμαστε νέες προκλήσεις με ψυχραιμία.

Πάθος και ταλέντο για ό,τι κάνουμε

Όταν τα παιδιά ακολουθούν το επάγγελμα του πατέρα ή/και της μητέρας, συνήθως το κάνουν για να βασίζονται στην εμπειρία των γονιών τους, ώστε να μην αποτύχουν. Δεν πετυχαίνουν πάντα, ωστόσο. Αυτό συμβαίνει όταν οι βλέψεις και τα όνειρά τους ήταν αλλού. Όταν κάνεις κάτι μηχανικά, επόμενο είναι ν’ αποτύχεις αφού δύσκολα συγκεντρώνεσαι σε ό,τι κάνεις. Όταν όμως θέλεις κάτι πολύ, τότε προσπαθείς να βελτιώνεσαι, να μαθαίνεις, να θέλεις να πετύχεις περισσότερα απ’ όσα οι άλλοι. Στην επιχειρηματικότητα δε μετράνε τόσο οι σπουδές, όσο το εμπορικό δαιμόνιο, η καινοτομία και το μάρκετινγκ.

O χρόνος είναι χρήμα

Το πρώτο που μαθαίνεις στα πλαίσια επιχειρηματικότητας να υπολογίζεις το χρόνο που διέθεσες .. Πόσο χρόνο σου πήρε να βγάλεις τα πρώτα σου κέρδη; Πόσο χρόνο ξόδεψες σε συζητήσεις, σχέδια, σκέψεις, και σπουδές; Όλ’ αυτά έχουν κόστος κι αντίστοιχη αξία. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή ν’ αποφέρουν καρπούς. Φρόντισε λοιπόν να συμβαδίζει η ζωή σου με τους σκοπούς σου: γράψου συνδρομητής σε περιοδικά, ενημερώσου με newletters, επισκέψου εκθέσεις. Ό,τι κάνεις για τη δουλειά, ευνοεί κι εσένα τον ίδιο σαν προσωπικότητα και στο τέλος θα ωφεληθούν απ’ όσα μαθαίνεις και οι πελάτες σου.

Θυμήσου το ρομαντισμό με τον οποίο ξεκίνησες

Ο ρομαντισμός μας εμπνέει στο ξεκίνημα, ενώ ο ρεαλισμός μας προσγειώνει. Ο ρεαλισμός είναι χρήσιμος στο να καταλάβουμε τα όριά μας και τις προθέσεις των άλλων, τους κανόνες και αρχές της επιχειρηματικότητας, τις τάσεις της κοινωνίας και τον τρόπο διαμόρφωσης της πολιτικής, απ’ την οποία εξαρτάται η ανάπτυξη κι η επιχειρηματικότητα. Ο ρομαντισμός όμως, σα δημιουργική δύναμη, μετριάζει τις όποιες αμφιβολίες και δισταγμούς, δίνοντας φτερά στη φαντασία. Έτσι μια ιδέα εύκολα υλοποιείται αν ενωθούν αυτές οι δύο δυνάμεις: εκεί που λέμε ότι θα τα παρατήσουμε, ας θυμηθούμε την αξία της έμπνευσης· αυτή, που χάσαμε καθ’ οδόν.

Δικό σου παιχνίδι, δικοί σου κανόνες

Πέρα από τα πρότυπα που άλλοι θέτουν και με τα οποία συμμορφωνόμαστε, υπάρχουν και άλλα πρότυπα, που θέτουμε εμείς. Αυτά θα μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε σαν επιχειρηματίες. Μια καινοτομία, ένα ελαστικό ωράριο που να βολεύει μια κατηγορία πελατών μας, ένα δώρο που θα συνοδεύει ένα προϊόν μας, μια έξυπνη διαφήμιση, είναι τακτικές που όλοι οι επιχειρηματίες εφαρμόζουν για να προωθήσουν τις πωλήσεις. Σε μια κορεσμένη αγορά δύσκολα επιβιώνει κανείς, αν δεν έχει κάτι νέο να προσφέρει.  Μην ξεχνάς ότι και οι κανόνες από κάποιους τέθηκαν για πρώτη φορά, είναι λοιπόν θέμα χρόνου και κοινωνικών τάσεων να αλλάξουν.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Oδηγός Υποτροφιών του Citycampus  σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι