«Απειλή», κριτική παράστασης

της Άννας Τριανταφύλλου

Το Studio Κυψέλης φιλοξενεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το θεατρικό έργο «Απειλή» σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία του Στάθη Παναγιωτίδη. Κύριο θέμα της παράστασης είναι η μετανάστευση και η εκμετάλλευση των ανθρώπων εκείνων που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Ο πόνος πίσω από τα μάτια ενός ανθρώπου που έχει βασανιστεί και ταλαιπωρηθεί για να ταξιδέψει σε έναν «καλύτερο», «καθαρότερο» τόπο εκφράζεται με ιδιαίτερη έμφαση σε όλη τη διάρκεια του σύγχρονου αυτού μονολόγου.

Υπόθεση

Ο Σαντ (αγγλικά: λυπημένος) είναι ένας Άραβας μετανάστης, ο οποίος έχει αποφασίσει ότι η διαμονή του σε μία βόρεια χώρα, σαν αυτή της Γερμανίας, θα του προσφέρει ένα «καλύτερο» μέλλον. Ζει πλέον μία μοναχική ζωή με μοναδική παρέα τον Αιγύπτιο φίλο του. Παρόλο που, σύμφωνα με το προσδοκώμενο, θα ήταν γεμάτος αισιοδοξία σε μια πολλά υποσχόμενη μεγαλούπολη, τα δεδομένα γρήγορα ανατρέπονται για αυτόν, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Αισθάνεται ότι δέχεται διαφορετική αντιμετώπιση από τον κόσμο γύρω του και ότι κανείς δεν μπορεί να τον αποδεχθεί ουσιαστικά. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι μία ψυχρή ανοχή στο πρόσωπό του, στην καλύτερη περίπτωση. Το μίσος, η οργή και η αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που κυριεύουν την ψυχή του. Αδυνατεί να κατανοήσει γιατί είναι τόσο αδιάφορος σε έναν «λευκό» τόπο αλλά, ταυτόχρονα, και εξαιρετικά αντιληπτός όταν πρόκειται να κατηγορηθεί κάποιος. Ένας εύκολος στόχος. Φυσικά, βαθιά μέσα του στενοχωριέται και αναπολεί στιγμές πίσω στην πατρίδα του. Νοσταλγεί την οικογένεια και τον μεγάλο του έρωτα.

Ο ίδιος απευθύνεται σε ένα κοινό που περιμένει να ακούσει όλα όσα κρύβονται μέσα του. Να τον ακούσει πραγματικά και να τον συναισθανθεί με μοναδικό οδηγό αξίες όπως η οικογένεια, η αποδοχή και ο σεβασμός. Ο Σαντ αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο σύνολο ανθρώπων: τους μετανάστες. Έχει το θάρρος να εκμυστηρευτεί, με ένταση στις κινήσεις και δύναμη στη φωνή του, τον συσσωρευμένο πόνο που κουβαλάει μέσα του. Φωνάζει, οργίζεται και αφηγείται την ιστορία του σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια καθηλωτική και έντονη ερμηνεία του ηθοποιού Στάθη Παναγιωτίδη, που δεν μπορεί κανείς να μην είναι σε επαγρύπνηση, παρατηρώντας τις γρήγορες εναλλαγές στη φωνή του και τη γενικότερη σκηνική του παρουσία. Την ερμηνεία του υποβοηθά η χρήση καπνού και κατάλληλου φωτισμού σε καίρια σημεία του μονολόγου. Η «Απειλή» είναι μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Στάθης Παναγιωτίδης

Σκηνικά: Πέρη Κακαρέτσα

Φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Γκούβας

Τραγούδι: Alaa Aliraqi

Φωτογραφίες: Θοδωρής Ευθυμιάδης

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!