Αξιολόγηση ΕΚΠΑ: Αποτελέσματα και νέοι στόχοι

Της Ελίζας Σακκά*

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα πολύπαθο τομέα της δημόσιας ζωής που δεν παύει να απασχολεί τόσο την κοινωνία όσο και την πολιτεία. Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο και η λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας εν γένει αποτελούν αντικείμενο διαρκών διαβουλεύσεων, τοποθετήσεων και προβληματισμού, ειδικά την τελευταία περίοδο μετά την έναρξη του νέου εθνικού διαλόγου για την παιδεία.

Αξιολόγηση ΕΚΠΑΤο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με πλειάδα προβλημάτων σε πολλά επίπεδα, όπως μαρτυρούν το διδακτικό και μη προσωπικό, οι ίδιοι οι φοιτητές, καθώς και όλοι όσοι εμπλέκονται στις λειτουργίες του, τονίζοντας τα κακώς κείμενα και την αδυναμία διόρθωσης και αναμόρφωσής τους. Η σύγκριση με τα διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού μοιάζει ουτοπική και αφελής, ενώ η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί πολλούς νέους να επιλέξουν ξένα Πανεπιστήμια τόσο σε μεταπτυχιακό όσο και σε προπτυχιακό επίπεδο, προκαλώντας ένα κύμα φυγής προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, η κατάσταση του ελληνικού Πανεπιστημίου δεν είναι τόσο απελπιστική, το αντίθετο μάλιστα, μοιάζει, δεδομένων των συνθηκών, σχεδόν εντυπωσιακή. Στην τελευταία αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από εξωτερικούς αξιολογητές σε συνεργασία με την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας), το ΕΚΠΑ έλαβε την υψηλότερη διάκριση (worthy of merit). Απόσπασμα της έκθεσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «An admirable effort by the academic units and the administration has been made towards establishing a mission and its goals. Fortunately, in the context of the current financial crisis, the long standing tradition of excellence of UOA inherently addresses its immediate mission and goals»Έχει γίνει μία αξιοθαύμαστη προσπάθεια από τις ακαδημαϊκές μονάδες και τη διοίκηση με σκοπό να ορίσουν μια αποστολή και στόχους. Ευτυχώς, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η μακράς διάρκειας παράδοση εξαιρετικής επίδοσης του ΕΚΠΑ εγγενώς αντιμετωπίζει την άμεση αποστολή και τους στόχους του»)

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση συγκαταλέγει ανάμεσα στους παράγοντες ακτινοβολίας του ΕΚΠΑ τα μέλη ΔΕΠ, τις διαδικασίες αξιολόγησης, το ενεργό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, τις ακαδημαϊκές μονάδες με ιδιαίτερη διεθνή απήχηση και τις συνεχώς διευρυνόμενες διεθνείς σχέσεις. Επιπλέον, η έκθεση αξιολόγησης, αποφεύγοντας να γίνει μεροληπτική, δεν παραλείπει να μνημονεύσει τα στοιχεία που στερούν από το ΕΚΠΑ την αριστεία. Ως τέτοια αναφέρονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου, η έλλειψη ετήσιας ατομικής επιθεώρησης δράσης του διδακτικού και μη προσωπικού και η χαμηλή ταχύτητα αποφοίτησης, ενώ ενθαρρύνει τη λήψη μέτρων και την έναρξη ενός ποιοτικού και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Πολιτείας και Ιδρύματος για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων.

Τα πορίσματα της αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε έρχονται να επιβεβαιώσουν και να επαληθεύσουν οι διεθνείς πίνακες κατάταξης που δημοσιεύονται κάθε χρόνο. Οι πίνακες αυτοί συντάσσονται από έγκριτες εφημερίδες, γνωστά περιοδικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Αν και κάθε πίνακας κατάταξης λαμβάνει υπόψη διαφορετικά κριτήρια επιλογής, θεωρούνται αρκετά αξιόπιστοι και υπολογίσιμη παράμετρος αξιολόγησης. Στους πιο πρόσφατους πίνακες κατάταξης, το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει αρκετά υψηλές θέσεις (πχ Λίστα της Σαγκάης: 301-400) αφήνοντας πίσω του πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίου φήμης και εγνωσμένου κύρους. Αυτό συνιστά μία χαραμάδα φωτός στη ζοφερή μας πραγματικότητα, ένα θετικό και ελπιδοφόρο νέο μέσα στη σωρεία προβλημάτων που μας κατακλύζουν, μία μορφή επιβράβευσης για όσους εργάζονται σκληρά για την αναβάθμιση του ΕΚΠΑ, αλλά και ένα κίνητρο για περαιτέρω βελτίωση και εξέλιξη.

Το ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει ατέλειες κι ελλείψεις, όπως, όμως, δείχνουν η κατάταξη και η αξιολόγηση του ΕΚΠΑ, αξίζει να το εμπιστευτούμε και να το ενισχύσουμε με κάθε τρόπο και μέσο και να μην φτάσουμε στο σημείο να το παραγκωνίσουμε πλήρως, γιατί το κύρος και το επίπεδο της παιδείας της χώρας μας επηρεάζουν τη σταδιοδρομία μας και συνδιαμορφώνουν τη ζωή μας.

* Η Ελίζα Σακκά παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου του Citycampus!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!