Book Review: Αναμνήσεις μιας γκέισας,
Arthur Golden
της Μαριέλενας Σοϊλεμεζίδη
Το citycampus διάβασε και σου προτείνει το βιβλίο του Arthur Golden, Αναμνήσεις μιας γκέισας.
1929 σε ένα μικρό ψαροχώρι της Ιαπωνίας συναντάμε την εννιάχρονη Τσίγιο, κόρη ενός ηλικιωμένου ψαρά και της άρρωστης συζύγου του. Η Τσίγιο μαζί με τους γονείς και την μεγαλύτερη αδερφή της παλεύουν για επιβίωση κάτω από συνθήκες εξαιρετικής φτώχιας. Το μέλλον της οικογένειας μοιάζει εξαιρετικά δυσοίωνο. Κι όμως, μια σειρά από απρόοπτα γεγονότα αλλάζει την τύχη των δύο αδερφών και οδηγεί την Τσίγιο, αυτό το μικρό κορίτσι με τα χαρακτηριστικά γκριζογάλανα μάτια που μαγεύουν όλους όσοι την περιτριγυρίζουν στο Κιότο, σε ένα από τα πιο γνωστά σπίτια γκεϊσών.
Εκεί, μετονομαζόμενη σε Σαγιουρί, θα πρέπει να μυηθεί στα μυστικά της ζωής μιας γκέισας: στο χορό, στη μουσική, στην τελετουργία του σερβιρίσματος του τσαγιού, στα μυστικά του κιμονό και του χαρακτηριστικού και εξεζητημένου μακιγιάζ και φυσικά στην ψυχαγωγία των ισχυρών ανδρών. Η πορεία της είναι γεμάτη δυσκολίες και τα εμπόδια στο δρόμο της συχνά μοιάζουν ανυπέρβλητα. Κι όμως, σε πείσμα των ενάντιων οιωνών, θα καταφέρει το ακατόρθωτο, να γίνει μια από τις διασημότερες γκέισες τις Ιαπωνίας. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως, αναστατώνει και πάλι τη ζωή της, φέρνοντας την επιβίωση ξανά στο επίκεντρο της προσοχής. Μέσα στην αναταραχή της εποχής, η πορεία της ως γκέισα ανακόπτεται απότομα, ενώ τα όνειρά της να ζήσει μαζί με το μοναδικό άντρα που αγάπησε φαίνονται να ναυαγούν.
«Δεν γινόμαστε γκέισες επειδή το θέλουμε, γινόμαστε γκέισες επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή»
Αν αυτή η μικρή περιγραφή σας κίνησε έστω και λίγο το ενδιαφέρον και αναρωτιέστε για την τύχη της Σαγιουρί, μην χάνετε καιρό, τρέξτε στην κοντινότερη βιβλιοθήκη ή στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας για να βρείτε τις «Αναμνήσεις μιας Γκέισας». Το βιβλίο αποτελεί μια μυθιστορηματική βιογραφία σε πρώτο πρόσωπο, γραμμένη -αναπάντεχα- από έναν άντρα συγγραφέα. Ο Αμερικάνος Άρθουρ Γκόλντεν, που κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιαπωνική Ιστορία από το Columbia University, εκτός από την προσωπική του ιστορική έρευνα, αξιοποίησε ως πηγή πληροφοριών για το έργο του τις συζητήσεις του με την Mineko Iwasaki, μια από τις διασημότερες γκέισες του Κιότο στην εποχή του 1960 – 1970. Επισημαίνει, επίσης, πως άντλησε πληροφορίες για τη ζωή των γκεϊσών από το βιβλίο «Geisha» της Liza Dalby, της μόνης Αμερικανίδας στην ιστορία που έγινε γκέισα.
Παρά την εκτενή έρευνα του Γκόλντεν για την Ιαπωνική ιστορία και τη ζωή των γκεϊσών, ως κύρια αρετή του έργου του δε θα ξεχωρίζαμε την ιστορική του αξία, ούτε την εκτενή περιγραφή της ζωής μιας γκέισας ή της εκπαίδευσής της. Αυτό που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι η πειστικότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης που βυθίζει τον αναγνώστη σε έναν εξωτικό κόσμο. Το σκηνικό βρίσκεται στο μεταίχμιο της ιστορικής πραγματικότητας και του παραμυθιού, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει τη σταδιακή και δυσανάβατη πορεία της ηρωίδας προς την ενηλικίωση.
Οι χαρακτήρες του έργου ζωγραφίζονται με έντονα χρώματα και ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Ανάμεσά τους διακρίνουμε κάποιες φορές γραφικές ή «παραμυθένιες» περσόνες: όσοι αποφασίσουν να διαβάσουν το βιβλίο δε θα δυσκολευτούν να διακρίνουν την «κακιά μάγισσα», το αντίπαλον δέος της ηρωίδας που στέκεται διαρκώς εμπόδιο στο δρόμο της. Άλλο παράδειγμα, η μορφή του «πρίγκιπα» με τον αψεγάδιαστο χαρακτήρα, που μοιάζει κι αυτή βγαλμένη από παραμύθι.
Ωστόσο, παρά την στερεοτυπικότητα των χαρακτήρων ή τις όποιες ιστορικές ανακρίβειες, το έργο κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και κρατά το ενδιαφέρον του ως την τελευταία, δίνοντας ταυτόχρονα ένα αληθοφανές και αισθαντικό πορτραίτο της Σαγιουρί ως γυναίκας-σύμβολο μιας εξαφανισμένης και μυστηριώδους ιστορικής πραγματικότητας.
Σας προτείνουμε να «χαθείτε» στις σελίδες του ανεπιφύλακτα..!
Γιατί να το διαβάσεις
– Γιατί η πλοκή είναι πολύ έντονη και διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο ως το τέλος.
-Γιατί, παρότι «ελαφρύ» ανάγνωσμα, περιέχει μια δόση αλήθειας, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας ιστορικής καταγραφής.
– Αν σου αρέσει ο Ιαπωνικός πολιτισμός και η Ιαπωνική κουλτούρα – χωρίς παραπάνω εξηγήσεις!
Γιατί να μην το διαβάσεις
– Αν είσαι πολύ καλός γνώστης της Ιαπωνικής κουλτούρας. Οι περισσότεροι αναγνώστες αυτής της κατηγορίας μένουν μάλλον απογοητευμένοι από τον τρόπο που αποτυπώνεται ο θεσμός των γκεϊσών και ο τρόπος ζωής τους και αναφέρουν ότι υπάρχουν ανακρίβειες.
– Αν απεχθάνεσαι τις ρομαντικές ιστορίες. Όλο το βιβλίο έχει ως κεντρικό άξονα τη σχέση της Σαγιουρί με το μοναδικό άντρα που αγάπησε, περιγράφοντας πώς χάνονται και ξαναβρίσκονται με το πέρασμα του χρόνου. Αν και δεν πρόκειται για δακρύβρεχτο μυθιστόρημα, ο έρωτας είναι ένας από τους κύριους άξονες της πλοκής!
Το βιβλίο “Αναμνήσεις μιας γκέισας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ, σε μετάφραση Ρένας Λέκκου-Δάντου.