«Ένας άλλος κόσμος»

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: J.K.Simmons, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Andrea Osvart, Μαρία Καβογιάννη, Μηνάς Χατζησάββας, Tawfeek Barhom, Νίκη Βακάλη

Σενάριο/σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπαπακαλιάτης

Ένας άλλος κόσμος

Τρεις ιστορίες έρωτα. Τρεις ιστορίες που ξεπερνούν δισταγμούς, εμπόδια δημιουργημένα απ’ την ίδια την κοινωνία και σύνορα που διαχωρίζουν τους ανθρώπους. Τρεις ιστορίες που ξεδιπλώνονται στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, μα και της ανθρώπινης. Τρεις ιστορίες που καλύπτουν ηλικιακά, ζευγάρια εικοσάρηδων, σαραντάρηδων και εξηντάρηδων. Τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που έχουν όμως ως κοινό παρονομαστή, την ανάγκη για συνύπαρξη και συντροφικότητα, την ανάγκη της συναισθηματικής πλήρωσης, την ανάγκη του «μοιράζεσθαι».

Ένας άλλος κόσμος. Μια νεαρή κοπέλα, υποψήφιο θύμα βιασμού, που σώζεται απ’ τον Σύριο μετανάστη, ένα υψηλό στέλεχος εταιρίας, πνιγμένο μέσα στον αποτυχημένο γάμο του, που γοητεύεται απ’ την όμορφη Σουηδή, μια νοικοκυρά, που δεν αναγνωρίζει πλέον το σύζυγό της, ο οποίος έχει παραδοθεί στο ρατσιστικό μίσος και βρίσκει μια ζεστή αγκαλιά στο Γερμανό διανοούμενο, είναι τα κύρια πρόσωπα της κοινωνικής ταινίας του Χ. Παπακαλιάτη.

Με φόντο την άλλοτε πολύβουη και άλλοτε γραφική Αθήνα, μα πάντοτε απρόσωπη και αφιλόξενη προς το διαφορετικό, καταδεικνύονται συμπεριφορές μισαλλοδοξίας και άκρατης βιαιότητας, που έχουν λάβει τεράστια έκταση, υπό τη μορφή «πατριωτισμού» τα τελευταία χρόνια. Οργανωμένες φασιστικές επιθέσεις, που δίχως δισταγμό χτυπούν στο ψαχνό, ευτελίζοντας την ανθρώπινη ύπαρξη, προβάλλονται ρεαλιστικά μέσα από την ταινία.

Τρεις ιστορίες που ενώνονται στο κυριακάτικο τραπέζι, αποδομούν αριστοτεχνικά το πρότυπο της σφιχτοδεμένης, ελληνικής οικογένειας, αποκαλύπτοντας την καλά κρυμμένη φενάκη της, πίσω από την οποία εμφανίζεται μια οικογένεια διαλυμένη, με αβυσσαλέες διαφορές.

Με την ιστορία της αρχαίας παράδοσης για τον Έρωτα και την Ψυχή να πλανάται πάνω απ’ όλη τη δράση, ο  Χ. Παπακαλιάτης, παρόλη την κατάδειξη της σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας, δεν αποχωρίζεται τον ιδιότυπο λυρισμό του, ούτε την μαγεία που οφείλει να μας χαρίζει η Έβδομη Τέχνη. Προβληματίζοντας τον θεατή, επιλέγει ωστόσο να μην τον αφήνει με την γεύση της απογοήτευσης και της απαισιοδοξίας, καθώς η ελπίδα που σκορπά η αγάπη είναι ικανή να γεφυρώσει τα χάσματα και να αμβλύνει τις διαφορές, που χωρίζουν τους ανθρώπους. Αφυπνίζοντας λοιπόν το συναίσθημα, μας προτρέπει στο κλασικό ιδανικό που προτάσσει την αγάπη έναντι της διχόνοιας.

Δείτε εδώ περισσότερες κριτικές ταινιών και θεάτρου.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!