έλληνες φοιτητές εξωτερικού

Πάνω από 34.000 είναι οι Έλληνες φοιτητές που επέλεξαν να ακολουθήσουν το όνειρό τους εκτός συνόρων. Η μετανάστευση των νέων οφείλεται είτε στο ότι εισήλθαν σε σχολή πολύ κατώτερη των προσδοκιών τους, είτε στο ότι εκτιμούν ότι η φοίτηση σε Ελληνικά ΑΕΙ δεν θα έχει την επαγγελματική πορεία που ονειρεύονται μετά την αποφοίτηση τους μέσα στο δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον που διέπει τη χώρα μας. Έτσι επιλέγουν να μεταναστεύσουν από τώρα παρά να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν μετά από 4-5 έτη ξεκινώντας και πάλι απ’ την αρχή.

Οκτώ στους δέκα (84 % ) επιλέγει να σπουδάσει σε ΑΕΙ χωρών της Ε.Ε., της Νορβηγίας και της Ελβετίας , το 7,6 % επιλέγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το 5,6 % επιλέγει να σπουδάσει σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία , Ρουμανία κ.τ.λ), ενώ κάτω από το 1 % είναι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν σε χώρες όπως της Αφρικής, ή την Κίνα.

Η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους Έλληνες είναι η Βρετανία. Περισσότεροι απ’ τους μισούς που έχουν επιλέξει να μεταναστεύσουν σπούδασαν εκεί. Από τα πανεπιστήμια της προέρχεται το 50,97 % των βασικών τίτλων, το 69,21 των μεταπτυχιακών και το 51,01 % των διδακτορικών. Τη δεύτερη θέση έχει η Ιταλία με ποσοστό 11,25 % στα προπτυχιακά.

Έδαφος συνεχίζουν να κερδίζουν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουγγαρία) λόγω του χαμηλού κόστους διαβίωσης, κατοικίας και διδάκτρων. Στη Ρουμανία στην πόλη Ιάσιο σήμερα φοιτούν πάνω από 850 Έλληνες με κατεύθυνση κυρίως στην Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική όπου δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις και το ετήσιο κόστος σπουδών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ για τα δίδακτρα. Το κόστος για την ενοικίαση ενός δίχωρου ακινήτου 40-55 τ.μ. στο κέντρο της πόλης 5 λεπτά με τα πόδια από τις σχολές στα γνωστά συγκροτήματα δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης (φαγητό, καφές κ.τ.λ) βρίσκεται στο 1/3 σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι γειτονικές Βουλγαρία και Σερβία επιλέγονται κυρίως για τις σχολές της ιατρικής χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Στη πόλη Πλεβέν στη Βουλγαρία το κόστος σπουδών είναι 8.000 ευρώ / έτος . Το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50-70 ευρώ / μήνα, η ενοικίαση διαμερίσματος από 150-200 ευρώ / μήνα και η ενοικίαση δωματίου σε ιδιωτικό διαμέρισμα δε ξεπερνά τα 80 ευρώ / μήνα.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να προσέχει στην επιλογή του πανεπιστημίου στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης διότι μόνο τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια δεν χρειάζονται αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) βάσει της απόφασης 70 / 28-11-2008.

Πηγή: express.gr