Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη 1

Της Κατερίνας Γιαννοπούλου

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη: ένας παράδεισος για φοιτητές (και όχι μόνο)!

Μια πόλη στην καρδιά της Ευρώπης, περίπου 350 χιλιάδων κατοίκων, αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας. Η χώρα είναι γνωστή για τις Άλπεις και τον «Αλπικό» τουρισμό, ωστόσο η Ζυρίχη είναι μια πόλη που έχει πολλά να δεις και άλλα τόσα να κάνεις. Μπορεί τα Σαββατοκύριακα να μην αποτελεί προτεραιότητα των κατοίκων, αφού προτιμούν τα γύρω βουνά, αλλά πάντα υπάρχουν μέρη, όπου μπορείς να ανακαλύψεις το ύφος της πόλης.

Η Ζυρίχη είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας (η πρωτεύουσα της Ελβετίας, ενώ έδρα της κυβέρνησης είναι η Βέρνη). Σύμφωνα με έρευνες, προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, ενώ έχει χαρακτηριστεί «φορολογικός παράδεισος» λόγω των φοροαπαλλαγών που προσφέρει στου κατοίκους της. Περίπου το 30% των κατοίκων της Ζυρίχης δεν είναι Ελβετοί πολίτες, αλλά αλλοεθνείς, κάτι που καθιστά την πόλη πολυπολιτισμική και ως εκ τούτου ανεκτική και σε κάθε μετανάστη. Επίσημη γλώσσα της Ζυρίχης είναι τα γερμανικά.

Αποτελεί βασικό συγκοινωνιακό κόμβο για την Ελβετία αλλά και την Κεντρική Ευρώπη. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της είναι ο μεγαλύτερος της χώρας. Ανήκει στην SBB, την σιδηροδρομική εταιρεία της Ελβετίας. Εξυπηρετεί την κίνηση για όλο το εσωτερικό αλλά και για τις γειτονικές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία). Το διεθνές αεροδρόμιο της Ζυρίχης είναι επίσης το μεγαλύτερο στην Ελβετία και εξυπηρετεί πληθώρα διεθνών προορισμών με απευθείας πτήσεις. Το αεροδρόμιο απέχει περίπου μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, και μπορείτε να πάρετε τρένο, αστικό λεωφορείο, αλλά και ένα ειδικό λεωφορείο που διέρχεται από όλα τα ξενοδοχεία. Η δημόσια συγκοινωνία στην πόλη καλύπτεται από συνδεδεμένα δίκτυα τραμ, λεωφορείων, τρένων καθώς και πλοίων για την κίνηση στο ποτάμι και τη λίμνη. Για τα εισιτήρια των λεωφορείων ισχύει μια πολύ δίκαιη διαδικασία, κατά την οποία, αφού το ακυρώσετε στη στάση, έχει ισχύ για 24 ώρες, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο τραμ.

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη: Διαμονή

Αναφορικά με το θέμα της εύρεσης κατοικίας, πρέπει να γνωρίζετε πως η αναζήτηση σπιτιού στην Ελβετία, και ιδιαιτέρως στις μεγάλες πόλεις, όπως η Ζυρίχη, μπορεί να είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Η ζήτηση είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την προσφορά, και οι υποψήφιοι που εμφανίζονται στο κατώφλι κάθε νεο-ενοικιαζόμενου σπιτιού είναι πολλοί και καλά προετοιμασμένοι. Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι αναζήτησης σπιτιού:

Αναζήτηση σπιτιού σε ιστότοπους που συγκεντρώνουν αγγελίες από διάφορα μικρότερα sites.

Αναζήτηση επιπλωμένου διαμερίσματος (serviced apartment), που περιλαμβάνει και υπηρεσίες όπως καθαριότητα, internet, πρωινό κλπ.

Αναζήτηση σπιτιού μέσω forums και boards πανεπιστημίων

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

http://www.homegate.ch/en

http://www.immoscout24.ch/de/suchen/

http://www.anzeiger.ch/

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη: Πολιτισμός

Η πόλη αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο της χώρας με αίθουσες για όπερα, θέατρο, μουσική και πολλά μουσεία. Ειδικότερα το Φεβρουάριο-Μάρτιο λαμβάνει χώρα μια γιορτή που μοιάζει με καρναβάλι. Οι κάτοικοι, μασκαρεμένοι, κατά ομάδες τριγυρνούν στην πόλη με μουσική της επιλογής τους, φωνάζοντας διάφορα συνθήματα, τα οποία πολλές φορές είναι κοινωνικοπολιτικά, και μάλιστα ενδέχεται να γίνετε μάρτυρες έντονης λογομαχίας μεταξύ λχ. οικολόγων και ακροδεξιών.

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη 3

Αξίζει να περπατήσει κανείς κατά μήκος του ποταμού Limmat, και να καταλήξει στη λίμνη της Ζυρίχης. Προχωρώντας ακόμη θα συναντήσει το κέντρο Le Corbusier, το οποίο ακόμη και εξωτερικά έχει πολύ ενδιαφέρον. Επίσης, καθ’ οδόν θα συναντήσετε το Μουσείο της Ιστορίας της Πόλης, απέναντι από το σταθμό του τραίνου, το Δημαρχείο του 17ου αιώνα στην προκυμαία Limmatquai, απέναντι από το οποίο βρίσκεται μια εκκλησία του 13ου αιώνα, η Frauenmunster Kirche με βιτρό του 20ου αιώνα του Chagall. Tα παράλληλα σοκάκια βέβαια, είναι πολύ πιο γραφικά. Ειδικά η Niederdorfstrasse, είναι ένας πεζόδρομος, που μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με το Soho στο Λονδίνο.

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη 2

Λίγο πριν τη λίμνη βρίσκεται και η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, με τη μεγαλύτερη πλάκα ωρολογίου της Ευρώπης. Από αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αξίζει να επισκεφτείτε τόσο το σταθμό του Calatrava στο Stadelhofen, μια κατασκευή επηρεασμένη από τις αρθρώσεις του ανθρώπινου χεριού, καθώς και έξω από την πόλη τα χαμάμ του Zumdtor, τα οποία είναι χτισμένα με τοπική πέτρα. Επίσης, άλλα αξιόλογα πολιτιστικά σημεία είναι η Όπερα, η Εθνική Πινακοθήκη και το Θέατρο, τα οποία είναι τυπικά ευρωπαϊκά κτίρια, που φιλοξενούν και περιοδικές εκθέσεις.

Ακόμη, η Ζυρίχη διαθέτει το διασημότερο χιονοδρομικό κέντρο, το Zermatt, στα 1600μ., και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που εκατοντάδες επισκέπτες με τον εξοπλισμό για σκι στους ώμους επισκέπτονται την πόλη.

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη 4

Αναφορικά με τη διασκέδαση και τις εξόδους, τα δημοφιλέστερα καφέ, μπαρ και εστιατόρια παρατίθενται παρακάτω.

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη: Cafe, Bar, Εστιατόρια, Clubs.

Το νούμερο ένα café της πόλης, με style και χαρακτήρα είναι το Babu’s (http://www.bobo-l-escargot.ch/De/CafeBabu). Εκεί πίνει κανείς τον καφέ του συνοδευόμενο με γλυκά και χειροποίητα εδέσματα φτιαγμένα εκείνη την ώρα.

Cakefriends (http://www.cakefriends.ch/). Ένα ιδιαίτερο καφέ, με πολλές επιλογές τσαγιού, κέικ και μικρά πιάτα φαγητού για ένα γρήγορο διάλειμμα μετά τα ψώνια στην πόλη. Ο minimal χαρακτήρας και το άσπρο –κόκκινο χρώμα του χώρου εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του.

Bar

El Loκal, ένα από τα εναλλακτικά bar της πόλης. Πολύ καλή επιλογή για να ακούσεις ελαφρώς ροκ μουσική βλέποντας έναν σκελετό στο κέντρο της διακόσμησης του μαγαζιού (http://www.ellokal.ch/)

Babalu (http://www.babalubar.ch/). Ένα bar για να χαλαρώσεις, να ακούσεις δυνατά μουσική (λίγο σπάνιο, στα bars της πόλης!!) και να πιεις το ποτό και τα κοκτέιλ της επιλογής σου στη καρδιά της πόλης στη Niederdorfstrasse.

Rimini (http://www.rimini.ch/). Το απόλυτο all day bar της πόλης για τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού είναι πραγματικά μετέωρο πάνω από ένα μικρό ποτάμι. Από το απόγευμα για μπύρα και φρέσκια pizza, για αργότερα ένα Mojito και πολύ κουβεντούλα.

NiettrumBar (http://www.nietturm.ch/). Βρίσκεται μέσα στον πολυχώρο του Schiffbau, ένα παλιό ναυπηγείο, που αποτελεί ένα πολύ προσεγμένο χώρο, που παραπέμπει ξεκάθαρα στη βιομηχανική Ευρώπη. Το NiettrumBar, βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο και η τζαμαρία γύρω- γύρω θα σε ανταμείψει για την επιλογή σου. Παρόλο που όλοι στην πόλη μιλούν για το Clouds (http://clouds.ch/) – το bar/restaurant, στον prime tower της Ζυρίχης – το νέο ψηλότερο κτίριο της πόλης, το NiettrumBar, δεν είναι τόσο ψηλά που να νιώθεις αποκομμένος από την υπόλοιπη πόλη, αλλά αρκετά ψηλά ώστε να έχεις υπέροχη θέα στο βιομηχανικό της κομμάτι.

Eστιατόρια

La Salle (http://www.lasalle-restaurant.ch/). Ένα εστιατόριο με γαλλική κουζίνα κυρίως, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο επίπεδο του πολυχώρου Schiffbau.

Zeughauskeller. Το εστιατόριο στη διασημότερη πλατεία, στο σημείο μηδέν της πόλης, θα το βρείτε σε όλους τους οδηγούς και πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε τα φαγητά του (http://www.zeughauskeller.ch/). Με παραδοσιακά ελβετικά φαγητά (Züri geschnetzeltes, Cordon Bleu, Λουκάνικα) θα σας ενθουσιάσει με καλή, μη-τουριστική κουζίνα!

Tiffins. Ίσως το καλύτερο ασιατικό της πόλης ( http://www.tiffins.ch/). Η χαλαρή ατμόσφαιρα θα σε κάνει να νιώσεις οικεία και η αναμονή για το φαγητό θα είναι ευχάριστη. Δεν υπάρχει η δυνατότητα κράτησης, απόδειξη για τη χαλαρότητα του μαγαζιού.

Tibits (http://www.tibits.ch/). Το απόλυτο vegetarian (και όχι μόνο) στέκι της πόλης. Μαζί με τον «μπαμπά» του, το Hiltl (http://www.hiltl.ch/en/) που λειτουργεί σαν all-day bar-restaurant-club, έχουν δώσει μία νέα διάσταση στο Vegetarian Living!

Clubs

Taos (http://www.taos-lounge.ch/). Βρίσκεται στην Bahnhofstrasse, στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης και έναν από τους ακριβότερους του κόσμου, ένα bar που το βράδυ μεταμορφώνεται σε club. Κάθε πόλη έχει τα classic clubs της και το Taos είναι ένα από αυτά.

La Plaza (http://www.plaza-zurich.ch). Ένα club που διοργανώνει events, προσκαλεί DJs και πάντα κρατά ζωντανή την πόλη. Αν θες να ακούσεις ηλεκτρονική μουσική και mainstream hits, βρήκες το κατάλληλο μέρος.

Γενικότερα οι κάτοικοι της Ελβετίας, ως γερμανόφωνοι, έχουν έναν τρόπο ζωής επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη νότια Γερμανία. Μπύρα, λουκάνικα, σνίτσελ και λιπαρά φαγητά είναι βασικά χαρακτηριστικά της κουζίνας τους, αφενός μεν για την «καταπολέμηση» του κρύου το χειμώνα, αφετέρου επειδή η κουζίνα αυτή απλά αρέσει! Ακόμη και καθημερινές, εστιατόρια και καφετέριες είναι γεμάτα τις απογευματινές ώρες, αφού ο Ελβετός πολύ ευχαρίστως θα περάσει το απόγευμά του τρώγοντας έξω, οργανώνοντας «Άπερο» (κάτι σαν κοκτέιλ πάρτυ) και συναντώντας τους φίλους του για μια μπύρα μετά τη δουλειά ή το γυμναστήριο. Στο κέντρο των μεγάλων πόλεων θα βρεις πάντα κόσμο να τριγυρνάει, ακόμη και αργά τη νύχτα. Σαφώς δεν είναι τόσο γεμάτες όσο οι ελληνικές πόλεις και πολλά μαγαζιά κλείνουν πιο νωρίς. Οι κουζίνες ιδιαιτέρως έχουν διαφορετικές ώρες λειτουργίας από αυτές της Ελλάδας και στα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν γύρω στις 10-10.30 (η κουζίνα, όχι το ίδιο το εστιατόριο!). Μόλις αποφασίσετε να αλλάξετε λίγο τα ωράρια και τις συνήθειές σας και να προσαρμοστείτε σε αυτά των Γερμανοελβετών, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι επιλογές είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες.

Δώστε, λοιπόν, μια ευκαιρία σε μια ξένη κουλτούρα και ανακαλύψτε τη μαγεία της και τις όμορφες στιγμές που μπορεί αυτή η διαφορετική ζωή να σας προσφέρει. Καλή διασκέδαση!

Δείτε και το άρθρο μου για τα μεταπτυχιακά στην Ελβετία.

***

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.