φιλίες και φοιτητής

Από τη Νίκολα Παγκράτη

Θυμάσαι την τελευταία πιο δυνατή σου τρελή εμπειρία; Δεν νομίζω να την έζησες με την οικογένειά σου ή το σύντροφο σου, πιο πιθανό θα έλεγα με έναν φίλο. Σαν φοιτητής θα γεμίσεις από τέτοιες στιγμές και δεν εννοώ απαραίτητα τόσο τρελές καταστάσεις, όπως να τραγουδάς καψουροτράγουδα, μέσα στη μέση ενός δρόμου, επειδή θυμήθηκες την παλιά σου αγάπη, ούτε να βουτήξεις μέσα στην καταπράσινη λίμνη των Ιωαννίνων (θα έβγαινες με τέσσερα μάτια και δέκα πόδια), να κάνεις παρκούρ στα παγκάκια, να γελάς μόνος στους δρόμους, να ζωγραφίσεις τους γκρι τοίχους της Αθήνας ή να πέσεις στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια να τραβήξεις φωτογραφία με την παρέα σου με φόντο τον Λευκό Πύργο. Όχι αναφέρομαι σε προσωπικότερες στιγμές, αυτές που είτε έζησες με έναν φίλο σου ή απλά τις  μοιράστηκες από το τηλέφωνο ή από βιντεοκλήση.

Εδώ, λοιπόν, αγαπημένε συμφοιτητή μου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο είναι πολύ παρεξηγημένο γενικά: ο κολλητός είναι αυτός που περνάς χρόνο μαζί του συνέχεια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητα και πραγματικός σου φίλος. Αναφέρομαι σε αυτό διότι είμαι σίγουρη ότι πολλοί πιστεύουν ότι θα υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα αποτελεί το άλλο μας μισό, έναν παντοτινό αδερφό ο οποίος θα είναι δίπλα μας όταν τον έχουμε ανάγκη, θα ξεπεράσουμε μαζί του όλες τις δυσκολίες, θα μας σκέφτεται και θα τον παίρνουμε ακόμα και στις πιο άκυρες στιγμές σαν αυτές που απλά θέλεις να πεις κάπου ότι παράβρασες τα φοιτητικά άπταιστα μακαρόνια σου. Έχεις όμως αναρωτηθεί τι χαρακτηριστικά θα θέλεις να έχει ο φίλος σου;  Έχεις ανάγκη μία Ρέιτσελ, μία Ερμιόνη, έναν Τζακ Σπάροου; α! Και δεν θέλω κάνω να περάσει από το φοιτητικό μυαλό σου ότι οι φιλίες δεν κρατάνε ή ότι οι αποστάσεις τις διαλύουνε.  Ίσα – ίσα που αν η φιλία σου αξίζει, η απόσταση την δυναμώνει. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιο είδος φίλου έχεις ανάγκη μέσα στη ζωή σου; Για ρίξε μια ματιά.

Φιλίες και φοιτητής: Ο ”χαβαλές”

Έχεις δει την ταινία «Μαδαγασκάρη»; Εάν την έχεις δει, μιλάω για εκείνη την καμηλοπάρδαλη η οποία φορούσε περούκα κλόουν και τραγουδούσε το “αφροτσίρκο”. Κάπως έτσι θα μπορούσες να πεις τον φίλο χαβαλέ. Αυτός που βλέπει τη ζωή αστεία, χαρωπά και χαλαρά. Αυτός που θέλει να περνάει καλά και συνήθως τον καταλαβαίνεις από ένα χαμόγελο αρκετά μεγάλο και διαρκές, μία μόνιμη ενέργεια και τρελή διάθεση. Είναι λάτρης των πάρτι και τρελαίνεται για ατελείωτο ξεφάντωμα και χορό. Το αρνητικό του; Μάλλον η ζωή του φαίνεται λίγο παραπάνω αστεία ορισμένες φορές και εκνευρίζεσαι όταν στο πρόβλημά σου δεν θα δείξει την κατάλληλη κατανόηση.

Φιλίες και φοιτητής: Ο “συναισθηματικός”

Εάν είναι κοπέλα, έχει δει τουλάχιστον όλες τις ταινίες της Ρέιτσελ Μακ Άνταμς (πρωταγωνίστρια της ταινίας “the Notebook”) η οποία έχει βγάλει τις πιο ρομαντικές και ερωτικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας. Αν είναι άντρας, πιστεύει στις μακροχρόνιες σχέσεις και δεν δίνεται εύκολα. Είναι ίσως οι πιο ευαίσθητοι φίλοι, αυτοί που θα κλάψουν μπροστά από κάθε ταινία σε περίπτωση που αυτή περιέχει κάποιο στοιχείο που έχει να κάνει με τα βιώματά τους. Όχι απαραίτητα κλειστοί, μα δύσκολοι άνθρωποι μπορώ να πω, αλλά η κατανόηση και η στήριξη που θα σου δώσουν είναι δυσεύρετη. Μην απορήσεις εάν τους δεις να κλαίνε πάνω από ένα πεθαμένο περιστέρι ή εάν σου ζητήσουν να θάψετε το νεκρό σπουργίτι που βρήκαν στο μπαλκόνι τους, … είναι ιδιαίτερα πονόψυχοι.

Φιλίες και φοιτητής: Ο “πληγωμένος”

Θα σου μιλήσει ατελείωτες ώρες για το πόσο σκληρό του ήταν όταν η μαμά του του δημιούργησε ψυχικό τραύμα, όταν απορρίφθηκε από τον έρωτά του και όταν τον πρόδωσαν οι φίλοι του. Έχει μια περίεργη τάση από υπερβολή και μπορείς να παρατηρήσεις κατά την διάρκεια μιας κοινής σας δραστηριότητας μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να σου έχει αναλύσει το τι του θύμισες για δέκατη τέταρτη φορά. Όμως μην αποκλείσεις το ενδεχόμενο να σε καταλάβει όσο κανένας, όταν θα έχεις περάσει μια κοινή δύσκολη εμπειρία, για να μην πω ότι θα γίνει σαν νταντά για χάρη σου.

Φιλίες και φοιτητής: Ο “αφοσιωμένος”

Δεν υπάρχει πιθανότητα να σε ξεχάσει ακόμα και εάν το πρόγραμμά του ξεχειλίζει από παντού γιατί δεν προλαβαίνει! Είναι ικανός να πάει στο πανεπιστήμιο με τις πιτζάμες του για να βρει χρόνο να σου μιλήσει. Θεωρεί σημαντικό παράγοντα την ισορροπία στη ζωή του και είναι εκεί για τους φίλους του όταν χρειαστούν βοήθεια! Δεν θα σε παρατήσει, κατανοεί ότι όλες οι σχέσεις περνούν δύσκολες στιγμές και πάντα παλεύει για αυτά που έχει κοντά του. Χαρακτηρίζεται από αφοσίωση και πίστη σε αυτό που έχει, αν και μερικές φορές μπορεί να γίνεται αποπνιχτικός.

 

Πάνω κάτω αυτές είναι οι πιο ίσως συχνές μορφές. Εδώ όμως έρχεται η στιγμή της αντιπαράθεσης, φίλε μου φοιτητή! Μην μου πεις ότι δεν έχεις περάσει από διάφορες φιλίες στη ζωή σου. Ξέρω ότι σίγουρα έχεις πληγωθεί. Είμαι όμως σίγουρη ότι κι εσύ ξέχασες να αναγνωρίσεις αυτούς που έφυγαν, διότι αυτοί μπορεί να μην άξιζαν αλλά σου χάρισαν δύναμη, εμπειρίες, στιγμές και σου άνοιξαν τα μάτια. Οπότε, όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Και κατανοώ την αγανάκτηση και την απογοήτευσή σου επειδή πληγώθηκες αλλά φιλίες υπάρχουν.

Το μυστικό είναι όταν βρεις το άλλο σου μισό, σε όλους τους τομείς της ζωής σου, να παλέψεις γι αυτό. Κι αν δεν είναι αυτό που άξιζε, θα είναι το επόμενο. Ευτυχισμένοι θα είναι εκείνοι που ποτέ δεν θα τα παρατήσουν!

Μια φοιτητική συμβουλή; Μην σταματάς ποτέ να ελπίζεις και να πιστεύεις στα όνειρά σου.

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.