υποτροφίες

Ο οδηγός πρωτοετών ολοκληρώνει τις συμβουλές πώς θα περιορίσετε τα έξοδά σας στα καταναλωτικά προϊόντα.

Πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη θέση, όταν η πωλήτρια στο σούπερ μάρκετ κάνει το άθροισμα του λογαριασμού, να μας εκπλήσσει το νούμερο που πρέπει να πληρώσουμε. Αυτό συμβαίνει ειδικά στην περίπτωση που τα λεφτά που διαθέτουμε είναι πολύ λίγα…

Ας ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές και ίσως εξοικονομήσουμε χρήματα…

1ον Προσπαθήστε να κάνετε τακτικά τα ψώνια σας. Το ιδανικό είναι να έχετε δύο φορές την εβδομάδα έξοδο για ψώνια προκειμένου να μπορείτε να αγοράζετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

2ον Γεμίστε το ψυγείο και κυρίως την κατάψυξη με ό,τι μπορεί να καταψυχθεί, κρέας, ψάρι, λαχανικά που μπορούν να καταψυχθούν. Πριν το κάνετε αυτό, χωρίστε το φαγητό σας σε μερίδες προκειμένου να μαγειρεύετε κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεστε.

3ον Από προϊόντα που μπορούν να αποθηκευθούν αγοράστε μεγαλύτερες ποσότητες, είναι πιο φθηνές. Πχ μπορείτε να αγοράσετε συσκευασία με περισσότερα πακέτα μακαρόνια, καθώς η τιμή μονάδας είναι μικρότερη.

4ον Τσεκάρετε πάντα την τιμή μονάδας και όχι την συνολική τιμή της συσκευασίας. Δηλαδή μια συσκευασία με τυρί κάνει 5 ευρώ και μια άλλη 4. Ποιο είναι το φθηνότερο; Προφανώς θα πείτε αυτή με τα 4. Αυτό όμως ισχύει αν είναι το ίδιο βάρος. Σε όλες τις συσκευασίες πια τα σούπερ μάρκετ στις ταμπέλες γράφουν την τιμή μονάδας για να διευκολύνουν τους καταναλωτές στη σύγκριση. Έτσι, η συσκευασία με τα 5 ευρώ μπορεί να έχει τιμή μονάδος κιλού 12 ευρώ, ενώ αυτή με τα 4, 13,5 ευρώ. Άρα η συσκευασία με τα 5 ευρώ είναι φθηνότερη, γιατί περιέχει περισσότερη ποσότητα. Αν αγοράζετε μία τέτοια συσκευασία κάθε εβδομάδα, θα εξοικονομήσετε περίπου 30 ευρώ το χρόνο. Αν αυτό το κάνετε σε κάθε προϊόν, το ποσό μπορεί να φθάσει και τα 500 το χρόνο. Αν σας λείπουν, είναι μια καλή εξοικονόμηση. Αν δεν σας λείπουν… πού θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι;

5ον Μαγειρέψτε ποσότητες. Αν μαγειρέψτε 1 κιλό κρέας ή 2 κιλά θα σας πάρει τον ίδιο χρόνο και η διαφορά στην ηλεκτρική ενέργεια που θα ξοδέψετε θα είναι πολύ μικρή. Όμως, θα έχετε μερίδες φαγητού για όλη την εβδομάδα που θα μπορείτε με πρόχειρο ρύζι ή ζυμαρικό να φάτε. Μικροποσότητες που περισσεύουν κάνουν ένα φοβερό σάντουιτς αν συνοδευθούν με κατάλληλα dressing.

6ον Ψωνίστε από φθηνά σούπερ μάρκετ. Αυτό θα το βρείτε εσείς για να μην κάνουμε διαφημίσεις. Πολλοί λένε ότι δεν θα αγοράσουν ζαμπόν από φθηνό σούπερ μάρκετ, γιατί… Αγοράζουν όμως τοστ με ζαμπόν από το κυλικείο. Τελικά ο υπεύθυνος  του κυλικείου έχει αγοράσει από το σούπερ μάρκετ που σνομπάρετε. Και βγάζει και κέρδος.

7ον Κάντε λίστα με τα ψώνια σας. Προσπαθήστε να μην ξεφεύγετε από αυτή, για να μείνετε στα οικονομικά σας περιθώρια. Συμπεριλάβετε στη λίστα και «χασιμούσια» όπως μπισκότα και άλλα. Τα αξίζετε. Αν δεν τα βάλετε στη  λίστα, θα τα αγοράσετε αλόγιστα και θα χρεωθείτε παραπάνω. Αν ζείτε στο κέντρο, έχετε όλα τα σούπερ μάρκετ στα πόδια σας. Κάντε λίστα τιμών και εκπλαγείτε από το πόσα μπορείτε να εξοικονομήσετε. Δείτε και αυτό http://www.shopnsave.gr/

8ον Ποτέ μην ψωνίζετε πεινασμένοι. Έρευνες δείχνουν ότι ξοδεύονται 25% παραπάνω χρήματα από ό,τι αν ψωνίζατε χορτάτοι…

9ον Καταφύγετε στα κουπόνια που δίνουν κάποιες εφημερίδες. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό των εβδομάδων ενός χρόνου με το ποσό του κουπονιού, θα εκπλαγείτε από το πόσα λεφτά θα εξοικονομήσετε. Έτσι, ένα κουπόνι αξίας 6 ευρώ εξοικονομεί 300 ευρώ, ενώ ένα των 10 ευρώ εξοικονομεί 500! Αν τα προσθέσετε με τα άλλα 500 που βρήκαμε παραπάνω…

Καλές αγορές, δείτε και τα άλλα άρθρα της σειράς εδώ και εδώ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Αλλά μιας και η βασική σας χρηματοδότηση είναι η οικογένειά σας, αρχίστε από τώρα να σκέφτεστε από τώρα λύσεις οικονομίας που δεν θα σας στερήσουν ποιότητα ζωής! Μάλιστα το αφιέρωμά σας είναι σε τρία μέρη: το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο! […]

Comments are closed.