Οικονομική ενίσχυση σπουδών

Ο οδηγός πρωτοετών αναφέρεται σήμερα στο θέμα της χρηματοδότησης των σπουδών, ειδικά στις μέρες μας.

Θεωρητικά το ζήτημα της χρηματοδότησης και των υποτροφιών εξαντλείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από τα κληροδοτήματα και τους καταλόγους του Υπουργείου Παιδείας. Για τα κληροδοτήματα, δείτε την ανάρτησή μας που περιέχει και τον πλήρη κατάλογο εδώ. Πολλά πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα δίνουν πληθώρα ευκαιριών για χρηματοδότηση. Μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία φοιτητικής μέριμνας των ιδρυμάτων για περισσότερες πληροφορίες. Το citycampus.gr θα επανέλθει με αναλυτικές λεπτομέρειες από το υλικό που θα συλλέξει.

Πολλά ιδρύματα δίνουν βραβεία σε πρωτοετείς που διακρίθηκαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις εισαγωγής με την πρώτη συμμετοχή. Τα βραβεία συνίστανται στη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού για την αγορά επιστημονικών βιβλίων.

Παράλληλα χορηγούνται και υποτροφίες σε πρωτοετείς που διακρίθηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με την πρώτη συμμετοχή. Το ύψος της υποτροφίας ανέρχεται στο εφάπαξ ποσό των 1.500 ευρώ για τον κάθε δικαιούχο. Για τη χορήγηση ο υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει την ελληνική υπηκοότητα και ιθαγένεια, να έχει λευκό ποινικό μητρώο, το προσωπικό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ή το οικογενειακό τις 53.000 ευρώ (το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.500 για κάθε ένα από τα τρία πρώτα τέκνα και κατά 3.000 για κάθε ένα από το τέταρτο κ.ε.) Δεν εντάσσονται στους υποψήφιους υπότροφους όσοι φοιτούν σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, είναι κάτοχοι άλλου πτυχίου, είναι ομογενείς υπότροφοι του ΙΚΥ ή δεν πληρούν τους εισοδηματικούς όρους. Δικαιούνται την υποτροφία όσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος της μετεγγραφής από το τμήμα στο οποίο μετεγγράφηκαν. Επί ισοβαθμίας την υποτροφία δικαιούται όποιος έχει χαμηλότερο εισόδημα.

ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Από το 2005 το ΑΠΘ με απόφαση της Συγκλήτου προσφέρει οικονομική βοήθεια σε φοιτητές που έχουν ανάγκη από χρήματα. Οι έκτακτες ανάγκες των φοιτητών εγκρίνονται από αρμόδια επιτροπή και αφορούν:

– Χρηματική βοήθεια σε φοιτητές που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή αναρρώνουν.

– Οικονομικό επίδομα σε περίπτωση έκτακτων αναγκών σε φοιτητές που περιέρχονται σε δύσκολη οικονομική θέση, έστω και παροδικά, λόγω οικογενειακών πληγμάτων, εξαιτίας των οποίων κινδυνεύει η συνέχιση των σπουδών τους.  

– Οικονομικό επίδομα σε περίπτωση μερικής απασχόλησης για την εξυπηρέτηση αναγκών του πανεπιστημίου.

Οι πόροι του ταμείου προέρχονται μεταξύ άλλων από δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες του πανεπιστημίου αλλά και από την επιχορήγηση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ. Για τη χορήγηση του βοηθήματος οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΑΠΘ (προαύλιος χώρος 1ου ορόφου κτιρίου Διοίκησης ΑΠΘ), στην οποία θα αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται το βοήθημα. Μαζί με την αίτηση οι φοιτητές πρέπει να συνυποβάλουν, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, πιστοποιητικό νοσοκομείου, διάγνωση γιατρού, αλλά και δήλωση για τα οικονομικά πλήγματα που έχουν τυχόν δεχθεί (Πληροφορίες: τηλ. 2310/991625).

Το Αριστοτέλειο προσφέρει και υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές από τα κληροδοτήματά του. (Πληροφορίες: 2310/995213)

Προσφέρει επίσης και ευκαιρίες απασχόλησης (αμειβόμενης), σε διάφορους τομείς και στην θερινή κατασκήνωση. (Πληροφορίες στη Γραμματεία του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης 2310/996723 και 996716).

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Και το Καποδιστριακό προσφέρει πολλές ευκαιρίες, τις οποίες μπορεί να αναζητήσει κανείς εδώ:

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Σύμφωνα με το νόμο ναι, και μάλιστα και με μορφή άτοκου ή χαμηλότοκου δανείου! Έτσι, γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω σε αυτό τον τομέα και η χρηματοδότηση επαφίεται στα κληροδοτήματα και άλλες πηγές των ίδιων των ιδρυμά…. […]

Comments are closed.