Μεταπτυχιακά στη Β. Ιρλανδία: Πλήρης οδηγός!

Μεταπτυχιακά στη Β. Ιρλανδία

Της Γεωργίας Μυστριώτη.

Μεταπτυχιακά στη Βόρεια Ιρλανδία: Εισαγωγικά

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι χώρα που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δημιουργήθηκε ως ανεξάρτητο κράτος το 1921, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ των Προτεσταντών (οι οποίοι ήθελαν την Ιρλανδία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο) και των Καθολικών (οι οποίοι ήθελαν την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας). Για περίπου τρεις δεκαετίες (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990), η Βόρεια Ιρλανδία ήταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των λεγόμενων “Troubles”, καθώς οι Καθολικοί ζητούσαν ένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία, ενώ οι Προτεστάντες ήταν σταθερά στο πλευρό των Άγγλων. Έκτοτε, η Βόρεια Ιρλανδία έχει κάνει εξαιρετική προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της. Πρωτεύουσά της είναι το Μπέλφαστ.

Μεταπτυχιακά στη Β. Ιρλανδία: Γιατί να σπουδάσω στη Βόρεια Ιρλανδία;

Η χώρα αυτή διαθέτει πλούσια ιστορία, πολιτισμό, και φυσική ομορφιά. Επίσης θα ακούσετε τα Αγγλικά με διαφορετική προφορά από τις συνηθισμένες (απομεινάρι μιας παλιάς διαλέκτου, των λεγόμενων Σκωτσέζικων του Ulster), ενώ θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε Ιρλανδικά (στο αφιέρωμα για την κυρίως Ιρλανδία θα έχω φράσεις στα Ιρλανδικά, καθώς εκεί ομιλούνται περισσότερο, οπότε μείνετε συντονισμένοι!!). Τα μεταπτυχιακά είναι προσιτά στους υπηκόους της ΕΕ, με τα δίδακτρα να είναι ίδια με εκείνα των ντόπιων φοιτητών.

Μεταπτυχιακά στη Β. Ιρλανδία: Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει πιστοποίηση για τα Αγγλικά σας όχι περισσότερο από 2 χρόνια πριν το ξεκίνημα των σπουδών σας και έχετε τσεκάρει την ταυτότητά σας ώστε να έχει λατινικούς χαρακτήρες ή/και το διαβατήριό σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους συνδέσμους για υποτροφίες και χρηματοδοτήσεις, ώστε να επωφεληθείτε πλήρως από το χαμηλό (συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου) κόστος ζωής:

http://www.britishcouncil.gr/study-uk/funding-scholarships

Και πάνω από όλα να συμβουλευτείτε το Fees & Funding των Πανεπιστημίων, καθώς αυτήν την περίοδο βγαίνουν νέες προκηρύξεις για υποτροφίες. Προλάβετε! Και φυσικά, ευχόμαστε να είστε τυχεροί, ώστε να ζήσετε την μοναδική εμπειρία της Βόρειας Ιρλανδίας!

Δείτε τον πλήρη οδηγό:

Μεταπτυχιακά στη Β Ιρλανδία – Λίστα Ιδρυμάτων αναγνωρισμένων από ΔΟΑΤΑΠ

Φυσικά υπάρχουν και άλλα ιδρύματα, κυρίως κολλέγια, αλλά τα δύο Πανεπιστήμια που εξετάστηκαν είναι εκείνα που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ. Αν θέλετε να επεκταθείτε περαιτέρω, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τη σελίδα αυτή για να δείτε το κολέγιο που σας ενδιαφέρει: http://www.nidirect.gov.uk/universities-in-northern-ireland.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net