Μεταπτυχιακά στην Πολωνία

Της Ντένιας Μπιλιράκη

Μεταπτυχιακά στην Πολωνία: Εισαγωγή

Μεταπτυχιακά στην ΠολωνίαΗ Πολωνία έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, καθώς όπως διευκρινίζεται και παρακάτω, διαθέτει ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Κεντρικής Ευρώπης που χρονολογείται από το 14ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Casimir the Great ίδρυσε την Cracow Academy, η οποία αποτέλεσε μία από τις παλαιότερες ακαδημίες του κόσμου. Στην Πολωνία του σήμερα, το εκπαιδευτικό σύστημα αναπτύσσεται διαρκώς και πάνω από ενάμιση εκατομμύριο φοιτητές σπουδάζουν σε περισσότερα από 400 πανεπιστήμια. Ένας ακόμη λόγος για να σπουδάσει κανείς στην Πολωνία είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος διαμονής σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, που την κάνουν να ξεχωρίζει και να ανταγωνίζεται άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για του λόγου το αληθές, η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος ελέγχεται από τρεις θεσμούς: από την Πολωνική Επιτροπή Διαπίστευσης, το γενικό συμβούλιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη Διάσκεψη των Πρυτάνεων στις ακαδημαϊκές σχολές. Πάνω από 5000 μαθήματα έχουν διαπιστευθεί από τη συγκεκριμένη επιτροπή, μερικά εκ των οποίων έχουν βαθμολογηθεί με Άριστα.

Μεταπτυχιακά στην Πολωνία: Το εκπαιδευτικό σύστημα

Σε αντίθεση με το ελληνικό σύστημα, το πολωνικό βαθμολογείται με άριστα το 5 και με βάση το 3. Η βαθμολόγηση γίνεται δύο φορές το χρόνο ανά εξάμηνο. Ανάλογα με το μάθημα, ο βαθμός μπορεί να εξαρτάται από την εμφάνιση του φοιτητή στα μαθήματα ή από το τελικό διαγώνισμα. Αναφορικά με τις προπτυχιακές σπουδές, έχουν διάρκεια κατά μέσο όρο 3 με 3μιση χρόνια. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Πολωνία είναι δωρεάν για τους Πολωνούς κατοίκους. Αν θες να επωφεληθείς από τη δωρεάν εκπαίδευση θα πρέπει να δώσεις τις ίδιες εξετάσεις με αυτές που δίνουν οι Πολωνοί και να κάνεις ένα μάθημα διδασκόμενο στη πολωνική. Εναλλακτικά, θα πρέπει να πληρώσεις δίδακτρα τα οποία ποικίλλουν ανά πανεπιστήμιο αλλά κατά μέσο όρο είναι 2,000 ευρώ το χρόνο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Αναφορικά με το κόστος διαβίωσης, είναι χαμηλό και κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβάνοντας τη διατροφή, τη διαμονή και τη μεταφορά.

Μεταπτυχιακά στην Πολωνία: Όροι, δίδακτρα, υποτροφίες

Στην Πολωνία θα βρείτε έναν ευρύ κλάδο σπουδών συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων για την τεχνολογία, την ιατρική, τα οικονομικά, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τα παιδαγωγικά, τις τέχνες, τα ναυτιλιακά και άλλα. Πάνω από 700 μαθήματα διδάσκονται σε ξένες γλώσσες και κυρίως στα Αγγλικά, τα οποία μπορείς να αναζητήσεις ανάλογα με τον κλάδο που σε ενδιαφέρει εδώ. Επιπλέον, πάνω από 5000 μαθήματα διδάσκονται στην Πολωνική. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.

Μεταπτυχιακά στην ΠολωνίαΣυγκεκριμένα, για το μεταπτυχιακό, οι σπουδές στην Πολωνία διαρκούν ενάμιση ή δύο χρόνια. Για να κάνεις την αίτησή σου, θα χρειαστεί να προσκομίσεις στο πανεπιστήμιο αποδεικτικό ότι έχεις τελειώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και να είσαι κάτοχος Proficiency. Σε κάποια μαθήματα είναι πιθανό να σου ζητηθεί εξέταση ή συστατικές επιστολές. Ωστόσο, επειδή ανά πανεπιστήμιο διαφέρουν οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις για να κάνεις αίτηση, ορθότερο είναι να επισκεφθείς τον ιστότοπο του πανεπιστημίου που σε ενδιαφέρει για περισσότερες πληροφορίες. Αναφορικά με την ακαδημαϊκή χρονιά, ξεκινάει τον Οκτώβριο και κλείνει τον Ιούνιο. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις την αίτησή σου όσο πιο νωρίς γίνεται και να είσαι σίγουρος για το πότε λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων.

Ως κάτοικοι χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες δε χρειάζονται visa για να σπουδάσουν στην Πολωνία. Ωστόσο, αν τα μαθήματα διαρκούν περισσότερο από 90 μέρες θα χρειαστεί να βγάλεις μια κάρτα προσωρινής διαμονής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφθείς την Πολωνική Πρεσβεία της χώρας μας ή να ανατρέξεις στον ιστότοπο του πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Πολωνία είναι δωρεάν για τους Πολωνούς κατοίκους. Αν θες να επωφεληθείς από τη δωρεάν εκπαίδευση θα πρέπει να δώσεις τις ίδιες εξετάσεις με αυτές που δίνουν οι Πολωνοί και να κάνεις ένα μάθημα διδασκόμενο στη πολωνική. Εναλλακτικά, θα πρέπει να πληρώσεις δίδακτρα τα οποία ποικίλλουν ανά πανεπιστήμιο αλλά κατά μέσο όρο είναι 2,000 ευρώ το χρόνο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Αναφορικά με το κόστος διαβίωσης, είναι χαμηλό και κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβάνοντας τη διατροφή, τη διαμονή και τη μεταφορά.

Για τους διεθνείς φοιτητές που επιθυμούν να κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό στην Πολωνία, το πολωνικό κράτος τους δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν υποτροφία ώστε όχι μόνο να μην χρειάζεται να πληρώσουν τα δίδακτρα αλλά και να τους προσφέρει κάθε μήνα ένα ποσό για τα έξοδά τους. Για περαιτέρω πληροφορίες θα μπορείτε να ανατρέξετε εδώ. Αυτή η υποτροφία αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ωστόσο δίνεται η δυνατότητα επέκτασής της ώστε να καλύψει το συνολικό χρόνο σπουδών των αλλοδαπών φοιτητών. Παράλληλα, οι αλλοδαποί φοιτητές είναι δυνατό να κάνουν αίτηση για μειωμένα δίδακτρα ή και για ολική απάλειψη διδάκτρων εφόσον βρίσκονται σε αποδεδειγμένη δύσκολη οικονομική κατάσταση ή αν σκοπεύουν να σπουδάσουν σε δύο τομείς ταυτόχρονα. Συνάμα, πολλά από τα πανεπιστήμια διαθέτουν το δικό τους πρόγραμμα υποτροφιών με κριτήριο τους πολύ καλούς βαθμούς των φοιτητών.

Μεταπτυχιακά στην Πολωνία: Τα πανεπιστήμια

Jagiellonian University

the jagiellonian universityΤο Jagiellonian University αποτελεί το πρώτο πανεπιστήμιο της Πολωνίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1364, και το δεύτερο παλαιότερο στην Κεντρική Ευρώπη μετά το Πανεπιστήμιο της Πράγας. Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχουν φοιτήσει πολλές σημαντικές προσωπικότητες αλλά και μετέπειτα πολιτικοί ηγέτες της χώρας. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται σε εξέχουσα θέση οι John III Sobieski (βασιλιάς της Πολωνίας ως το 1696), ο Nicolaus Copernicus, γνωστός από την ηλιοκεντρική θεωρία και η βραβευμένη με Nobel Λογοτεχνίας ποιήτρια, Wisława Szymborska. Σήμερα στο πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 50.000 φοιτητές στις εγκαταστάσεις του που βρίσκονται στην Κρακοβία.

University of Warsaw

warsaw universityΤο χρηματοδοτούμενο από το κράτος Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας και ιδρύθηκε το 1816. Το University of Warsaw διαθέτει 19 κτίρια και αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Πολωνίας. Στο συγκεκριμένο, σπουδάζουν 60.000 φοιτητές και έχει ταξινομηθεί στην 6η θέση από την EECA. Στη μεγάλη ιστορία του Πανεπιστημίου συμπεριλαμβάνονται ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις αλλά και θρύλοι, όπως το γεγονός ότι κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο είχε χρησιμοποιηθεί από τους Γερμανούς στρατιώτες ως στρατώνας.

Warsaw University of Technology

polytech uni of warsawΈνα ακόμα πανεπιστήμιο της Πολωνικής πρωτεύουσας έχει ταξινομηθεί στην 24η θέση στα QS University Rankings μεταξύ άλλων πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Σε αυτό σπουδάζουν πάνω από 37.000 φοιτητές και διαθέτει 19 εργαστήρια που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία. Ιδρύθηκε το 1899 και ήταν το πρώτο στην Πολωνία που δίδασκε μηχανολογία. Στις μέρες μας, οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου διαπρέπουν στην Πολωνία ως managers και ως διευθυντές.

University of Wroclaw

University of WroclawΈνα ακόμη πανεπιστήμιο με μεγάλη ιστορία κατέχει την 47 θέση στην EECA. Το συγκεκριμένο ιδρύθηκε το 1702 από τον Λεοπόλδο τον Α’, της Δυναστείας των Αψβούργων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στο University of Wroclaw φοιτούν πάνω από 40.000 φοιτητές σε 10 κτίρια και έτσι αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κάτω Σιλεσίας. Ο σκοπός του πανεπιστημίου αυτού είναι κυρίως η επιστημονική έρευνα και μεταξύ των αποφοίτων ξεχωρίζουν εννέα νικητές Βραβείου Νόμπελ.

Nicolaus Copernicus University

Nicolaus Copernicus UniversityΤο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι γνωστό ως Ludwik Rydygier Medical University, το οποίο ιδρύθηκε κατά το 1984 από τον Seym. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου το Πανεπιστήμιο εγκαινιάστηκε από τον δόκτορα Jan Domaniewski και αποτελεί τη νεότερη ιατρική σχολή στην Πολωνία. Εκτός από σπουδές στην ιατρική, παρέχει και σπουδές σχετικές με τη νοσηλευτική, τη βιοτεχνολογία, τη φαρμακευτική και διάφορες άλλες επιστήμες υγείας. Στο πανεπιστήμιο αυτό, συγκεκριμένα μαθήματα διδάσκονται και στα Αγγλικά ενώ υπάρχει δυνατότητα απόκτησης και διδακτορικού τίτλου.

Μεταπτυχιακά στην Πολωνία: Οι φοιτητικές πόλεις

Βαρσοβία

Μεταπτυχιακά στην ΠολωνίαH Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της χώρας και συνδυάζει την πολωνική ιστορία με ένα μοντέρνο πρόσωπο που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη  καταστράφηκε ολοσχερώς και ανακατασκευάστηκε ύστερα από ένα σχέδιο που στόχευε στην εξ ολοκλήρου αναδιαμόρφωση της πόλης με την ίδια αρχιτεκτονική. Παράλληλα, η πρωτεύουσα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από ουρανοξύστες όπως το the residential Złota 44 και το Palace of Culture and Science. Δύο από τα γνωστότερα πανεπιστήμια της πόλης είναι το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και το Πανεπιστήμιο της Τεχνολογίας στα οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως.

Κρακοβία

κρακοβιαΗ δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας βρίσκεται στα νότια της χώρας και συνεχίζει να αποτελεί το πυρήνα της οικονομίας, του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Ο λόγος για τον οποίο η Κρακοβία εντυπωσιάζει τόσο πολύ τους επισκέπτες της είναι λόγω της ιδιαίτερης ιστορίας και αρχιτεκτονικής της. Περίπου 20 πανεπιστήμια και κολλέγια βρίσκονται σε αυτή τη πόλη με σημαντικότερο το Jagiellonian University.

Łódź

λοτζΗ Łódź είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και αποτελεί το βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Εξαιτίας της μικρής απόστασής της από την πρωτεύουσα (130χλμ.) και της κεντρικής της τοποθεσίας, η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και διαθέτει έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους, πολλές γκαλερί και μέρη για την έξοδο και την ψυχαγωγία των επισκεπτών. Εκτός όλων αυτών, διαθέτει και μεγάλη ποικιλία από πανεπιστήμια με γνωστότερο το Łódź University.

Bydgoszcz

BydgoszczΗ Bydgoszcz είναι πόλη της Πολωνίας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Βρέχεται από δύο ποταμούς και έχει 358.614 κατοίκους. Είναι γνωστή για την όπερά της Opera Nova και για τα πανεπιστήμιά της. Εκτός από το Nicolaus Copernicus University, διαθέτει δύο ακόμα πανεπιστήμια, το Kazimierz Wielki University και το University of Technology and Life Sciences. Επιπλέον, η πόλη διαθέτει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά καθώς έχει θέατρα, μουσεία και το φημισμένο Filharmonia Pomorska.

Για περισσότερα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δείτε εδώ.

Εάν σας άρεσε το άρθρο, στηρίξτε το citycampus με ένα Like εδώ!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.