Συχνές ερωτήσεις σε μια συνέντευξη εργασίας

της Μαργαρίτας Σαρηγιάννη

Η σύγχρονη πραγματικότητα είναι γεμάτη απαιτήσεις, πόσο μάλλον, όταν αφορά την διεκδίκηση μίας θέση εργασίας. Είναι γεγονός, ότι ακόμη και όταν έχουμε όλα τα προσόντα για μία θέση, απαιτείται να πείσουμε τον εκάστοτε εργοδότη πως, πράγματι, είμαστε ικανοί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε ορισμένες καίριες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, με βάση αυτά τα απαιτούμενα προσόντα.

Δεξιότητες επικοινωνίας

Είναι πολύ πιθανό να μας ζητηθεί να μιλήσουμε για μία παρουσίαση που φέραμε εις πέρας ή να περιγράψουμε στιγμές που πείσαμε κάποιον για τις ιδέες μας. Συχνή ερώτηση αποτελεί, επίσης, το πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε κάτι δυσνόητο και περίπλοκο στον πελάτη. Η αναφορά παραδειγμάτων, στην οποία έπρεπε να βασιστούμε στη γραπτή επικοινωνία για να μεταδώσουμε έμπνευση και ιδέες σε μία ομάδα, είναι κι αυτή σημαντική. Είναι πολύ πιθανό, ακόμη, να μας ρωτήσουν πως θα αντιμετωπίζαμε απαιτητικούς πελάτες και αν θα έπρεπε οι ανάγκες τους να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Κίνητρα και οι αξίες

Ο συνεντευξιαζόμενος θα χρειαστεί να περιγράψει κάποιο πρόβλημα στον εργασιακό χώρο, που έπρεπε να αντιμετωπίσει και ποιες πρωτοβουλίες καλέστηκε να πάρει. Ακόμη, δεν αποκλείεται να ερωτηθεί: Ποιο είναι το μεγάλο κατόρθωμά του; Είχε στιγμές έντονης δημιουργικότητας; Είχε στιγμές εργασίας κάτω από πολύ χαλαρή ή αυστηρή επιθεώρηση;

Σωστή διαχείριση χρόνου

Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπως η σημερινή, οι απαιτήσεις ολοένα αυξάνονται και τα χρονικά όρια στενεύουν. Ένας εργοδότης, έχοντας υπόψιν ότι συχνά ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να γίνουν όλα, είναι πιθανόν να ρωτήσει: Με ποιον τρόπο διαχειριζόμαστε πολυάριθμες ευθύνες εντός στενών χρονικών περιθωρίων; Ποια τακτική ακολουθήσαμε δουλεύοντας εντός προθεσμίας για μία εργασία; Πώς διεκπεραιώθηκε ένα μακροχρόνιο project που αναλάβαμε;

Γρήγορη προσαρμογή

Όπως έχουμε αντιληφθεί, τα δεδομένα αλλάζουν συχνά στον τομέα της εργασίας. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποιος την ικανότητα να ελίσσεται. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συνέντευξη εργασίας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε για το πως προσαρμοζόμαστε σε στιγμές εργασιακής πίεσης, σε αλλαγές που προκύπτουν ξαφνικά, αλλά και σε ποιο βαθμό αυτό μας επηρεάζει. Θα κληθούμε ακόμη, να περιγράψουμε στιγμές αποτυχίας αλλά και την πρώτη μας επαγγελματική εμπειρία!

Συνεργασία

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ταυτόχρονα, ότι  η ομαδικότητα σε μία επιχείρηση είναι το Α και το Ω. Γι’ αυτό ο εργοδότης θα εστιάσει στο: Κατά πόσο μπορούμε να εργαζόμαστε σε ομάδες; Πως θα αντιμετωπίζαμε καταστάσεις, όπου θα υπήρχαν δυσκολίες ένταξης συναδέλφων στην ομάδα; Υπήρξαν αποτυχημένες προσπάθειες άντλησης πληροφοριών από κάποιον; Έχουμε κάνει λάθη που μετανιώσαμε απέναντι σε άλλα άτομα;

Διαβάζοντας αυτές τις ερωτήσεις, θα καταφέρουμε να σκεφτούμε πιο διπλωματικά τις απαντήσεις μας σε μια μελλοντική συνέντευξη, εντυπωσιάζοντας τον εργοδότη και κατακτώντας μια θέση στη σύγχρονη αγορά εργασίας!

Δείτε επίσης!

#FoitiTips: Συνέντευξη μέσω Skype

#Foititips: 6+1 έξυπνοι τρόποι να ενισχύσεις το βιογραφικό σου!

Soft Skills Workshop for Success by Citycampus

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Πλήρης οδηγός

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!