Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Από τα παλαιότερα και “ιστορικότερα” πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει συνεισφέρει στην επιστημονική, τεχνολογική αλλά και πολιτική και κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας. Πολύπλοκο και δαιδαλώδες καμιά φορά, μπορεί να αποτρέψει την “αποδελτίωσή” του, τόσο οικείο, ωστόσο, που ελκύει το ενδιαφέρον των περαστικών.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) βρίσκεται σε δύο περιοχές: Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 15780 Ζωγράφου) και στο γνωστό ιστορικό κτήριο της Πατησίων (Πατησίων 42, 10682, Αθήνα).

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Βιβλιοθήκη και ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες

Η πολύ καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη του ιδρύματος περιλαμβάνει 240.000 τόμους βιβλίων και 1.500 τίτλους περιοδικών. Στεγάζεται σε ένα ειδικών προδιαγραφών επταώροφο κτήριο και διαθέτει 500 θέσεις ανάγνωσης και 50 θέσεις Η/Υ.

Το Παράρτημα Πατησίων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΕΜΠ αποτελείται από 3 χώρους, στενά συνδεδεμένους μεταξύ τους, οι οποίοι καλύπτουν θεματικά το γνωστικό αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας και των Καλών Τεχνών. Ειδικότερα οι ενότητες αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο Κτηρίου Αβέρωφ (Ροτόντα)

2. Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο Κτηρίου Μπουμπουλίνας

3. Ιστορική Βιβλιοθήκη Κτηρίου Πρυτανείας (δεν είναι ανοιχτή στο κοινό). Η Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο του Κτηρίου Αβέρωφ και η Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο του Κτηρίου Μπουμπουλίνας (5ος όροφος) είναι ανοιχτές στο κοινό.

H βιβλιοθήκη προσφέρει ηλεκτρονικό συλλογικό κατάλογο βιβλίων και περιοδικών του EMΠ, βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων τόσο σε οπτικούς δίσκους, όσο και με online πρόσβαση, ηλεκτρονική πρόσβαση σε 7.000 επιστημονικά περιοδικά, καθώς και 20 ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες και εγχειρίδια (handbooks).

Ωράριο λειτουργίας: Βιβλιοθήκη Ζωγράφου 8:30 – 20:00, Παράρτημα Πατησίων 10:00 – 18:00.

Στα πλαίσια του θεσμού της Πολλαπλής Βιβλιογραφίας για τα προπτυχιακά μαθήματα που διδάσκονται στο ΕΜΠ, η Κεντρική Βιβλιοθήκη διαθέτει στο χώρο της ειδική συλλογή πολλαπλής βιβλιογραφίας. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει τίτλους βιβλίων, μέχρι πέντε (5), για κάθε μάθημα που διδάσκεται στο ίδρυμα, σε επαρκή αριθμό αντιτύπων. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, εμπλουτίζεται συνεχώς και υπόκειται σε διαφορετικούς κανόνες δανεισμού από ό,τι η κύρια συλλογή.

Σημαντικές είναι οι υπηρεσίες δανεισμού και διαδανεισμού της βιβλιοθήκης. Να θυμίσουμε ότι ο δανεισμός αφορά τα βιβλία και τα περιοδικά της βιβλιοθήκης, ενώ ο διαδανεισμός αφορά την παραγγελία και δανεισμό βιβλίων και περιοδικών από άλλες βιβλιοθήκες υπό όρους, εάν και εφόσον ο ζητούμενος τόμος δεν υπάρχει στο δυναμικό της βιβλιοθήκης.

Για το δανεισμό περισσότερα εδώ:

http://www.lib.ntua.gr/gr/services/services.html

Για το διαδανεισμό περισσότερα εδώ:

http://www.lib.ntua.gr/gr/services/diadaneismos.html

Αυτονόητες οι υπηρεσίες wifi στη βιβλιοθήκη:

http://www.lib.ntua.gr/gr/services/wifi.html

http://www.lib.ntua.gr/index.html

Ηλεκτρονικός κατάλογος βιβλιοθήκης:

http://www.lib.ntua.gr/gr/opac.html

Ηλεκτρονικές πηγές βιβλιοθήκης:

http://www.lib.ntua.gr/gr/el_sources/el_sources.html

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 2

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Κέντρο Η/Υ του Πολυτεχνείου

Το Κέντρο Η/Υ είναι εξοπλισμένο με προηγμένης τεχνολογίας υπολογιστικά συστήματα, ικανά να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και αναπτυξιακές ανάγκες του EMΠ, όπως αυτές διαμορφώνονται δυναμικά. Στα συστήματά του λειτουργούν τα πλέον καταξιωμένα διεθνώς εργαλεία ανάπτυξης προγραμμάτων και εφαρμογών, βιβλιοθήκες μαθηματικών εργαλείων, πακέτα τεχνικών εφαρμογών κ.ά. Δυνατότητα πρόσβασης και εξυπηρέτησης, μέσω ατομικού κωδικού χρήσης που παρέχεται από το Κέντρο, έχουν όλοι οι φοιτητές και τα άλλα μέλη του Iδρύματος.

Στις παροχές περιλαμβάνονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτύου, χρήση των διαφόρων πολυεπεξεργαστικών συστημάτων, σεμινάρια στη χρήση και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τεχνικών πακέτων, υποστηρικτική μάθηση μέσω εξειδικευμένου περιβάλλοντος ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (e-learning) για διάφορα θέματα. Στους προπτυχιακούς φοιτητές ειδικότερα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τη Γραμματεία της Σχολής που ανήκουν.

Περισσότερα εδώ: http://acadinfo.central.ntua.gr/new.nsf/home0?openform

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Ξένες γλώσσες

Επειδή η γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι υποχρεωτική πλέον για τη χορήγηση πτυχίου, το ΕΜΠ παρέχει στους φοιτητές και διδασκαλία τους μέσω του Κέντρου Ξένων Γλωσσών. Αυτονόητη η απαλλαγή από τη διδασκαλία όσων κατέχουν ήδη πτυχία ξένων γλωσσών.

http://reg.central.ntua.gr/yp/ForeignLanguages.nsf/mainform?openform

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Υγειονομική περίθαλψη

Ισχύουν και για το ΕΜΠ όσα έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει για την υγειονομική περίθαλψη. Να αναφέρουμε επιπλέον τη λειτουργία του Ιατρείου Ζωγράφου, που είναι υπεύθυνο για την ενημέρωση και τις καλύψεις. Τηλέφωνο: 210-7721568.

Δείτε τα άρθρα μας για την υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών:

Οδηγός πρωτοετών 16: Υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη φοιτητών: Τι ακριβώς περιλαμβάνει; Οδηγός πρωτοετή φοιτητή

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Στέγαση – Εστία

Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου έχει ανεγερθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας η Φοιτητική Εστία του Ζωγράφου. Από την ίδρυση της (Μάιος 1975) η Εστία αυτή λειτουργεί με την ευθύνη και φροντίδα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Η Φοιτητική Εστία Ζωγράφου διαθέτει 620 κλίνες για οικοτρόφους – φοιτητές από διάφορα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι οποίοι διαμένουν σε ισάριθμα μονόκλινα δωμάτια.

Η Εστία διαθέτει, ακόμα, αμφιθέατρο και διάφορες άλλες αίθουσες για πνευματικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Περισσότερα στο τηλ. 210-7793919

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Σίτιση – Δωρεάν σίτιση

Η Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου διαθέτει εστιατόριο που λειτουργεί πρωί, μεσημέρι και βράδυ εκτός των διακοπών και προσφέρει φαγητό σε όλους τους εμπλεκόμενους (φοιτητές και εργαζόμενους) του Ιδρύματος.

Για την δωρεάν σίτιση, ισχύουν οι προϋποθέσεις που έχουμε αναφέρει σε αναρτήσεις μας.

Οδηγός πρωτοετών φοιτητών 10: Δωρεάν σίτιση 1: Προϋποθέσεις

Οδηγός πρωτοετών φοιτητών 11: Σίτιση 2: Λοιπές προϋποθέσεις

Οδηγός πρωτοετών φοιτητών 12: Σίτιση 3: Δικαιολογητικά

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 3

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Γραφείο διασύνδεσης

Όπως και των άλλων πανεπιστημίων το γραφείο διασύνδεσης δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει στους φοιτητές και νέους αποφοίτους υποστήριξη και συστηματική πληροφόρηση στα πρώτα βήματα της επιστημονικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους. Το Γραφείο προσφέρει πληροφόρηση και υποστήριξη στην αναζήτησή τους για: μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υποτροφίες, θέσεις εργασίας, σεμινάρια και διαλέξεις, συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Επιπλέον όσοι φοιτητές ή απόφοιτοι επιθυμούν μπορούν να συναντήσουν το Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και να συζητήσουν μαζί του θέματα που τους απασχολούν όπως: δυσκολίες που συναντούν κατά τη διάρκεια των σπουδών, σχεδιασμό σταδιοδρομίας, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής για μεταπτυχιακές σπουδές ή για εξεύρεση εργασίας, προετοιμασία για συνέντευξη πρόσληψης, κ.λ.π.

Τέλος κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνονται ημερίδες σταδιοδρομίας, εργαστήρια συμβουλευτικής, έρευνες αγοράς εργασίας για την απορρόφηση των αποφοίτων του ΕΜΠ.

http://career.central.ntua.gr/

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Μονάδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Μια στάση και εδώ:

Ο στόχος της μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ είναι:

Η ανάδειξη της επιχειρηματικότητας ως επιλογής επαγγελματικής σταδιοδρομίας των αποφοίτων,

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για την ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης (μαθήματα, σεμινάρια),

Η υποστήριξη ατόμων ή ομάδων που σκέφτονται να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση από το στάδιο της αρχικής ιδέας ως την ίδρυση της επιχείρησης, την εξεύρεση των πρώτων πελατών και την αναζήτηση χρηματοδοτικής στήριξης.

Για την εκπλήρωση των στόχων αυτών η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ οργανώνει τις δράσεις της σε 3 άξονες: Συμβουλευτικό, Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό.

Ξεχωρίζουν από την ιστοσελίδα της μονάδας τα εξής:

Τα on-line μαθήματα επιχειρηματικότητας που μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε χρήστης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ιδρύματος:

http://courses.mke.ntua.gr/

Το επιχειρηματικό παίγνιο, μια προσομοίωση επιχείρησης, που μας κέντρισε το ενδιαφέρον:

http://mke.ntua.gr/epixeirimatikopaignio2014#.U7u350DXVqQ

και το Εκκολαπτήριο ιδεών, που ουσιαστικά είναι η συμβολή του Πολυτεχνείου στην ίδρυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Υποτροφίες και Παροχές!

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο χορηγεί υποτροφίες και βραβεία προς φοιτητές. Ενδιαφέρον να ξεφυλλίσετε είναι ένας οδηγός υποτροφιών που εκδόθηκε το 2012. Έτσι, και αλλιώς θα τον συμπεριλάβουμε στον συνολικό οδηγό υποτροφιών που ετοιμάζουμε.

http://www.ntua.gr/ODIGOS_BRABEIWN_YPOTROFIWN_2011-2012.pdf

Θα βρείτε και σελίδα με ενημέρωση για τις υποτροφίες που τρέχουν:

http://acadinfo.central.ntua.gr/gram/anakoin.nsf/anakoinYpotr?openform

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 4

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες

Για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν τα χόμπι τους, στο ΕΜΠ λειτουργεί μουσικό τμήμα με τις εξής δραστηριότητες και ομάδες:

Χορωδίας:

http://choir.ntua.gr

Μουσικών οργάνων:

http://www.ntua.gr/musical-instruments

Θεατρικού:

http://www.ntua.gr/theatre

Χορευτικού:

http://dance.ntua.gr

Παράλληλα, το Tμήμα Φυσικής Aγωγής διαθέτει δύο γυμναστήρια: ένα στην Πατησίων (κτήριο Mπουμπουλίνας, 5ος όροφος) και ένα στην Πολυτεχνειούπολη Zωγράφου (κοντά στη Φοιτητική Eστία). Oι φοιτητές που είναι μέλη αθλητικών συλλόγων μπορούν να συμμετέχουν σε κάποια από τις αντιπροσωπευτικές ομάδες του Iδρύματος και να λαμβάνουν μέρος σε διαπανεπιστημιακούς αγώνες. Oι υπόλοιποι φοιτητές μπορούν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά, τόσο στις εγκαταστάσεις του EMΠ, όσο και σε εξωπολυτεχνειακούς χώρους, όπως στο κολυμβητήριο του Δήμου Aθηναίων, στα γήπεδα τένις στον ίδιο χώρο, σε ιστιοπλοϊκούς ομίλους κ.ά.

Aναλυτικότερα, τα αθλήματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν οι φοιτητές του EMΠ είναι: γυμναστική/fitness training, αεροβική, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, χάντμπολ, επιτραπέζια αντισφαίριση, αντισφαίριση, κολύμβηση, πόλο, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ιστιοσανίδα, υποβρύχιες καταδύσεις, rapel, καράτε, τζούντο, κένβο, σκοποβολή, ανεμοπορία, αναρρίχηση, στίβος, ιππασία, σκι, σκάκι, αγωνιστικό bridge, παραπέντε, rafting, paint ball.

H συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις είναι δωρεάν, με εξαίρεση μερικά σπορ στα οποία οι σπουδαστές πληρώνουν ένα πολύ μικρό μέρος των εξόδων τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τα αθλητικά τμήματα:

http://acadinfo.central.ntua.gr/gram/anakoin.nsf/anakoindmfa?openpage

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών

Το κλασσικό Erasmus και οι πληροφορίες που αφορούν τις ανταλλαγές φοιτητών μέσω του ΕΜΠ βρίσκονται πολύ οργανωμένες στη σελίδα:

http://erasmus.ntua.gr/

Στα πολύ θετικά είναι η δυνατότητα εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας σε ίδρυμα του εξωτερικού, καθώς και επιδοτούμενης επαγγελματικής απασχόλησης ή πρακτικής άσκησης σε ξένη χώρα κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Διασύνδεση με διεθνείς φοιτητικές ομάδες

International Association for the Exchange of Students for Technical Experience – Διεθνής Oργάνωση Aνταλλαγής Φοιτητών Tεχνικών Kλάδων

http://iaeste.ntua.gr/gr_en/

Association des Etats Generaux des Etudiants de l’ Europe – Kίνηση Φοιτητών για την Ένωση της Eυρώπης

http://ntua.esngreece.gr/category/tags/aegee

Board of European Students of Technology

http://www.ntua.gr/best/athens/#!/Gallery

International Association of Civil Engineering Students

http://www.iaces.org/

Electrical Engineering STudents’ European assoCiation Local Committee Athens

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Φοιτητικές εκδρομές

Φοβερή δράση και παροχή του ΕΜΠ προς τους φοιτητές του:

Προγραμματίζονται κάθε χρόνο εκπαιδευτικές εκδρομές για την ενημέρωση των φοιτητών στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις ή στα κλασικά πρότυπα της επιστήμης και της τέχνης, και γενικά για τη βιωματική συμπλήρωση της μόρφωσής τους.

Oι εκδρομές στο εσωτερικό απευθύνονται σε φοιτητές κάθε έτους και προγραμματίζονται από τους τα μέλη ΔΕΠ των Tομέων. Oι εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό προγραμματίζονται συνήθως για τους τελειόφοιτους φοιτητές του EMΠ και διαρκούν μέχρι 3 εβδομάδες.

Mέρος των εξόδων κίνησης στις εκπαιδευτικές εκδρομές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς και σημαντικό τμήμα των υπολοίπων εξόδων των εκδρομέων καταβάλλονται συνήθως από τη Φοιτητική Λέσχη, άλλους φορείς του Δημοσίου και το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας (TEE).

Τέλος θα βρείτε και τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:

Λίστα με τις φοιτητικές οργανώσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο:

http://www.noc.ntua.gr/index.php?name=Web_Links&req=viewlink&cid=19

Το τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου (it’s a must!!):

http://www.ltp.ntua.gr

Οι συνολικές ανακοινώσεις που τρέχουν από το ίδρυμα:

http://www.ntua.gr/announcements.html

Αξίζει πραγματικά περισσότερο από κάθε τι άλλο να περιηγηθείτε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και να αφιερώσετε χρόνο και στη διαδικτυακή του μορφή αλλά και στην πραγματική του παρουσία.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.