Εσύ ξέρεις από time management;

της Στέφι Ράσκοβα

Time management: Τι είναι

Οι  ρυθμοί της ζωής όλο και αυξάνονται. Σχολή, μαθήματα, εξεταστική, δουλειά και ένα σπίτι που πρέπει να συντηρήσεις. Καθάρισμα, μαγείρεμα, ψώνια και κάπου να χωρέσει κι ο καφές με τους κολλητούς. Μα οι ώρες της ημέρας δε φτάνουν! Τι κάνεις, λοιπόν; Μαθαίνεις time management! Ουσιαστικά, μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τις συνήθειές σου κι όχι τον ίδιο τον χρόνο, μιας και το ρολόι χτυπάει στο δικό του ρυθμό ό,τι και να κάνεις.

Πώς το καταφέρνεις

Πρώτα απ ’όλα, καλό είναι να χρονομετρήσεις τις δραστηριότητές σου. Πόσες ώρες κάθεσαι στα social; Πόση ώρα σου παίρνει το καθάρισμα; Είναι κουραστική διαδικασία, αλλά υπάρχουν εφαρμογές για time tracking που θα σε βοηθήσουν. Έτσι, θα ξέρεις πού και πόσο χρόνο αφιερώνεις, θα σκεφτείς τι αλλαγές πρέπει να γίνουν και θα μπορείς να ξέρεις πόση ώρα θα σου χρειαστεί μελλοντικά για μία ενέργεια.

Κάτι που βοηθάει πολύ είναι να κάνεις αποβραδίς ή το πρωί πίνοντας τον καφέ σου, μία λίστα με όσα πρέπει να γίνουν μέσα στη μέρα. Μην τη γεμίσεις όμως, γιατί και δε θα προλάβεις να τα κάνεις όλα και θα νιώσεις απογοήτευση και αποθάρρυνση. Γι’ αυτό, αποφάσισε τι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει τη συγκεκριμένη μέρα. Έτσι, δε θα ξεχνάς κιόλας! Αυτό μπορείς να το κάνεις είτε σε ένα σημειωματάριο είτε στο κινητό σου, για να βρίσκεται κάθε στιγμή μαζί σου.

Αναμονή. Περιμένεις το λεωφορείο, είσαι στο αστικό ή απλά ο καθηγητής έχει αργήσει μισή ώρα πάλι για το μάθημά του. Μην αφήνεις τον χρόνο αυτό ανεκμετάλλευτο! Βρες κάτι να κάνεις εκείνη τη στιγμή. Τσέκαρε τα emails σου, για παράδειγμα, ώστε να σου μείνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος μετά.

Η λέξη κλειδί είναι πρόγραμμα

Αυτό που θα σε βοηθήσει περισσότερο από όλα είναι να έχεις πρόγραμμα. Μπορείς να κάνεις πρόγραμμα ημέρας, εβδομάδας και μήνα. Δηλαδή, κάθε μέρα να έχεις ένα to-do list. Επίσης, να ξέρεις ποιες εργασίες πρέπει να παραδώσεις, ποιες μέρες θα αφιερώσεις στο καθάρισμα κ.λπ. Και φυσικά, τι πρέπει να γίνει μέσα στο μήνα. Π.χ. έρχονται τα γενέθλια της μαμάς, πρέπει να πας να βρεις δώρο. Έτσι, δε θα τα αφήνεις όλα την τελευταία στιγμή και οι αγγαρείες θα γίνουν πιο υποφερτές.

Μοίραζε τον φόρτο εργασίας και μην τον βάζεις σε μία μόνο ημέρα. Δες τι είναι επείγον και τι σημαντικό. Καμιά φορά, κάτι που επείγει μπορεί να μην είναι σημαντικό. Και το αντίστροφο. Να βάζεις προτεραιότητες και να τηρείς το πρόγραμμα. Επίσης, για εσένα τον ψυχαναγκαστικό (ξέρεις εσύ), μην κάθεσαι να προγραμματίζεις με τις ώρες, γιατί φτάνεις στο άλλο άκρο.

Τικ τακ.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!