
To-do-lists: Παραγωγική εργασία από το σπίτι
Αναρωτιέσαι πως θα εργαστείς αποτελεσματικά από το σπίτι; Αν ναι, η απάντηση βρίσκεται σε δύο αγγλικές λέξεις: to-do-lists. Ελληνιστί, στις λίστες καθηκόντων. Στις λίστες που πρέπει να φτιάχνεις κάθε εργάσιμη μέρα, για να ξέρεις ποιες εργασίες πρέπει να κάνεις.
H σημασία των to-do-lists
Ασφαλώς, οι tο-do lists αποτελούν τη βάση κάθε πετυχημένης εργασιακής προσπάθειας. Δεδομένης της διάδοσης της “work from home” τάσης όμως, καθίστανται πλέον άκρως απαραίτητες. Αυτό, διότι ο εργάσιμος χρόνος τείνει πλέον να συγχωνευθεί με τον μη-εργάσιμο, κάτι που δυσαρεστεί πολλούς εργαζόμενους. Ποιος άλλωστε θέλει να εργάζεται ολημερίς και να έχει επιπροσθέτως στα πόδια του παιδιά, σκυλιά, γατιά κλπ;!
Η εικόνα ενός εργαζόμενου που καλείται να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενό του και να ηρεμήσει τον σκύλο του ταυτοχρόνως, είναι λίαν κωμική. Όμως τα αποτελέσματα αυτής της εικόνας, μπορεί να μη προκαλούν γέλιο. Για αυτό το λόγο είναι φρόνιμο να δούμε συνοπτικά, πως μπορεί να σχηματιστεί μία άρτια to-do list.
Παραδείγματα
Να χρησιμοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση τις συμβουλές δύο ειδικών. Της ψυχολόγου Emma Donaldson-Feilder και της life coach Rachida Benamar. Αμφότερες, εστιάζουν στον καθορισμό στόχων και προτεραιοτήτων. Μακροπρόθεσμων καταρχήν και βραχυπρόθεσμων, στη συνέχεια. Όμως, αυτός ο καθορισμός δεν αρκεί από μόνος του. Οι άρτιες tο-do lists διαχωρίζουν τα εργασιακά καθήκοντα, ανάλογα με τη σημαντικότητά τους.
H Donaldson-Feilder ισχυρίζεται πως τα εργασιακά καθήκοντα, διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Στα «σημαντικά και επείγοντα», στα «σημαντικά-μη επείγοντα», στα «επείγοντα-μη σημαντικά» και τέλος στα «μη επείγοντα-μη σημαντικά». Η έμφαση, μας λέει η Donaldson-Feilder, πρέπει να δίνεται στα «σημαντικά-μη επείγοντα». Διαφορετικά, έχουμε την πρόκληση έντονου στρές.
Η Benamar, από την άλλη, υιοθετεί μία πιο απλή προσέγγιση. Προτείνει τον καθορισμό των τριών βασικότερων εργασιακών, ατομικών προτεραιοτήτων καθημερινά. Υποστηρίζει, πως ο εν λόγω καθορισμός, πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί και να οδηγεί στη σύνταξη της to-do list. Ισχυρίζεται επίσης, πως οι tο-do lists, δεν πρέπει να περιλαμβάνουν πάνω από 5 καταγεγραμμένα καθήκοντα.
Επιπλέον, συμφωνεί με τη Donaldson-Feilder, πως μία to-do list είναι αρκετή. Αλλιώς, ελλοχεύουν οι κίνδυνοι του μπερδέματος και της αποτυχίας. H Benamar δίνει έμφαση στη συγκεκριμενοποίηση των εργασιακών καθηκόντων. Δεν αρκεί μας λέει, να ορίσουμε πως τη μέρα τάδε θα δουλέψουμε στη συγγραφή ενός βιβλίου. Πρέπει να ορίσουμε πως αυτή τη μέρα θα καταπιαστούμε για παράδειγμα, με ένα ωριαίο brainstorming.
Με βάση το παραπάνω παράδειγμα, γίνεται κατανοητό πως πρέπει να αναφερθούμε και στη «διαχείριση χρόνου». H Benamar προτείνει την καταγραφή των tο-do lists, σε γραπτά ή ηλεκτρονικά ημερολόγια. Ανεξαρτήτως μορφής, τα ημερολόγια πρέπει να αναφέρουν το πότε θα εκτελεστεί κάθε εργασιακό καθήκον. Αλλά και το πόσο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί για να εκτελεστεί.
Ανακεφαλαιώνοντας, οι εύλογες συμβουλές των ειδικών αφορούν την εφαρμογή απλών, στη σύλληψή τους, πράξεων. Προγραμματισμός, αποδοτική διαχείριση του χρόνου και συγκεκριμενοποίηση είναι οι λέξεις-κλειδιά μίας άρτιας to-do list. Μένει να φτιαχτεί και να εφαρμοστεί στη πράξη αυτή η λίστα βέβαια!