Start up legal: νομική μορφή των startup

της Παρασκευής Χονδρού

Οι Start-up επιχειρήσεις κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στα τέλη της δεκαετίας του 50 στις ΗΠΑ. Ειδικά, όμως, τα τελευταία χρόνια της κρίσης το μοντέλο αυτό επιχειρηματικής δραστηριότητας όλο και αναπτύσσεται.

Όταν γίνεται λόγος για Start-up (νεοφυής) επιχείρηση τότε μιλάμε για έναν προσωρινό οργανισμό με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, που στοχεύει στην ταχεία ανάπτυξη και την εξέλιξή του σε μια τυπική επιχείρηση.Η διαφορά της από μια τυπική επιχείρηση είναι, κυρίως, το γεγονός ότι μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα δαπανώντας πολύ μικρό ποσοστό από το κεφάλαιό της, ενώ είναι περιορισμένες και οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και εγκαταστάσεις.

Για να συσταθεί, όμως, απαιτείται να έχει νομική μορφή. Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι η εταιρία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (Ι.Κ.Ε.). Ωστόσο, η Ι.Κ.Ε. προτιμάται περισσότερο, καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη ευελιξία.

Συγκεκριμένα, στην Ι.Κ.Ε. το καταστατικό της καταρτίζεται με ιδιωτικό συμφωνητικό, ενώ στην Ε.Π.Ε. απαιτείται σύσταση με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι το γεγονός ότι απαιτεί ως ελάχιστο κεφάλαιο ένα (1) ευρώ, ενώ ο καταβαλλόμενος φόρος συγκέντρωσης  κεφαλαίου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κατά τη σύσταση της εταιρίας ανέρχεται στο ένα λεπτό του ευρώ.

Επίσης, υπάγονται στον  Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), υποχρεωτικά οι εταίροι στις προσωπικές εταιρίες, ενώ στις ανώνυμες μέχρι και τα μέλη του Δ.Σ.. Από την άλλη, στην Ι.Κ.Ε. αυτό είναι προαιρετικό και η μόνη υποχρέωση, η οποία υπάρχει είναι να ασφαλίζεται ο διαχειριστής της εταιρίας στο ΙΚΑ.

Οι εταίροι δεν ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για χρέη της εταιρείας, αλλά μόνο η εταιρία με την περιουσία της, πράγμα το οποίο ισχύει και για την Ε.Π.Ε. Ακόμη, οι εταίροι στην Ι.Κ.Ε. μπορούν να εισφέρουν στο κεφάλαιο είτε με χρήματα είτε με περιουσιακά στοιχεία είτε με τη προσωπική τους εργασία. Αντιθέτως, στην Ε.Π.Ε. η εισφορά  αποτελείται μόνο από μετρητά και από τιμητά είδη.

Σε κάθε περίπτωση ο επιχειρών μπορεί να διαλέξει οποιαδήποτε νομική μορφή. Ωστόσο, όταν μιλάμε για Start-up επιχειρήσεις θα πρέπει στο μυαλό μας να έχουμε τρία κριτήρια. Όσο το δυνατόν μικρότερη φορολογία, απλή διαδικασία σύστασης και μικρό ύψος ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου για τη σύσταση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!