Spirited Away

Της Έλενας Σκούφου

Spirited Away

Ίσως η πιο κλασική επιλογή ταινίας, για τους λάτρεις των anime. Μια ιαπωνική ταινία, του Χ. Μιγιαζάκι, η οποία απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και τη Χρυσή Σφαίρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο. Πρόκειται για ένα anime, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς συνδυάζει τόσο το φαντασιακό στοιχείο, που ενθουσιάζει τα παιδιά, όσο και υψηλά νοήματα που προσφέρουν στους μεγαλύτερους τροφή για σκέψη.

Η υπόθεση επικεντρώνεται στην δεκάχρονη Τσιχίρο, η οποία μαζί με τους γονείς της μετακομίζει σε νέα πόλη, όταν, επιλέγοντας τη λάθος διαδρομή για το ταξίδι τους, μπαίνουν σε ένα τούνελ, που αποφασίζουν να διασχίσουν από περιέγεια, για να δουν που οδηγεί. Έκπληκτοι τότε αντικρύζουν μια πόλη- φάντασμα, γεμάτη καταστήματα και εστιατόρια με λαχταριστά εδέσματα, τα οποία καταβροχθίζουν με λαιμαργίαοι γονείς της Τσιχίρο. Μέσα σε λίγη ώρα μεταμορφώνονται σε γουρούνια και όταν η Τσιχίρο επιστρέφει από τη βόλτα της, προσπαθεί να φύγει από την πόλη, αλλά το σημείο απ’ όπου ήρθε έχει βυθιστεί στη θάλασσα. Τότε γνωρίζει έναν κόσμο που όταν βραδιάζει κατακλύζεται από πνεύματα. Ανακαλύπτει μια επιχείρηση λουτρών και ζητά δουλειά απ’ την ιδιοκτήτρια, προκειμένου να μη χάσει τους δικούς της, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε ένα στάβλο κοντά στα λουτρά. Η Γιουμπάμπα, η σατανική ιδιοκτήτρια προσλαμβάνει την Τσιχίρο, μ’ ένα μαγικό συμβόλαιο, με αντάλλαγμα το όνομά της. Το νέο της όνομα είναι Σεν. Αν η Τσιχίρο ξεχάσει το πραγματικό της όνομα, θα παγιδευτεί για πάντα στον κόσμο των πνευμάτων. Οι περιπέτειες της Τσιχίρο δεν έχουν τέλος και ο μόνος της στόχος, είναι να αποδεσμεύσει τους γονείς της από την κατάρα και να επιστρέψουν όλοι μαζί πίσω στο σπίτι τους.

Το “spirited away” δέχτηκε διθυραμβικά σχόλια και αυτό γιατί καταφέρνει να ισορροπήσει επιτυχώς, μεταξύ της παιδικής αθωότητας, που σκιαγραφείται απ’ τον χαρακτήρα της Τσιχίρο, η οποία διαθέτει αφέλεια, έλλειψη φόβου και θάρρος να αντιμετωπίσει την κατάσταση και της δολοπλοκίας, της εκμετάλλευσης και της σκληρότητας, που εκφράζεται μέσα απ’ τη Γιουμπάμπα.

Παράλληλα, ο Μιγιαζάκι καταδικάζει την απληστία, τιμωρώντας τους αμετροεπείς γονείς της Τσιχίρο, μετατρέποντάς τους σε γουρούνια. Χαρακτηριστικό που διέπει ολόκληρη την ταινία είναι η δύναμη της αγάπης και οι θυσίες που κάνει η Τσιχίρο, προκειμένου να σώσει τους γονείς της και να ενώσει και πάλι την οικογένεια.

Ξεκάθαρη είναι και η θέση του Ιάπωνα κινηματογραφιστή για την εκμετάλλευση στην εργασία. Η Γιουμπάμπα ενσαρκώνει τον αμείλικτο εργοδότη, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κέρδος, το οποίο καταλήγει ως αυτοσκοπός. Η Γιουμπάμπα, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μόνιμο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό, τους “δένει” στο εργασιακό περιβάλλον, παίρνοντάς τους το ίδιο τους το όνομα, μετατρέποντας τους εργαζομένους σε μηχανές παραγωγής, δίχως ταυτότητα.

Ο Μιγιαζάκι, δημιουργεί ένα παραμύθι, με αγγέλους και δαίμονες, δομώντας αριστουργηματικά τη πλοκή του, φροντίζοντας να είναι τόσο σκοτεινή, όσο χρειάζεται, δίχως να αγγίζει ούτε στιγμή την υπερβολή. Το “ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων” είναι ένα ταξίδι στη ζωή, ειδωμένο μέσα απ’ τα μάτια ενός παιδιού, ένα ταξίδι μαγικό, με θεούς και δαίμονες, που ο προορισμός του, ωστόσο, δεν ολοκληρώνεται με το άγγιγμα ενός μαγικού ραβδιού, αλλά με ουσιαστική δράση, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, πως τα παιδικά μάτια, είναι οι πιο έγκυροι κριτές της πραγματικότητας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!