Scale up: Το επόμενο βήμα μιας start-up επιχείρησης
Της Χριστίνας – Ιωάννας Σουλκανά
Είναι γεγονός πως τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια γίνονται συχνά συζητήσεις γύρω απο τα start-ups. Υπάρχουν πολλές ιδέες και προοπτικές για την σύσταση νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξή τους στον τομέα της αγοράς. Όλα αυτά θεωρητικά, το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται στην πράξη σε αυτό το κρίσιμο βήμα που κρύβει πολλούς κινδύνους? Ποιο είναι το επόμενο βήμα μιας start-up επιχείρησης?
Αρχικά να επισημάνουμε πως το στάδιο του scale up είναι πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση γιατί μέσω αυτού θα καταφέρει να αναπτυχθεί και να αποκτήσει μια σταθερότητα στην αγορά. Παρ’ όλο που η εποχή μας χαρακτηρίζεται από δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, μια νέα επιχείρηση θα επιτύχει όντως να αναπτυχθεί μέσω καινοτομιών και μέσω της επικέντρωσης των αγορών κυρίως εκτός συνόρων. Είναι πολύ βασικό να υπάρχει αισιοδοξία και τόλμη προκειμένου να επέλθει κάποιο αποτέλεσμα. Φυσικό όμως είναι πως πάντα υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Ωστόσο, με την κατάλληλη προεργασία και υποδομή το μόνο σίγουρο είναι πως η επιτυχία θα έρθει αργά η γρήγορα μαζί με την εμπειρία.
Για να πραγματοποιηθούν βέβαια όλα αυτά που αναφέρουμε, θα πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις απο την πλευρά της πολιτείας προκειμένου να ευνοηθούν τα start-ups. Συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να υπήρχε σταθερό νομικό πλαίσιο, κατάλληλη αρχική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, και συμβουλευτικός τομέας για την στήριξή τους. Σημαντικό ρόλο θα έπαιζε και η απορροφητικότητα κονδυλίων σε σχέση με την τεχνολογία και τις καινοτομίες. Είναι γεγονός πως για πρώτη φορά η κυβέρνηση διόρισε Αναπληρωτή Υπουργό με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως επίσης και Αναπληρωτή Υπουργό έρευνας και καινοτομίας.
Στην Ελλάδα, όμως, αυτή την εποχή υπάρχει μια πολιτική αστάθεια και μια κατάσταση αναμονής που παγώνει την εμπορική δραστηριότητα και αυτό αποτελεί μεγάλη δυσκολία για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ο φόβος του λάθους. Όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου πως η αποτυχία αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την επιτυχία, την ωριμότητα και την εμπειρία σε βάθος χρόνου.
Τέλος, ένα πολύ θετικό σημείο για τις start-up επιχειρήσεις αλλά και για την Ελλάδα είναι ότι πραγματοποιήθηκε η ημέρα επιχειρηματικότητας. Η «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης» αποτέλεσε μία από τις προγραμματισμένες δράσεις του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση για το 2014-2015. Ο Σύνδεσμός αυτός έχει ως στόχο να φέρει την ελληνική κοινωνία – και ιδιαίτερα τους νέους – σε επαφή με μια σειρά από πρωτότυπες, καινοτόμες, διαδραστικές πρωτοβουλίες από το χώρο των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας, καλύπτοντας 6 διαφορετικούς τομείς: την επιστήμη, την παιδεία, την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη και τον αθλητισμό. Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα μπορείτε να δείτε εδώ : http://aoen.onassis-scholars.gr/.
***
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!
https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537
Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας
http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register
Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr