ποδηλάτου

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

της Έλενας Νάστου

Πότε καθιερώθηκε η μέρα;

Η 3η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μετά από μία διεθνή εκστρατεία από λάτρεις του ποδηλάτου και με πρωτοστάτη τον Πολωνό Δρ Λέσεκ (κοινωνιολόγος και ακτιβιστής), στις 12 Απριλίου 2018 ελήφθη η απόφαση να εορτάζεται το ποδήλατο και τα οφέλη του τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον.

ποδηλάτου

Το ποδήλατο είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται για περισσότερο από δύο αιώνες. Είναι προσιτό, εύκολο στη χρήση του, αποτελεί αξιόπιστο τρόπο μετακίνησης, συνεισφέρει στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και βοηθά στη βελτίωση της υγείας του ατόμου.

Ποδήλατο και αειφόρος ανάπτυξη

Στόχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι να ενθαρρύνει τα Κράτη Μέλη, να μεριμνήσουν και να εντάξουν το ποδήλατο στις στρατηγικές και τα προγράμματα τους, για τη δημιουργία μιας νέας, πιο βιώσιμης κοινωνίας, η οποία θα διαθέτει τις υποδομές ώστε να υποστηρίξει και να καθιερώσει τις ασφαλείς μετακινήσεις και με αυτό το μέσο. Επιπλέον, από τον ΟΗΕ προβλέπεται ότι το ποδήλατο, μεταξύ άλλων, μπορεί να συντελέσει στην αειφόρο ανάπτυξη αν επιτευχθεί η χρήση του από την πλειοψηφία των πολιτών.

ποδηλάτου

Ακόμη ένας στόχος της ημέρας αυτής, είναι να ενημερώσει τους πολίτες για τα πολλαπλά οφέλη του ποδηλάτου, τόσο για την υγεία τους, ως μέσο άθλησης, όσο και για το περιβάλλον, ως τρόπος μετακίνησης που δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ρύπους. Μέσα από πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται οι οποίες αφορούν σε εθνικούς και τοπικούς ποδηλατικούς αγώνες, επιδιώκεται η διάδοση του μέσου ώστε να αλλάξει η κουλτούρα της κοινωνίας και το ποδήλατο να έχει μεγαλύτερη απήχηση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τα πολλαπλά οφέλη του ποδηλάτου

Η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στις πόλεις συντελεί σε έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής  καθώς ενισχύει την σωματική και ψυχική υγεία. Η ύπαρξη αυτής της ημέρας στοχεύει στην ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα ως νέος και σύγχρονος τρόπος ζωής, ενισχύοντας μια περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!