Online Ακτιβισμός: Μια τάση που συνεχώς μεγαλώνει

του Άρη Αλεξίου

Οι βαθιές ρίζες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δε θα μπορούσαν να μην εξαπλωθούν στα χωράφια της κοινωνικοπολιτικής δράσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν οι ανεπίσημες έννοιες του slacktivism ή αλλιώς clicktivism. Αυτές περιγράφουν την πεποίθηση που έχει κάποιος ότι κάνοντας like ή κοινοποίηση μέσω των social media βοηθά ενεργά στη διάδωση μιας ιδέας-πολιτικής. Άραγε πόσο μακριά είναι η αλήθεια από αυτή τη θεωρία;

Επιστημονική έρευνα για τον «κλικταβισμό»

Τείνει να επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι ο διαδικτυακός ακτιβισμός είναι πιο αποτελεσματικός απ’ότι πολλοί πιστεύουν. Μ’ ένα απλό «σκρολάρισμα» αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι οι αρχικές σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυριστεί από δημοσιεύσεις που, άλλοτε φανερά κι άλλοτε όχι, προωθούν πεποιθήσεις και ιδέες.

Η επιστημονική έρευνα που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο της North Carolina σχετικά με τον online ακτιβισμό, αναιρεί δύο λανθασμένες υποθέσεις που επικρατούσαν μέχρι πρότινος. Η πρώτη λέει πως η δράση μέσω των social media δεν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ η δεύτερη ισχυρίζεται ότι με την πάροδο του χρόνου, ο online ακτιβισμός θα αντικαταστήσει τον ακτιβισμό του δρόμου.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα μαρτύρησαν το προφανές. Μπορεί ένα tweet ή ένα πόστ να μην αλλάζει τον κόσμο, χιλιάδες από αυτά, όμως, μπορούν να προκαλέσουν και να παρακινήσουν καταστάσεις. Οι άνθρωποι που ασχολούνται ένθερμα με τα πολιτικά στο διαδίκτυο είναι οι ίδιοι που πρωταγωνιστούν στις συγκεντρώσεις του δρόμου.

Μοτίβα και online ακτιβισμός

Παρατηρείται συχνά ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει κανείς να παρουσιάσει γεγονότα ή κοινωνικοπολιτικές απόψεις έρχεται σε άμεση συνάρτηση με το πού τοποθετεί ιδεολογικά τον εαυτό του στον πολιτικό χάρτη. Για παράδειγμα, άτομα του αριστερού χώρου συνηθίζουν να προβάλουν μια δράση χρησιμοποιώντας τα hashtags ως σημείο αναφοράς. Ενώ άτομα της δεξιάς καταφεύγουν σε μακροσκελείς αναρτήσεις προκειμένου να κερδίσουν υποστηρικτές.

Μια θεωρία συνομοσίας ή ένα ψευδές γεγονός εκκολάπτεται σε κλειστές ιδιωτικές ομάδες των social media, προτού γίνει δημόσιο και διαδωθεί ευρέως στο διαδίκτυο. Απο εκεί είναι αρκετά πιθανό να φτάσει στους τηλεοπτικούς δέκτες, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Το βέβαιο είναι ότι ο online ακτιβισμός έχει μεγάλη δυναμική και θα αποκτήσει ακόμη περισσότερη τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς ένα απλό κλικ του υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Όπως όλα δείχνουν, θα αποτέλεσει έναν από τους πιο σημαντικούς προβληματισμούς του μέλλοντος.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!