Ο συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι
“Δεν άρχισα να τρέχω γιατί κάποιος μου ζήτησε να γίνω δρομέας. Ακριβώς όπως δεν έγινα μυθιστοριογράφος γιατί κάποιος μου το ζήτησε. Κάποια μέρα, ήθελα να γράψω ένα μυθιστόρημα. Και μια μέρα, από το πουθενά, άρχισα να τρέχω – απλώς και μόνο επειδή το ήθελα. Πάντα έκανα ό, τι ένιωθα στη ζωή. Οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να με σταματήσουν και να με πείσουν ότι κάνω λάθος, αλλά δεν θα αλλάξω.”
Ο Ιάπωνας συγγραφέας…
Το παραπάνω απόσπασμα βρίσκεται σ’ ένα από τα βιβλία του Xαρούκι Μουρακάμι με τίτλο “What I talk about when I talk about running”. Σε αυτό, ο Μουρακάμι αναλύει την σχέση του με το τρέξιμο και πώς αυτό το άθλημα έχει επηρεάσει την ζωή του και τον τρόπο σκέψης του. Ο Χαρούκι Μουρακάμι είναι Ιάπωνας συγγραφέας με πληθώρα διακρίσεων. Ανήκει στα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας πεζογραφίας και το όνομά του έχει ακουστεί πολλές φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, χωρίς όμως να το έχει κερδίσει. Παράλληλα, είναι έμπειρος μαραθωνοδρόμος. Έχει πάρει μέρος σε πολλούς αγώνες, ενώ επίσης ασχολείται και με το τρίαθλο.
Η ζωή του Χαρούκι Μουρακάμι
Ο Μουρακάμι γεννήθηκε στο Τόκυο από φιλόλογους γονείς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει από μικρός το χώρο του βιβλίου. Ξεκίνησε να διαβάζει κυρίως δυτικούς συγγραφείς, όπως τον Ντοστογιέφσκι και τον Κάφκα, κάτι που διαμόρφωσε κατά πολύ τον συγγραφικό του χαρακτήρα. Μάλιστα, έχει κατακριθεί από Ιάπωνες λογοτέχνες, επειδή χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό το μεταφυσικό στοιχείο και το στυλ του είναι πιο δυτικοποιημένο. Ο λόγος του είναι απλός, αλλά πολύ αφηγηματικός. Διαθέτει αρκετή δόση χιούμορ και προσπαθεί να περάσει το υπερφυσικό στοιχείο σαν κάτι εντελώς ρεαλιστικό. Ο Ιάπωνας συγγραφέας ασχολήθηκε με το γράψιμο σχεδόν τυχαία. Στην αρχή, διατηρούσε με την γυναίκα του ένα δισκάδικο και στη συνέχεια ένα τζαζ μπαράκι, ενώ παράλληλα μετέφραζε έργα άλλων συγγραφέων. Κάποια στιγμή, του ήρθε η έμπνευση να ασχοληθεί αποκλειστικά με την συγγραφή βιβλίων. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Hear the wind sing” εκδόθηκε το 1979. Μεταφράστηκε στα αγγλικά και κέρδισε το βραβείο καλύτερης μυθοπλασίας για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.
Τα έργα του
Ο Xαρούκι Μουρακάμι ασχολήθηκε επαγγελματικά με την συγγραφή βιβλίων μετά την επιτυχία του μυθιστορήματος “Το Νορβηγικό Δάσος”, το 1987. Το βιβλίο πούλησε 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και τον έκανε ευρέως γνωστό. Μάλιστα, αρκετά κεφάλαιά του γράφτηκαν στην Μύκονο και τις Σπέτσες, έναν χειμώνα που ο συγγραφέας έκανε διακοπές στην Ελλάδα. Ο Μουρακάμι, παράλληλα με το συγγραφικό του έργο, έχει διδάξει Λογοτεχνία στα πανεπιστήμια Πρίνστον και Ταφτς της Αμερικής. Άλλα βιβλία του συγγραφέα είναι τα εξής: Ο Κάφκα στην Ακτή, 1Q84, Ο Ελέφαντας εξαφανίζεται, Μετά τον σεισμό και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες.
Πώς μπήκε το τρέξιμο στη ζωή του
Όπως προαναφέρθηκε, ο συγγραφέας τρέχει και σε μαραθώνιους αγώνες από το 1982, που ξεκίνησε ως ερασιτέχνης. Αργότερα, το πάθος τον οδήγησε να πάρει μέρος σε πολλούς αγώνες, έχοντας συμμετάσχει και στον Μαραθώνιο της Αθήνας τη δεκαετία του ’80. Ενώ έχει κάνει και μια φορά την διαδρομή ανάποδα (Αθήνα-Μαραθώνας), περιγράφοντας την εμπειρία του στο βιβλίο “What I talk about when I talk about running”. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις που έχει δώσει, ποτέ δεν ήταν λάτρης της γυμναστικής ή του αθλητισμού. Αλλά αφότου αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων, σκέφτηκε ότι έπρεπε να κάνει κάτι για να αντισταθμίσει τις πολλές ώρες που περνούσε καθισμένος σε μια καρέκλα. Έτσι, σκέφτηκε ότι το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Δεν απαιτεί εξοπλισμό, παρά μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια, μπορεί να γίνει παντού και δεν χρειάζεται κανέναν να τον εκπαιδεύσει. Με αυτόν, λοιπόν, τον απλό τρόπο σκέψης αποφάσισε να ασχοληθεί με το τρέξιμο. Ο Χαρούκι Μουρακάμι είναι ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να πετύχει κάποιος στη ζωή του, αρκεί να αγαπάει αυτό που κάνει.
Τι σημαίνει για αυτόν το γράψιμο
«Το γράψιμο αποτελεί για μένα το νόημα της ζωής. Μέσω της γραφής η ζωή μου μετατράπηκε σε κάτι ιδιαίτερο. Το γράψιμό είναι για μένα ό, τι για τον Κλαρκ Κεντ ο τηλεφωνικός θάλαμος: Εκεί μεταμορφώνομαι σε Σούπερμαν. Όταν γράφω μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Δεν αισθάνομαι πια φόβο. Με τη δύναμη της φαντασίας μπορώ να δημιουργήσω τα πάντα. Την ώρα που γράφω, μπορώ να σώσω τον κόσμο, αλλά μόλις σταματήσω, μεταμορφώνομαι και πάλι στον Κλαρκ Κεντ».
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!