Από την κλασσική μουσική στη neo-classical metal

της Θάλειας Κατσιδώνη

Με καταγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ των δεκαετιών ’60 και ’70 και έντονα συνυφασμένη με γρήγορα σόλο, παραμορφώσεις στον ήχο της κιθάρας και ήχους εστιασμένους στο μπάσο και στα drums, η metal αποτελεί ένα είδος μουσικής το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές με την πάροδο των χρόνων.

Για την ακρίβεια, είναι μια κατηγορία μουσικής που απαριθμεί πάνω από 30 υποείδη. Στις μέρες μας έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε χώρες που ίσως να μην το περίμενε κανείς, όπως για παράδειγμα, στη Σρι Λάνκα (βλ. DarkSide Down) και στο Εκουαδόρ (βλ.  Apologeos).

Κάθε χώρα, ωστόσο, διακρίνεται συνήθως για ένα υποείδος metal μουσικής, χωρίς φυσικά αυτό να είναι απαράβατος κανόνας. Έτσι λοιπόν, για να μπορέσουμε να εστιάσουμε σε ένα από τα λιγότερα γνωστά υποείδη metal μουσικής και πιο συγκεκριμένα στο neo-classical ή symphonic metal, θα πρέπει να «ταξιδέψουμε» μέχρι τη Σκανδιναβία αλλά και την Ισπανία.

 

Τι είναι όμως το neo-classical metal;

Με δύο λόγια είναι ένα μουσικό είδος, το οποίο συνδυάζει κιθάρες, μπάσα, ντραμς ακόμα και αρμόνια, με μουσικά όργανα της ορχηστρικής κλασικής μουσικής. Παρ’όλο που το «ταίριασμα» της κλασικής μουσικής με την metal μπορεί να ακούγεται παράταιρο και μπορεί να μην αρέσει σε όλους, το αποτέλεσμα σίγουρα αξίζει τον κόπο να ακουστεί.

Από τις πρώτες μπάντες που έγραψαν τραγούδια αυτού του είδους μουσικής είναι η Σουηδική μπάντα Therion και η Φινλανδική μπάντα Waltari το 1996.

Ακολούθησαν οι πιο γνωστές μπάντες, Nightwish (Φινλανδία) και Within Temptation (Ολλανδία) το 1997 και μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες «αναδύθηκαν» ακόμα περισσότερες μπάντες οι οποίες δημιούργησαν αντικειμενικά ακουστικά διαμάντια.

Το 2009 και 2013 η κατά βάση power metal μπάντα Dark Moor από την Ισπανία, εξέδωσε δύο δίσκους, οι οποίοι μεταξύ άλλων περιείχαν και αρκετά symphonic metal κομμάτια με πιο χαρακτηριστικά τις διασκευές της «Λίμνης των Κύκνων» καθώς και «Του χειμώνα» του Βιβάλντι.

neo-classical metalΣυνολικά, στην Ισπανία υπάρχουν πάνω από 40 neoclassical metal μπάντες, ενδεικτικά να αναφέρουμε τους  Stravaganzza, Saurom, Diabulus in musica και Anima adversa.

Τέλος, δεν γίνεται να παραληφθεί το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διεξήχθη από το Heriot-Watt University του Εδιμβούργου το 2014 σχετικά με τα ψυχολογικά προφίλ όσων ακούν κλασσική μουσική και όσων ακούν metal μουσική. Στην έρευνα συμμετείχαν 36000 άτομα από 6 διαφορετικές χώρες και το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής, αντίθετα με ότι ίσως θα περίμενε κανείς, έδειξε ότι το ψυχολογικό προφίλ των ατόμων αυτών ήταν σχεδόν ίδιο!



Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!