Master rules: Τι αλλάζει όταν κάνεις μεταπτυχιακό;
της Μυρτώς Υφαντή
Εξετάσεις; Συνέντευξη; Πληρωμή διδάκτρων; Συνδυασμός; Όποιος κι αν ήταν ο τρόπος εισαγωγής σου, βρίσκεσαι πλέον στο μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Συγχαρητήρια!
Τι σου επιφυλάσσει άραγε το μέλλον; Περιμένεις μήπως τα πράγματα να είναι πάνω- κάτω όπως όταν ήσουν προπτυχιακός φοιτητής; Σε γελάσανε! Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό!
Το άπειρο διάβασμα
Ακόμη κι αν δεν χρειάστηκε να διαβάσεις τόμους και να κοιμηθείς αγκαλιά με post- it για να μπεις στο μεταπτυχιακό, ετοιμάσου για αυτή την εμπειρία. Όχι, δεν εννοώ μόνο κατά την περίοδο της εξεταστικής. Εννοώ το συνεχές και προσεκτικό διάβασμα από μάθημα σε μάθημα καθ’ όλη τη διάρκεια του μεταπτυχιακού σου. Με τις επαναλήψεις σου, με τις σημειώσεις σου, με όλα. Θα θυμηθείς λίγο το σχολείο, μόνο που η ωριμότητά σου δε θα σε αφήνει να κάνεις πως ψάχνεις την τσάντα σου όταν ρωτά κάτι ο καθηγητής. Μπορεί να μην έχεις πολύωρες καθημερινές παρακολουθήσεις, ωστόσο τα σπουδαστήρια, το scholar, το academia θα είναι οι πιστοί σου φίλοι. Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα. Το καλό, όμως, είναι ότι πρόκειται για την επιλογή σου και, παρά τις δυσκολίες και τα ξενύχτια, ο γενικός απολογισμός θα είναι ξεκάθαρα θετικός!
Τα deadlines
Είναι οι νέες σου φίλες. Προθεσμίες παντού. Διάβασε το άρθρο μέχρι τότε, παράδωσε την εργασία σου μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Για να μην αναφέρω την αντίστροφη μέτρηση τύπου «έχετε 1 ώρα και 2 λεπτά και 34 κλάσματα του δευτερολέπτου», για όποιον έχει την εμπειρία της παράδοσης εργασίας μέσω ηλεκτρονικής τάξης.
Οι εργασίες
Θα δίνεις και εξετάσεις, αλλά ο τρόπος αξιολόγησης είναι αρκετά συχνά οι γραπτές εργασίες. Ατομικές ή ομαδικές. Στη δεύτερη περίπτωση, εύχομαι να έχεις «δέσει» με τους συμφοιτητές σου, γιατί θα τους «παντρευτείς». Θα μιλάτε καθημερινά, θα στέλνετε αρχεία, θα ετοιμάζετε διάφορα έγγραφα, θα διαφωνείτε, θα συμφωνείτε, θα φτιάχνετε τα powerpoint σας…
Οι παρουσιάσεις
Νόμιζες πως μόνο στις εξόδους και τα ραντεβού σου θα σκέφτεσαι τι πρέπει να φορέσεις και πώς να στηθείς; Όχι πια! Ετοιμάσου να στέκεσαι συχνά μπροστά στον καθρέφτη και για άλλους σκοπούς και να προβάρεις, πέρα από ρούχα, και μοτίβα στο powerpoint. Πραγματικά, όμως, θα αποκτήσεις έναν άλλον αέρα!
Ο βαθμός… αλλιώς
«Τι εννοείς ότι πήρα 8; Τι πήγε στραβά; 8 εγώ; Με τόσο διάβασμα; Πού να πάω να πέσω; Εσύ τι πήρες; 8,5; Α, εσύ τα πήγες καλά. Εγώ γιατί έκανα τόσα λάθη;». Ναι, κάπως έτσι πάει, δυστυχώς ή ευτυχώς. Ως προπτυχιακός φοιτητής μπορεί να χαιρόσουν και με το 7, σε ορισμένες περιπτώσεις και με το 5, όμως εδώ ο ψυχαναγκασμός σου θα σε οδηγήσει στο να οδύρεσαι ακόμα και με το 9,5, σε περίπτωση που περίμενες 10.
English: one love
Well, έχω να σου πω ότι, ειδικά αν η επιστήμη που σπουδάζεις δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα στα ελληνικά, ετοιμάσου να βελτιώσεις τα αγγλικά σου. Αυτό μπορεί να σε δυσκολέψει στην αρχή, όμως θα δεις μεγάλη βελτίωση και, στην τελική, είναι απαραίτητο, για να μπορείς να διαβάζεις ό, τι επιθυμείς.
Οι επιτηρήσεις
Ναι, σε ορισμένες σχολές, καλείσαι να επιτηρήσεις προπτυχιακούς φοιτητές την ώρα που εκείνοι γράφουν κάποιο μάθημα. Για να δούμε… Μπορείς να τους στοιχίσεις όπως πρέπει; Να μοιράσεις τα θέματα Α και Β χωρίς να μπερδευτείς; Και τι θα μάθεις για τον εαυτό σου; Σε διακρίνει αυστηρότητα ή ένα «ας κάνω τα στραβά μάτια»; Έχεις αυτοπεποίθηση ή σκέφτεσαι διαρκώς από μέσα σου «Τώρα εγώ περνιέμαι για επιτηρητής;»;
Παράλληλα εργασία και άλλες δραστηριότητες;
Χμμ, εδώ υπάρχουν θέματα. Η αλήθεια είναι πως το μεταπτυχιακό απαιτεί αφοσίωση και σοβαρό διάβασμα. Αν οι παράλληλες δραστηριότητές σου είναι πολλές, θα σε πιάσουν πολλές φορές τύψεις, γιατί δεν είσαι ρομπότ. Κάτι θα σου ξεφύγει, που δεν ήθελες να σου ξεφύγει, κάτι δε θα προλάβεις να διαβάσεις όσο καλά έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε. Όμως, όταν αγαπάς αυτά που κάνεις, στο τέλος τα καταφέρνεις όλα! Μην παρατάς τα όνειρά σου και προσπάθησε ακόμα περισσότερο!
Η πρακτική
Τα περισσότερα μεταπτυχιακά σου προσφέρουν την ευκαιρία πρακτικής άσκησης, που θα σε φέρει πιο κοντά από ποτέ με αυτό που επιθυμείς να κάνεις στη ζωή σου και θα σου προσφέρει εμπειρία!
Τα συνέδρια
Είναι γεγονός! Ως μεταπτυχιακός φοιτητής, μπορείς να λαμβάνεις μέρος σε συνέδρια. Όπως είπαμε παραπάνω, τόσες παρουσιάσεις θα έχεις κάνει. Δε θα σου φαίνεται τόσο «βουνό» να επεκτείνεις λίγο το κοινό σου και να μιλήσεις για τη δουλειά και την επιστήμη σου. Κρίμα είναι!
Η συνύπαρξη
Ενώ σε προπτυχιακό επίπεδο, συμφοιτητές σου ήταν κυρίως άτομα της ίδιας ηλικίας και κατάστασης με εσένα, το μεταπτυχιακό σου προσφέρει την ευκαιρία να συνυπάρξεις με άτομα μικρότερα και μεγαλύτερα από εσένα. Με άτομα που έχουν οικογένεια, με άτομα σε διαφορετική φάση από τη δική σου, που έχουν όλα την ίδια αγάπη με εσένα για το αντικείμενό σας.
Οι φιλίες
Στο ίδιο πλαίσιο, αν δεν ανήκεις στην περίπτωση των μεταπτυχιακών των οποίων οι φοιτητές σφάζονται μεταξύ τους (ναι, συμβαίνει), θα αποκτήσεις καλές φιλίες. Θα χαμογελάς όταν θα βλέπεις τους συμφοιτητές σου και θα χαίρεσαι με τη χαρά τους, θα στενοχωριέσαι με τη στενοχώρια τους, θα βγαίνετε και θα γελάτε μαζί, θα έχετε τον ίδιο –πολλές φορές περίεργο- κώδικα επικοινωνίας. Κι αυτό είναι πολύ γλυκό!
Η σχέση με τους καθηγητές
Είναι πλέον πιο προσωπική και άμεση. Περνάει σε άλλο επίπεδο, καθώς τα μεταπτυχιακά δεν απαρτίζονται συνήθως από πολλούς φοιτητές.
Η διπλωματική
Τεράστιο κεφάλαιο που αξίζει ολόκληρο άρθρο! It’s a promise! Φρόντισε να τρέξεις και να προλάβεις τον καθηγητή που θέλεις να είναι ο επιβλέπων σου, ώστε να κάνεις διπλωματική στο αγαπημένο σου αντικείμενο. Τόση δουλειά και τόσος χρόνος που θα αφιερώσεις, καλό είναι να αφορά κάτι που αγαπάς πολύ!
Το μεταπτυχιακό αξίζει πολλά! Είναι μάθημα ζωής. Σε αλλάζει. Σε κάνει πιο υπεύθυνο, πιο συνεπές, πιο πειθαρχημένο άτομο, πιο καταρτισμένο επιστήμονα. Σε πλουτίζει με γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες, φίλους! Κάν’ το και θα δεις!