Innate Repair: Η start-up με την ιδιαίτερη τεχνογνωσία

της Ηρώς Πατεράκη

Η Innate Repair συμμετείχε στο ΜΙΤ Enterprise Forum Greece 2018, όπου κέρδισε τη δεύτερη θέση. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Τι είναι η Innate Repair;

Η Innate Repair είναι μια εταιρεία στη διαδικασία σύστασης ως τεχνοβλαστός (spinout) από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία, με έντονη παρουσία και στην Ελλάδα. Ο σκοπός της είναι να αξιοποιήσει ανακαλύψεις και εφευρέσεις που έχουν κάνει οι ιδρυτές της εταιρείας στη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας, στον τομέα της ογκολογίας και των βλαστικών κυττάρων.

Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτή;

Η Πανεπιστημιακή έρευνα του ιδρυτή Ανδρέα Ανδρουτσέλλη-Θεοτόκη επικεντρώνεται, εδώ και πολλά χρόνια, σε έναν καινούριο μοριακό μηχανισμό τον οποίο ανακάλυψε και ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για τη βιωσιμότητα και τον πολλαπλασιασμό των βλαστικών κυττάρων. Σταδιακά, οι ανακαλύψεις μας έδειξαν το δρόμο προς κλινικές εφαρμογές. Με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου κατωχυρώσαμε τις ευρεσιτεχνίες μας και φτάσαμε στο σημείο που έπρεπε να ξεφύγουμε από τον αυστηρά ακαδημαϊκό χώρο ώστε να μπορέσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς μας να φτάσουν στον ασθενή.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται για την ιδιαίτερη τεχνογνωσία μας και τις θεραπευτικές μεθόδους. Προσβλέπουμε σε συνεργασίες που θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε κλινικές μελέτες με τις ουσίες που έχουμε ήδη ταυτοποιήσει, και που, μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας, θα βελτιώσουν τις μεθόδους εύρεσης νέων αντι-καρκινικών φαρμάκων. Οπωσδήποτε μας ενδιαφέρει η γνώμη και η υποστήριξη από τους ασθενείς και τους ιατρούς τους.

Από πόσα άτομα αποτελείται αυτή τη στιγμή η ομάδα σας και ποιος ο ρόλος τους;

Η ομάδα αποτελείται από τον Ανδρέα Ανδρουτσέλλη-Θεοτόκη (Διευθύνων Σύμβουλος), ερευνητή και εφευρέτη στις πατέντες, τον Stefan Bornstein (Business Development), Κλινικό Διευθυντή στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, και όπως είπα θα είναι spinout από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης. Η ομάδα πλαισιώνεται από στενούς συνεργάτες με εμπειρία στην έρευνα και την ιατρική (Andrew Schally, Πανεπιστήμιο του Miami, βραβείο Nobel 1977; Γεώργιος Χρούσος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών; Ronen Leker, Πανεπιστήμιο Hadassah-Hebrew University Medical Center; Λίλα Κουμάντου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών; Deric M. Park, Πανεπιστήμιο του Chicago) και μια ομάδα με εμπειρία στην ίδρυση εταιρειών, τη μεταφορά τεχνολογίας, και τον κλάδο της Βιοτεχνολογίας (Στέφανος Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης, Nadine Schmieder-Galfe, Steven W. Poser).

Πως θα μπορούσε κάποιος να συνεισφέρει στην προσπάθεια σας;

Είμαστε στη φάση της αναζήτησης για χρηματοδότηση. Αυτή θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε άμεσα με συγκεκριμένα πειράματα για την περαιτέρω επικύρωση της αποτελεσματικότητας μια σειράς θεραπευτικών ουσιών. Μας ενδιαφέρει και η κοινοποίηση της προσπάθειάς μας σε ασθενείς, γιατρούς και επενδυτές.

Θεωρείτε ότι έχετε αγγίξει την προσδοκία την οποία είχατε κατά νου ξεκινώντας την υλοποίηση της ιδέας σας;

Οι άμεσοι στόχοι μας ως τώρα ήταν να γίνουν οι επιστημονικές ανακαλύψεις, να κατοχυρωθούν τα πνευματικά μας δικαιώματα, και να δημιουργήσουμε μια δυνατή ομάδα. Σε αυτά έχουμε πετύχει!Τώρα ξεκινάμε τη φάση αναζήτησης επενδύσεων και προσδοκούμε σε ένα θετικό μέλλον, λόγω της δύναμης και της πρωτοτυπίας της έρευνάς μας, στην οποία στηρίζεται η Innate Repair.

Πως φαντάζεστε την Innate Repair τα επόμενα χρόνια;

Στον πρώτο χρόνο από την έναρξη των πειραμάτων θα έχουμε επιλέξει συγκεκριμένα θεραπευτικά τα οποία θα μπορούν να δοκιμαστούν στον άνθρωπο. Αρκετά από αυτά μπορούν να δοκιμαστούν πολύ σύντομα επειδή είναι ασφαλή, εγκεκριμένα φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, αλλά όχι με σκοπό την καταπολέμηση του καρκίνου. Μέσα σε λίγα χρόνια θέλουμε να δούμε θετικές επιπτώσεις σε καρκινοπαθείς και να έχουμε συνάψει σχέσεις συνεργασίας με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα και να αξιοποιήσουν το βιοχημικό μονοπάτι που ανακαλύψαμε.

Πρόσφατα λάβατε μέρος στο διαγωνισμό της MITEF Greece, όπου καταλάβατε τη δεύτερη θέση. Μιλήστε μας γι΄αυτή την εμπειρία.

Η εμπειρία ήταν πολύ θετική και εξαιρετικά χρήσιμη. Σε διάστημα αρκετών μηνών μάθαμε πολλά βασικά στοιχεία για την ίδρυση μιας επιχείρησης, και τον κλάδο της καινοτομίας. Είχαμε και ευκαιρίες να παρουσιάσουμε την προσπάθειά μας αρκετές φορές στο κοινό και σε επενδυτές, πράγμα επίσης πολύ σημαντικό. Ήταν πολύ θετική και φιλική και η συναναστροφή μας με άλλες ομάδες στο διαγωνισμό.

Συναντήσατε δύσκολες στιγμές στην αρχή της υλοποίησης της ιδέας σας; Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους νέους που έρχονται αντιμέτωποι με αντίστοιχα προβλήματα;

Οι δύσκολες στιγμές είναι δεδομένο μέρος της καθημερινότητας για μια προσπάθεια που αποσκοπεί να μεταφράσει περίπλοκη βασική έρευνα στην κλινική. Οι δυσκολίες ξεκινούν με την προσπάθεια να εξηγήσουμε (επομένως και να πείσουμε) πως η ιδέα μας είναι σημαντική και έχει πολλές ελπίδες να πετύχει. Οι πατέντες είναι πάρα πολύ σημαντικό και δαπανηρό στοιχείο και προκαλούν καθυστερήσεις (δεν μπορείς να παρουσιάσεις ανοιχτά τις ανακαλύψεις σου πριν υποβάλεις τις πατέντες). Τώρα ψάχνουμε για χρηματοδότηση, μια άλλη δύσκολη φάση. Στην καινοτομία βοηθάει να μην το βάζεις κάτω.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το απαραίτητο στοιχείο για να πετύχει μια Start-up;

Χρειάζεται συνδιασμός από διάφορα στοιχεία. Είναι η ιδέα καλή και πρωτότυπη; Ακόμα και αν είναι, θα ενδιαφέρει αρκετούς ώστε να συμφέρει τους επενδυτές να ασχοληθούν; Είναι η ομάδα δυνατή και αφοσιωμένη; Χρειάζεται, λοιπόν, πολλή δουλειά στο να καθοριστεί ένα βιώσιμο business model.

[Εμφανίζονται, από αριστερά προς τα δεξιά οι: Στέφανος Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης, Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης, Λίλα Κουμάντου].

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!